Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΤΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ


Σε περιφερειακή αυτοδιοίκηση μετεξελίσσεται ο Β’ βαθμός αυτοδιοίκησης με ενσωμάτωση του θεσμού της Νομαρχίας ως αποκεντρωμένης μονάδας της Περιφέρειας, κατά κανόνα στο γεωγραφικό επίπεδο των σημερινών διοικητικών Περιφερειών.

Αυτό προκύπτει από τις εισηγήσεις των δύο μεγάλων παρατάξεων του Δ.Σ. της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε.) όπως διατυπώθηκαν από τους εκπροσώπους τους Νομάρχες Δράμας Κώστα Ευμοιρίδη και Πειραιά Γιάννη Μίχα.

Το τοπίο στο Συνέδριο της Ε.Ν.Α.Ε., που σήμερα ολοκληρώνονται οι διήμερες εργασίες του γύρω από την υπόσταση, τη δομή και τη λειτουργία του υπό σύσταση νέου θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, «θόλωσε» ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος που μίλησε για έμμεση εκλογή του Περιφερειάρχη από αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο και παράλληλη διατήρηση της Διοικητικής Περιφέρειας.

Ο υπουργός Εσωτερικών ωστόσο έσπευσε αμέσως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δηλώνοντας ότι αυτές είναι θέσεις της κυβέρνησης και ότι περιμένει επ’ αυτών τις οριστικές θέσεις του συνεδρίου της Ε.Ν.Α.Ε. για τη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου που θα καταθέσει στη Βουλή μέσα στο φθινόπωρο.

Στο συνέδριο συμφωνήθηκε και η κυβέρνηση δέχτηκε, η διοικητική μεταρρύθμιση να ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010.

Διαφωνία καταγράφηκε μεταξύ των παρατάξεων για το εκλογικό σύστημα και το 42%

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

Τα βασικά σημεία της προτεινόμενης από την ΕΝΑΕ μεταρρύθμισης προβλέπουν:

1.Ιδρύεται η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και ενσωματώνει τις σημερινές Νομαρχίες, που παραμένουν ως αποκεντρωμένες μονάδες του νέου θεσμού με επικεφαλής αιρετό πρόσωπο.

2.Με ελάχιστες εξαιρέσεις οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις ταυτίζονται γεωγραφικά με τα όρια των σημερινών διοικητικών Περιφερειών.

3.Επικεφαλής της Περιφερειακής Αυτοδιοικήσεως είναι Περιφερειάρχης ή Κυβερνήτης ή Πρόεδρος που θα εκλέγεται άμεσα από το λαό.

4.Εκλέγεται επίσης άμεσα από το λαό Περιφερειακό Συμβούλιο όπου με ποσόστωση εκπροσωπούνται όλοι οι σημερινοί νομοί.

5.Στις αρμοδιότητες του νέου θεσμού περνάει και ο Δημοκρατικός Προγραμματισμός και η διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Το τελικό κείμενο των αποφάσεων του Συνεδρίου της Ε.Ν.Α.Ε. αναμένεται αργά το απόγευμα.

Την Κέρκυρα στο συνέδριο εκπροσώπησαν ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος, ο αντινομάρχης Χρήστος Σκούρτης, ο αντιπρόεδρος του Ν.Σ. Σπύρος Λυκούρης και ο πρώην Νομάρχης Γιώργος Μαχειμάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: