Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

ΘΑΝ. ΝΑΚΟΣ: "ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΑΔΑ"

Σε “αγώνα δρόμου” θα πρέπει να επιδοθούν κυβέρνηση και εμπλεκόμενοι στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων και αποκατάστασης των ΧΑΔΑ προκειμένου η χώρα μας και -κατ’επέκταση- οι κατά τόπους αρμόδιοι για τα παραπάνω θέματα φορείς, να αποφύγουν το βαρύ πρόστιμο από την Ε.Ε. Αυτό επεσήμανε σε γενικές γραμμές ο Υφυπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος της Διυπουργικής για την παρακολούθηση του Προγράμματος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αθαν. Νάκος, ο οποίος προήδρευσε σήμερα, σε σύσκεψη με θέμα την πορεία των έργων, που έγινε στην έδρα της Περιφέρειας Ι.Ν.

Ο υφυπουργός, ξεκαθάρισε επίσης ότι “ο περιφερειακός σχεδιασμός για την Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί”.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε η αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών ώστε το συντομότερο δυνατό να γίνει αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και η εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού με σύγχρονες μεθόδους προσαρμογής και διαχείρισης.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος, ο Νομάρχης Λευκάδας Κώστας Αραβανής, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας, Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτ. Μικάλεφ καθώς καθώς και εκπρόσωποι των ΤΕΔΚ και των συνδέσμων καθαριότητας των Ιονίων Νήσων.

Η “μάχη” θα πρέπει να δοθεί σε τρία επίπεδα, στην αποκατάσταση όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών, στην επιτάχυνση-εκτέλεση των απαραίτητων έργων, όπου θα διατίθενται τα απορρίμματα ή τα παράγωγά τους και τέλος στην εξεύρεση των προσφερότερων λύσεων της σύγχρονης τεχνολογίας στην διαχείριση των οικιακών αποβλήτων. Οι ανεξέλεγκτες χωματερές,είναι βόμβες κατά του περιβάλλοντος” τόνισε ο κ. Νάκος.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη άμεσης αποκατάστασης όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών υπογραμμίζοντας ότι το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις.

43 ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ στη ΠΙΝ

Όπως είπε, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων λειτουργούν σήμερα 43 ΧΑΔΑ εκ των οποίων έχουν αποκατασταθεί 13 και βρίσκονται σε εξέλιξη αποκατάστασης οι υπόλοιποι 30. Στη Κέρκυρα οι ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ είναι 19 ενώ θα αποκατασταθούν σύντομα όπως είπε οι 14. Οι εναπομείναντες 5 θα αποκατασταθούν με την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων για τον περιφερειακό σχεδιασμό.

Για Τεμπλόνι- Λευκίμμη

Ο κ. Νάκος είχε συνάντηση με κατοίκους από το Τεμπλόνι και τη Λευκίμμη που πραγματοποίησαν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΠΙΝ, για τη λειτουργία ΧΥΤΑ στις περιοχές τους.

Σε ερώτημα που του τέθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης σημείωσε αρχικά ότι για την περίπτωση του Τεμπλονίου δόθηκαν διαβε βαιώσεις από πλευράς του συνδέσμου καθαριότητας ότι θα υποβληθούν μελέτες για την κατασκευή των απαραίτητων έργων, (βιοαέριο, αντιστήριξη πρανών κλπ) ώστε να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση τους, με τελικό στόχο να καταστεί ακίνδυνος ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου για τους κατοίκους της περιοχής.

Για την περίπτωση της Λευκίμμης, οι κάτοικοι επέμειναν στις θέσεις τους, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Νάκο, δεν κατέθεσαν κάποια εναλλακτική λύση. “Τους διαβεβαίωσα ότι παράλληλα προς την ταφή, προχωράμε σε σύγχρονες μορφές διαχείρισης. Ο φορέας (σ.σ. σύνδεσμος καθαριότητας) θα βρει την καλύτερη τεχνικά και οικονομικά λύση που θα προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής, ώστε να καταλήξουμε στον λιγότερο όγκο υπολειμμάτων και όχι απορριμμάτων”

• Στο πλαίσιο της σύσκεψης ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ κ. Σωτήρης Βόσδου παρουσίασε στοιχεία για την πορεία αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στην ΠΙΝ ενώ υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης τους, καθώς πρόκειται για έργα καθοριστικής περιβαλλοντικής σημασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: