Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

ΔΗΜ.ΣΙΟΥΦΑΣ : ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΟΝΙΟΥ ΒΟΥΛΗΣ


Η Ελληνική Βουλή θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τα βουλευτήρια, μεταξύ των οποίων και την Ιόνιο Βουλή, προκειμένου να αναδειχθούν και να γίνουν περισσότερο γνωστά στο ελληνικό κοινό. Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη από την Κέρκυρα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας μετά την παρουσίαση του βιβλίου με τα συνταγματικά κείμενα των Ιόνιων Νησιών που έγινε στο κτίριο της Ιονίου Βουλής. Το βιβλίο είναι μια έκδοση του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και ήταν ενταγμένη στον εορτασμό για τα 144 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό εκτός του κ. Σιούφα και οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Άννα Ψαρούδα και Απόστολος Κακλαμάνης.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι κ.κ. Κώστας Μαυριάς, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, Αντώνης Μανιτάκης, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Αλίκη Νικηφόρου, Επίκουρος Καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου και επιμελήτρια της έκδοσης. Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Σωτήρης Βόσδου, ο Νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος και ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος, ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Χρυσός.

Ο πρόεδρος της Βουλής

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Βουλής Δημ. Σιούφας επεσήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής:

"Τα συνταγματικά κείμενα του τόμου δεν είναι προϊόν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, ελεύθερων κοινοβουλευτικών διαδικασιών για την άσκηση της συντακτικής ή αναθεωρητικής λειτουργίας. Προέκυψαν από τις ιστορικές περιπέτειες των Ιονίων νήσων και από την εναλλαγή κυριάρχων ή προστατών και εκφράζουν τις ταραγμένες συνθήκες της εποχής τους. Αποτέλεσαν όμως το πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε ο Ιόνιος πολιτικός βίος, πρώτη μορφή συντεταγμένης πολιτικής ζωής στον ελληνικό χώρο, και λειτούργησε, ως σχολείο και άσκηση ελευθερίας, μέσα στους περιορισμούς και με τις ''δουλείες'' της εποχής, το αντιπροσωπευτικό σύστημα: η Ιόνιος Βουλή, η Ιόνιος Γερουσία”

Επεσήμανε ακόμη ότι η ιστορία γνωρίζει πολλούς τρόπους να υπερβαίνει τις θεσμικές αγκυλώσεις που οφείλονται στις προθέσεις των επικυριάρχων των λαών.

“Σε αυτό δε ακριβώς συνέβαλαν τα συνταγματικά κείμενα των Ιονίων Νήσων, μολονότι, ως πολιτειακά κείμενα, παραχωρούσαν περιορισμένη αυτοδιοίκηση και αναφέρονταν σε τοπικές κοινωνίες με ποικίλλουσα οικονομική ευρωστία και ανισομέρεια σε πλείονες άλλους τομείς. Η καθιέρωση της ελληνικής γλώσσας ως επίσημης κοινής γλώσσας και η διεύρυνση του σώματος των πολιτών αποτέλεσαν, μαζί με άλλα στοιχεία, όπως η παιδεία και ο πολιτισμός,τις θεσμικές αλλά και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της εθνικής συνείδησης στο πλαίσιο της εθνικής παλιγγενεσίας".

Οι κ.κ. Ψαρούδα-Κακλαμάνης

“Η επιβλητική έκδοση του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία της Βουλής των Ελλήνων, που παρουσιάζεται απόψε, είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με τον αείμνηστο, μεγάλο πολιτικό τέκνο της Κέρκυρας, Γεώργιο Ράλλη” σημείωσε από την πλευρά της η πρώην πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα.

Πρόσθεσε, ότι η έκδοση των Συνταγματικών κειμένων των Ιονίων νήσων έχει ιδιαίτερη αξία, διότι αποκαλύπτει μια πλευρά της συνταγματικής ιστορίας της Ελλάδος, πραγματικά διαφορετική από αυτή του βασικού κορμού της.

“Τα ''Συντάγματα'' των Ιονίων νήσων, δεν προέρχονται -όπως έχει επισημανθεί- από λαϊκή εξέγερση ή επανάσταση ούτε απέβλεπαν στην πολιτική ανεξαρτησία ενός έθνους- όπως τα μετεπαναστατικά Συντάγματα της Ελλάδος.

Εν τούτοις τα κείμενα αυτά εμπλούτισαν σοβαρά την ιστορία μας, καθώς αποτελούν την πρώτη απόπειρα εισαγωγής ενός οιονεί συνταγματικού πολιτεύματος σε ελληνικό έδαφος κατά τους νέους χρόνους” τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Απ. Κακλαμάνης, επίσης πρώην πρόεδρος της Βουλής, υπογράμμισε ότι η “διαχρονική εμμονή στην ελληνική ταυτότητα, αλλά και η πνευματική δεκτικότητα στην αφομοίωση όλων των θετικών στοιχείων του δυτικού πολιτισμού, χαρακτηρίζουν την κοινωνία των Επτανήσων και αποτυπώνονται και στα Συνταγματικά Κείμενα τα οποία ρύθμισαν τις σχέσεις της με τις ξένες δυνάμεις, μέχρι την οριστική ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό”.

Εγκαίνια έκθεσης για τη Μ. Κάλλας

Ο κ. Σιούφας εγκαινίασε την Έκθεση «Μαρία Κάλλας 30 χρόνια μετά μια φωτογραφική αναδρομή» στο Λατινικό παρεκκλήσι του Παλαιού Φρουρίου Κερκύρας και θα μιλήσει για τη μεγάλη προσφορά της Ελληνίδας σοπράνο, ενώ βράβευσε τον κερκυραίο Διονύση Γραμμένο που πήρε το πρώτο βραβείο σολίστ στον 14ο Πανευρωπαΐκό Διαγωνισμό Νέων μουσικών της Eurovision.

“Η Ελληνίδα αοιδός, με την επιμονή και την υπομονή της κατόρθωσε να διαμορφώσει μια μοναδική προσωπικότητα. Η καθοδήγηση των δασκάλων της, αλλά και ο προσωπικός της ζήλος της επέτρεψαν να αναδείξει τη μοναδική ποιότητα της φωνής της” τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: