Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ

Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Γεωργίου, με θέμα τα λατομεία στο Τρουμπέτα, συμμετείχε χθες το βράδυ ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος συνοδευόμενος από την Αντινομάρχη Μερόπη Υδραίου και υπηρεσιακούς παράγοντες της Νομαρχίας.
Στην αρχή της συνεδρίασης παρουσιάστηκε το ιστορικό λειτουργίας των λατομείων με έμφαση στις αδειοδοτήσεις μετά το έτος 2001, ενώ περιγράφηκε με κάθε λεπτομέρεια η τελευταία φάση των ενεργειών των λατόμων, τόσο για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων όσο και για την επαναλειτουργία των λατομείων.
Ο Νομάρχης, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ζήτησε από τους συμβούλους και τον Δήμαρχο να διατυπώσουν ελεύθερα τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις θέσεις τους γύρω από το επίμαχο αυτό θέμα, προκειμένου να ληφθούν υπόψη από την Νομαρχία στον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης.
Ακολούθησε ευρύς διάλογος, σε άριστο κλίμα και υψηλό επίπεδο, με ερωτήσεις, απαντήσεις και τοποθετήσεις που διήρκησαν 3 περίπου ώρες.
Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας των λατομείων με αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και πλήρη αποκατάσταση του λατομικού χώρου με σαφές χρονοδιάγραμμα και συμμετοχή του Δήμου στον έλεγχο της τήρησης των όρων επαναλειτουργίας.
Ως μειοψηφούσα κατατέθηκε πρόταση για απαλλοτρίωση του λατομικού χώρου από το δημόσιο και μετά, διάθεσή του ακόμη και σε ιδιώτες για την εξόρυξη αδρανών υλικών που είναι αναγκαία για το προς κατασκευή γειτονικό φράγμα, με παράλληλη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και πλήρη αποκατάσταση του λατομικού χώρου με ημερομηνία λήξης.
Ο Δήμαρχος Αγίου Γεωργίου Σπύρος Τριβυζάς επιφυλάχθηκε να πάρει οριστική θέση αφού κατατεθεί στο Δήμο η πλήρης μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Ο Νομάρχης, συνοψίζοντας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:
«Ολοκληρώθηκε μία συζήτηση για ένα πολύ σημαντικό θέμα κατά τρόπο που τιμά το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Γεωργίου. Ήταν πράγματι υψηλού επιπέδου η συζήτηση και όλες οι τοποθετήσεις συνεισέφεραν κάτι πολύ ουσιαστικό στο να φωτιστούν όλες οι πτυχές αυτής της υπόθεσης. Θα φύγουμε από εδώ καλύτερα ενημερωμένοι για την υπόθεση, ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι εκφράσατε ελεύθερα την γνώμη σας σε αυτήν εδώ την συνάντηση.
Ο κ. Δήμαρχος υπήρξε εύστοχος στην προσπάθεια να συνοψίσει τις προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν εδώ. Κατέγραψε δύο προτάσεις που συνοψίζονται, η μεν μία στην επέκταση, λατόμευση, αποκατάσταση η δε άλλη στη απαλλοτρίωση, επέκταση, λατόμευση, αποκατάσταση.
Η διαφορά είναι μια λέξη αλλά είναι πάρα πολύ ουσιαστική, διότι αυτή η λέξη που ακούει στο όνομα απαλλοτρίωση έρχεται να υποδηλώσει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα ελεγκτικά όργανα της πολιτείας και προς την Αυτοδιοίκηση.

Το γεγονός ότι ο Δήμαρχος λέει, μαζί θα ελέγξουμε την κατάσταση και αν δεν εφαρμόσουν τα νόμιμα, μαζί θα ζητήσουμε το κλείσιμο, σημαίνει ότι δίνουμε μία καθαρή θέση, καθαρή βούληση να χειριστούμε την υπόθεση αυτή εντελώς διαφορετικά από ότι στο παρελθόν.
Είναι ζήτημα και δικής μας αξιοπιστίας. Δεν θα παραπέμψουμε την υπόθεση στις ανώνυμες και απρόσωπες υπηρεσίες, εξαρτάται πρωτίστως από εμάς που υπογράφουμε και έχουμε καί την εξουσία καί την ευθύνη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: