Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Μάχη συμφερόντων για τα κρουαζιερόπλοια



Κλίμα έντασης ξαναδημιουργείται στο λιμάνι της Κέρκυρας, λόγω της μάχης συμφερόντων που εξελίσσεται γύρω από την διαχείριση των χιλιάδων επισκεπτών που έρχονται εδώ με τα κρουαζιερόπλοια.
Αφορμή της έντασης αυτή τη φορά, η απαγόρευση από το Τελωνείο Κέρκυρας της εισόδου τουριστικών λεωφορείων στην προβλήτα των κρουαζιεροπλοίων για την παραλαβή και μεταφορά επισκεπτών, που συμμετέχουν σε τοπικές εκδρομές.

Το Τελωνείο επιμένει
Το Τελωνείο επικαλείται έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που προκάλεσε το ίδιο, με το οποίο ζητά “να μην παρεμποδίζεται το έργο της Τελωνειακής Υπηρεσίας”, καθώς “φέρει ακέραια την ευθύνη για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και την τήρηση των πάσης φύσεως επιταγών της κείμενης νομοθεσίας”.
Αδεια από τον ΟΛΚΕ
Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο Οργανισμός Λιμένα Κέρκυρας, “ως αποκλειστικός φορέας Διοίκησης και εκμετάλλευσης του Λιμένα και ως υπεύθυνος για την εφαρμογή του Σχεδίου Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων”, έχει ήδη επιτρέψει για σήμερα την είσοδο 16 λεωφορείων, με συγκεκριμένα στοιχεία και οδηγούς, για “την μεταφορά αποκλειστικά επιβατών του κρουαζιεροπλοίου SPLENDOUR OF THE SEAS, που συμμετέχουν σε τοπικές εκδρομές και την απευθείας έξοδό τους από την κεντρική πύλη άνευ αποσκευών (περιηγητών) και την επιστροφή των επιβατών στο κρουαζιερόπλοιο αποκλειστικά μέσα από τον επιβατικό σταθμό εξωτερικού”.
Ετσι σήμερα, εάν δεν δοθεί λύση από πλευράς του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανόν, θα υπάρξει σύγκρουση ανάμεσα στον ΟΛΚΕ και το Τελωνείο, με εμπλοκή και των τουριστικών πρακτόρων και του Λιμεναρχείου, λίγο πριν ο Λιμενάρχης μετατεθεί στην Κεφαλονιά.
“Ποιές αποσκευές;”
Σημειώνεται, ότι το έγγραφο του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων Ν. Βερναδάκη, που επικαλείται ο τοπικός Διευθυντής του Τελωνείου, αναφέρεται στο άρθρο 193 του Κανονισμού 2454/93, που ορίζει ότι “οι αποσκευές προσώπων που ταξιδεύουν με σκάφη αναψυχής”, τα οποία ταυτίζει με τα κρουαζιερόπλοια, “υπόκεινται σε όλες τις διατυπώσεις τελωνειακού ελέγχου ανεξάρτητα από την προέλευση ή τον προορισμό των πλοίων”.
Κίνδυνος χάους
Είναι προφανές, ότι σε περίπτωση εφαρμογής αυτής της διάταξης, περί ελέγχου και μάλιστα σε χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι βγαίνουν στο λιμάνι χωρίς αποσκευές, θα οδηγούσε σε τραγελαφικές καταστάσεις που θα έπλητταν την εικόνα της τουριστικής Κέρκυρας. Και αν κάτι τέτοιο συμβεί, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις τόσο από τις τοπικές αρχές όσο και από διάφορες επαγγελματικές οργανώσεις.
Οι ΤΑΞΙτζήδες απαιτούν
Στην υπόθεση, παρεμβαίνουν και οι ταξιτζήδες της Κέρκυρας, οι οποίοι με κινητοποίησή τους πριν δύο εβδομάδες, απαίτησαν να μπαίνει ένας μικρός αριθμός ΤΑΧΙ στην προβλήτα αποβίβασης των επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια, γιατί θεωρούσαν ότι τουριστικά λεωφορεία - όχι των εκδρομών - που μετέφεραν επιβάτες στην πόλη, τους υποκλέπτουν μεταφορικό έργο.
Χθες, οι εκπρόσωποι των ΤΑΞΙτζήδων, περιμένοντας απάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΚΕ στο αίτημά τους που είχαν καταθέσει σε σύσκεψη πριν το Πάσχα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, προειδοποιούσαν ότι αν δεν πάρουν θετική απάντηση, θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.
Φυλλάδια, αντί ελέγχου!
Στη διακίνηση των επισκεπτών μέσα στο χώρο του λιμανιού, εμπλέκεται έμμεσα και το κατάστημα Αφορολογήτων “Duty Free”, καθώς, υπάλληλοι του Τελωνείου, μέχρι πρότινος υποχρέωναν σε αποβίβαση τους εκδρομείς - επισκέπτες από τα τουριστικά λεωφορεία, για να τους περάσουν μέσα από τον επιβατικό σταθμό, χωρίς να γίνεται οποιοσδήποτε τελωνειακός έλεγχος, απλά και μόνο για να τους μοιραστούν διαφημιστικά φυλλάδια της επιχείρησης.
H VENTOURIS FERRIES
Τέλος, χθες, έγινε γνωστή διαμαρτυρία της Εταιρείας VENTOURIS FERRIES, γιατί - όπως υποστηρίζει - αντιμετωπίζουν τα πλοία της πρόβλημα με τις προσεγγίσεις στο λιμάνι της Κέρκυρας, καθώς έχει παραχωρηθεί μία μόνο προβλήτα για τα πλοία του εξωτερικού.
Η VENTOURIS FERRIES, στη διαμαρτυρία της σημειώνει ότι θ’ αναγκαστεί να διακόψει τις προσεγγίσεις στο λιμάνι της Κέρκυρας, εάν το πρόβλημα αυτό δεν επιλυθεί.
Πηγές, ωστόσο, του λιμανιού, ανέφεραν χθες ότι το πρόβλημα πιθανόν να οφείλεται στην αυξημένη κίνηση των ημερών του Πάσχα και ότι σε κάθε περίπτωση θα επιλυθεί άμεσα και αποτελεσματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: