Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΣΕ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ-ΔΙΚ. ΜΕΓΑΡΟ-ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΦΥΛΑΚΩΝ


Στην κατάσταση που επικρατεί στα Δικαστήρια και τις Φυλακές, αλλά και στην πορεία ολοκλήρωσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, μετά την πρωτοβουλία του Νομάρχη να συγκληθεί σε ειδική συνεδρίαση για τα θέματα αυτά, το Νομαρχιακό Συμβούλιο στις 11 Ιουνίου.

Το ενδιαφέρον, ενισχύεται και από το γεγονός, ότι στη συνεδρίαση αυτή έχουν προσκληθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης, η Διοίκηση της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, οι Βουλευτές Κέρκυρας, ο Δικηγορικός Σύλλογος, το ΤΕΕ, ο Σύλλογος Εξωτερικής Φρουράς των Φυλακών και ο Σύλλογος των Δικαστικών Υπαλλήλων, κ.α.

Στην επιστολή - πρόσκληση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σωτ. Χατζηγάκη, ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος, αναφέρει:

κ. Υπουργέ,

Σας γνωρίζουμε ότι η κατάσταση που επικρατεί στις κτιριακές εγκαταστάσεις των δικαστικών υπηρεσιών της Κέρκυρας είναι από κακές έως άθλιες. Προσβάλλουν δε την εικόνα της Κέρκυρας και της Ελλάδας ως σύγχρονης Ευρωπαϊκής χώρας.

Το υπό κατασκευή νέο δικαστικό μέγαρο της Κέρκυρας έχει μείνει χρόνια τώρα, στο σκελετό του, ενώ προοπτική ολοκλήρωσής του δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Οι φυλακές της Κέρκυρας που κατασκευάστηκαν στην περίοδο της Αγγλοκρατίας (στα μέσα του 19ου αιώνα), επισκευάζονται μεν, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Τέλος, η αγορά οικοπέδου για την ανέγερση νέων φυλακών δεν προ-χώρησε και η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα.

Εν όψει όλων αυτών των αρνητικών στοιχείων που συνθέτουν την εικόνα λειτουργίας των υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Κέρκυρα, το θέμα έρχεται για συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Κέρκυρας, την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008 και ώρα 19.30.

Επειδή τα ζητήματα αυτά έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα την Κερκυραϊκή κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια, ο δε Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων τα θέτουν - και δικαίως - με ιδιαίτερη ένταση, παρακαλούμε για επίσκεψή σας στην Κέρκυρα και συμμετοχή σας, είτε αυτοπροσώπως, είτε δι' εκπροσώπου σας στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Παρακαλούμε επίσης για την παρουσία, στην ίδια συνεδρίαση, του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της "ΘEΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ", προκειμένου να μας παρασχεθεί η πληρέστερη δυνατή ενημέρωση για όλα τα ανωτέρω θέματα.

Δηλώσεις Ν. Δένδια

Ο κ. Δένδιας είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα του δικαστικού μεγάρου σε συνάντηση που είχε με τον υπ. Δικαιοσύνης κ. Χατζηδάκη, με την ιδιότητα του αναπληρωτή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ.

Οπως δήλωσε κατά τη συνέντευξη τύπου του Σαββάτου, "σύντομα τελειώνει η μελέτη ολοκλήρωσης του έργου, όπως είχε συμφωνηθεί από το 2004 με την τότε ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης και καθώς υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, θα γίνει προκήρυξη.

"Η άμεση προτεραιότητα είναι να γίνει το δικαστικό. Μετά θα πρέπει να παλέψουμε ώστε να γίνουν προσλήψεις προσωπικού για να απονέμεται επιτέλους δικαιοσύνη στην Κέρκυρα" συνέχισε ο βουλευτής.

Εκτίμησε παράλληλα ότι ο Δήμος Κερκυραίων θα πρέπει να είχε περατώσει τις διαδικασίες, ώστε να αποκτήσει πρόσοψη το δικαστικό σε άλλης μορφής πρόσβαση από τη σημερινή.

"Θα πρέπει και μεις σε τοπικό επίπεδο να προχωράμε ότι εξαρτάται απο μας ώστε να μη δίνουμε αφορμές στο κεντρικό κράτος να μην επενδύει στη Κέρκυρα χρήματα για δημόσιες υποδομές".

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η συνάντηση κατέληξε με την επισήμανση ότι το έργο θα πρέπει να δημοπρατηθεί έστω και με την υπάρχουσα κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: