Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008

ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΜΑΤ-ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ


Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε σήμερα η Λευκίμμη, μετά την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων (κατόπιν εισαγγελικής εντολής), προκειμένου να εγκατασταθεί ο εργολάβος στο ΧΥΤΑ. Κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν σε αυτήν την εξέλιξη έβαζαν φωτιά σε ότι έβρισκαν στο δρόμο τους ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με "βροχή" δακρυγόνων και προσαγωγές συνδικαλιστών (Πελάης, Πιτσιάβας).

Στη ΜΕΘ του ΓΝΚ νοσηλεύεται μια 40χρονη (φέρει σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις), όταν 16χρονος που επέβαινε σε μηχανάκι και προσπαθούσε να αποφύγει τον αστυνομικό κλοιό, έπεσε πάνω της.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΟΜΑΡΧΗ-ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ

Στεφ. Πουλημένος:

Είμαι σε διαρκή επικοινωνία από νωρίς το πρωί με τη Λευκίμμη όπου όπως είναι γνωστό δυνάμεις της αστυνομίας επιχειρούν να ελέγξουν το χώρο του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ στον οποίο είναι οχυρωμένοι οι αντιδρώντες κάτοικοι της Λευκίμμης.

Πληροφορήθηκα την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε το πρωί στον περιφερειακό δρόμο της Λευκίμμης και ενημερώνομαι διαρκώς για την πορεία της κατάστασης της υγείας μιας γυναίκας που τραυματίστηκε στο κεφάλι από ένα μηχανάκι που έπεσε πάνω της και ήδη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με ένα νεαρό ο οποίος επίσης μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο Νοσοκομείο (πιθανόν πρόκειται για το ίδιο περιστατικό).

Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για τον τραυματισμό των δύο συμπολιτών μας και να εκφράσω επίσης την ευχή και την ελπίδα η ένταση στη Λευκίμμη να εκτονωθεί χωρίς προσφυγή στη βία.

Θέλω επίσης να σας γνωρίζω ότι επικοινώνησα δύο φορές με το Δήμαρχο Λευκιμμαίων, τη βουλευτή Άντζελα Γκερέκου, το Δήμαρχο Κερκυραίων και πρ. του Συνδέσμου Καθαριότητας Σωτήρη Μικάλεφ, τον αστυνομικό Διευθυντή και το Νομαρχιακό Σύμβουλο Σταμάτη Πελάη καθώς και με πολλούς από τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους της Λευκίμμης συνιστώντας ψυχραιμία για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Θέλω τέλος να σημειώσω ότι η Νομαρχία δεν έχει οποιασδήποτε μορφής εμπλοκή στην υπόθεση αυτή και ο ρόλος μας περιορίζεται στην προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης και αποτροπής της χρήσης βίας».

Σωτ. Μικάλεφ:

«Η άποψη του Συνδέσμου Καθαριότητας και θεωρώ πως η άποψη αυτή αντιπροσωπεύει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι πως πρέπει να καταδικάζουμε τέτοιες ενέργειες βίας όπως οι σημερινές (σ.σ. χθεσινές) που σημειώθηκαν στη νότια Κέρκυρα. Είναι μία ενέργεια η οποία μας απασχολεί και μας λυπεί ιδιαίτερα.

Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλουμε να ολοκληρωθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων για ολόκληρο το Νομό.

Μέσα σε αυτόν τον περιφερειακό σχεδιασμό είναι και η κατασκευή ΧΥΤΑ νότιας Κέρκυρας.

Το πώς θα εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ολοκλήρωσης του έργου που είναι απαραίτητα αναγκαίο να γίνει για το μέλλον του Νομού, δεν αποτελεί θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά αποτελεί κυρίως υποχρέωση της Πολιτείας.

Η Τ.Α. ποτέ δεν ενστερνίζεται τη χρήση βίας».


Ερώτηση Αντζ. Γκερέκου για τα επεισόδια

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Εσωτερικών, σχετικά με το θέμα των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν σήμερα στην περιοχή της Λευκίμης, λόγω αντιδράσεων των κατοίκων στην κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή, κατέθεσε η Βουλευτής Κέρκυρας ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελα Γκερέκου.

Συγκεκριμένα, το κείμενο της Ερώτησης της κ. Γκερέκου έχει ως εξής:

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Νομό της Κέρκυρας, κατά καιρούς έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις - τα επεισόδια όμως τα οποία έλαβαν χώρα στις 29.5.2008 στην περιοχή της Λευκίμης, με την επέμβαση των ΜΑΤ για την καταστολή της αντίδρασης των κατοίκων της περιοχής στην προσπάθεια δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης της ΝΔ να διαχειριστεί με ορθό τρόπο το θέμα, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι έχουν αποτύχει παταγωδώς. Το πρώτο που θα πρέπει να επισημάνει κανείς, είναι η τεράστια αντίφαση η οποία παρατηρείται στις πολιτικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης: Από το ένα μέρος, ο Πρωθυπουργός προσπαθώντας να τηρήσει και να υπακούσει στην υποχρεωτική Οδηγία 99/31 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετατροπή όλων των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ (δηλ. Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και όχι Απορριμμάτων) έως το 2010, ορίζει τον Απρίλιο 3μελή Επιτροπή Υφυπουργών για να ασχοληθεί με το θέμα. Από το άλλο μέρος όμως, το ΥΠΕΧΩΔΕ συνεχίζει να επιμένει στην κατασκευή ΧΥΤΑ, αγνοώντας παντελώς τόσο την Κοινοτική Οδηγία, όσο προφανώς και την Πρωθυπουργική πρωτοβουλία.

Το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, απαιτεί ολοκληρωμένες λύσεις, οι οποίες αφ’ ενός να συμβάλουν μακροπρόθεσμα στη διευθέτησή του και αφ’ ετέρου, να ικανοποιούν τις κατευθύνσεις και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι τουλάχιστον ανεξήγητη η επιμονή της κατασκευής νέου ΧΥΤΑ στην Κέρκυρα, τη στιγμή που η χώρα κινδυνεύει να καταδικαστεί σε πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής μας με την προαναφερθείσα Οδηγία – η οποία ουσιαστικά δεν δέχεται τη λύση των οργανωμένων ΧΥΤΑ.

Ειδικά για το θέμα της δημιουργίας ΧΥΤΑ στη Λευκίμη, εδώ και πάρα πολύ καιρό ήταν γνωστές οι ισχυρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και για το λόγο αυτό, είχε ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος για το θέμα. Κατά την προσφιλή τακτική της η Κυβέρνηση της ΝΔ, φυσικά δεν ολοκλήρωσε ποτέ αυτό το δημόσιο διάλογο, αλλά επιχείρησε με τη λογική του «αποφασίζω και διατάζω», να ξεκινήσει άμεσα το έργο κατασκευής του ΧΥΤΑ Λευκίμης. Στις απολύτως δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων της Λευκίμης, η απάντηση της Κυβέρνησης ήταν η επέμβαση των ΜΑΤ – και μάλιστα με αδικαιολόγητα ασύμμετρη βία – με αποτέλεσμα, αφ’ ενός το σοβαρό τραυματισμό Πολιτών και αφ’ ετέρου τον πλήρη περαιτέρω εκτροχιασμό της κατάστασης.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,

1. Ποια είναι τελικώς η επίσημη πολιτική της Κυβέρνησης σχετικά με το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων: συμμόρφωση με την Κοινοτική Οδηγία 99/31 και μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ σύμφωνα με την απόφαση του Πρωθυπουργού ή παντελής αδιαφορία προς την Κοινοτική Οδηγία και συνέχιση κατασκευής νέων ΧΥΤΑ με βέβαιη καταδίκη μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2010, σύμφωνα με τις πολιτικές αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ


2. Με ποια κριτήρια και από ποιον ακριβώς ελήφθη η απόφαση για την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του ΧΥΤΑ Λευκίμης, προτού καν ολοκληρωθεί ο δημόσιος διάλογος για το σοβαρό αυτό θέμα; Η οποιαδήποτε πηγή έλαβε τη σχετική απόφαση, σε ποια ακριβώς πολιτική απόφαση υπάκουσε: σε αυτή του Πρωθυπουργού ή σε αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ


3. Με ποια ακριβώς λογική, Πολίτες οι οποίοι προσπαθούν να προστατεύσουν την τοπική κοινωνία τους, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής της καθημερινότητάς τους, στέλνονται σοβαρά τραυματισμένοι στο Νοσοκομείο από τον υπερβάλλοντα ζήλο των ανδρών των ΜΑΤ αλλά και συλλαμβάνονται σωρηδόν; Ποιες ήταν οι ακριβείς εντολές που είχαν τα ΜΑΤ; Η αντίδρασή τους κινούνταν εντός των ορίων των εντολών αυτών ή ενήργησαν καθ’ υπέρβαση τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: