Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΝΕΟΓΝΩΝ ΣΤΟ ΓΝΚ


Στους θανάτους των νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους. Στην ερώτηση υπενθυμίζει στον Υπουργό την υπόσχεση του υπουργείου για άμεση δημιουργία της Νεογνολογικής Μονάδας.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης αναφέρει τα εξής:
«Ο πρόσφατος θάνατος ενός ακόμα νεογνού στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας (προ διετίας και προ τριμήνου υπήρξαν και άλλοι δύο θάνατοι νεογνών στο νοσοκομείο) φέρνει στην επιφάνεια με άκρως δραματικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στο Νομό μας αλλά και πανελλαδικά.
Ο θάνατος των νεογνών οφείλεται στην έλλειψη νεογνολογικής μονάδας στο Γ.Ν. Κέρκυρας – που ούτε καν νεογνολόγος δεν υπηρετεί στο Νοσοκομείο – παρόλο που είναι γνωστό πως στην Κέρκυρα κατοικούν περίπου 120.000 μόνιμοι κάτοικοι, αριθμός που υπερδιπλασιάζεται στους μήνες τουριστικής αιχμής και πως πολλές φορές λόγω κακών καιρικών συνθηκών αποκλείεται από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Το πόσο η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ομολογείται κυνικότατα από τη δήλωση του Υπουργείου και του διοικητή του Νοσοκομείου πως «… για να υπάρξει μονάδα εντατικής νεογνών πρέπει αυτή να εξυπηρετεί τουλάχιστον 2.500.000 κατοίκους και άρα κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν στην Κέρκυρα».
Ακόμα και τοπικοί παράγοντες της Ν.Δ. δηλώνουν συνεχώς ότι είναι «αντιοικονομικό» εάν το καινούργιο νοσοκομείο της Κέρκυρας – αν ποτέ λειτουργήσει – να προσφέρει και τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας.
Ειδικά για το τελευταίο θλιβερό περιστατικό, εν γνώσει τους παραπληροφορούν τον κερκυραϊκό λαό πως δεν μπορούσε να γίνει αερομεταφορά με το ΕΚΑΒ γιατί το νεογνό έπασχε από πνευμοθώρακα.
Ακόμα και τεταρτοετής φοιτητής της Ιατρικής γνωρίζει πως ο πνευμοθώρακας αντιμετωπίζεται με μια απλή ιατρική πράξη (κλειστή θωρακική παροχέτευση) και τέτοιες ιατρικές πράξεις βρίσκονται στην καθημέραν πράξη στο νοσοκομείο της Κέρκυρας. Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση ο πνευμοθώρακας ήταν απότοκος της βαρειάς αναπνευστικής ανεπάρκειας και όχι η κύρια πάθηση. Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να πράξει ούτως ώστε:
1.Να συμπληρωθούν άμεσα τα κενά το προσωπικού στο Νοσοκομείο
2.Να δημιουργηθεί άμεσα μονάδα Νεογνολογική στο Νοσοκομείο (κάτι που το υπουργείο έχει εδώ και πολύ καιρό υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει άμεσα)
3.Να τελειώσει άμεσα το νέο νοσοκομείο της Κέρκυρας που χρόνια τώρα καρκινοβατεί – και αν ποτέ τελειώσει – να είναι ικανό να προσφέρει και κάποιες τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας στους Κερκυραίους (π.χ. Μ.Ε.Ν., Ακτινοθεραπευτικό τμήμα κ.α.) για να μην αναγκάζονται κατά χιλιάδες οι Κερκυραίοι να προσφεύγουν σε άλλα νοσοκομεία της χώρας για υπηρεσίες υγείας».

1 σχόλιο:

G είπε...

Συμφωνώ, πόσο ακόμα θα περιμένουμε???