Τρίτη 13 Μαΐου 2008

ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ


Το μήνυμα της αγωνίας της Κέρκυρας για την πορεία ολοκλήρωσης του νέου Νοσοκομείου μετέφεραν σήμερα στον Υφυπουργό Υγείας Γιώργο Παπαγεωργίου και την ηγεσία της Δ.ΕΠ.Α.ΝΟ.Μ. ο Βουλευτής Νίκος Δένδιας, ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος, ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ, ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιάννης Μαντζαρόπουλος και ο πρόεδρος του παραρτήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ Νίκος Σπίγγος, που συμμετείχαν στη σύσκεψη που οργανώθηκε για το θέμα αυτό, με πρωτοβουλία του Βουλευτή, στο Υπουργείο Υγείας.

Καλά ενημερωμένος ο Υφυπουργός Υγείας, στην εισαγωγή του θέματος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι όλα θα πάνε καλά, "όπως τα περιμένουμε", αποφεύγοντας ωστόσο να δεσμευτεί για συγκεκριμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου. Ωστόσο, σημείωσε ότι σήμερα δημοπρατείται ο κυκλοφοριακός κόμβος και, σε δύο με τρεις μέρες, ολοκληρώνεται η μελέτη για τη διαχείριση των ομβρίων και των υπογείων υδάτων. Ανακοίνωσε επίσης ότι χωροθετήθηκε στο οικόπεδο η ψυχιατρική κλινική και κινείται η διαδικασία ανάθεσης της σχετικής μελέτης.

Για την προμήθεια του ιατροτεχνικού εξοπλισμού εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όλα θα τελειώσουν όπως έχουν προγραμματιστεί και ότι τελικά δεν θα επιμείνει στις ενστάσεις η εταιρεία που αμφισβήτησε τη διαδικασία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δ.ΕΠ.Α.ΝΟ.Μ. Χρήστος Στάντζος ενώ ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας κ. Ευθυμιάδης υπογράμμισε ότι το έργο εξελίσσεται με φυσιολογικούς ρυθμούς και δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι θα ολοκληρωθεί.

Ο Βουλευτής κ. Δένδιας υπέβαλε ερωτήσεις για την μελέτη του περιβάλλοντος χώρου, για τα θέματα του εξοπλισμού, για την πορεία των κατασκευαστικών εργασιών και για την υπόθεση της μελέτης διαχείρισης των ομβρίων και των υπογείων υδάτων.

Στη συνέχεια, έλαβαν το λόγο ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος, ο διοικητής του Νοσοκομείου και ο πρόεδρος του παραρτήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ.

Ειδικότερα:

Ο Νομάρχης Στέφ. Πουλημένος, επέμεινε στο να ξεκαθαριστεί η τήρηση του χρονοδιαγράμματος κατά τρόπο απόλυτα σαφή και να δεσμευτεί το Υπουργείο και η κατασκευάστρια εταιρεία ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου ενώ επεσήμανε ότι ενδεχόμενη αναβολή θα σηματοδοτεί και την απώλεια του πριμ έγκαιρης εκτέλεσης για την εταιρεία. Ζήτησε δε, να αναπτυχθεί η εργολαβία σε περισσότερα μέτωπα έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εκτέλεσης του έργου.

Ο Νομάρχης, τόνισε επίσης ότι η κερκυραϊκή κοινωνία απαιτεί να έχει πλήρη και απόλυτα σαφή εικόνα για το χρόνο ολοκλήρωσης και λειτουργίας του νέου νοσοκομείου για να διασφαλιστεί ένα καλύτερο επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας που αξίζουν και δικαιούνται οι πολίτες του τόπου. Επίσης, αναφέρθηκε σε ψηφίσματα διαμαρτυρίας τοπικών φορέων, τα οποία ο Υφυπουργός δήλωσε ότι τα γνωρίζει.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτ. Μικάλέφ, εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία του έργου και τον προβληματισμό του για τους ρυθμούς εκτέλεσης των εργασιών και κατέθεσε σειρά δημοσιευμάτων του τοπικού τύπου από τα οποία προκύπτει ότι είναι το κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί την κερκυραϊκή κοινωνία και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Γ. Μαντζαρόπουλος αναφέρθηκε σε θέματα κατεδάφισης κτιρίων που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο του νέου νοσοκομείου καθώς και στις συνδέσεις με τα δίκτυα των Οργανισμών κοινής ωφέλειας.

Ο Πρόεδρος του παραρτήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ Ν. Σπίγγος, εξέφρασε επίσης την αμφιβολία του για την τήρηση του νέου εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και σημείωσε απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι: "αν επισκεφθείτε το εργοτάξιο θα διαπιστώσετε ότι δεν εμπνέει αισιοδοξία η πορεία του έργου". Σημείωσε ακόμη ότι από την κατασκευάστρια εταιρεία εξαρτάται η επιτάχυνση των ρυθμών εκτέλεσης του έργου και η ολοκλήρωσή του ενώ έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα και έκανε παρατηρήσεις για τον κυκλοφοριακό κόμβο, τους χώρους στάθμευσης και το ελικοδρόμιο.

Ο Υφυπουργός Υγείας, συνοψίζοντας, εξέφρασε εντέλει την αισιοδοξία του ότι το έργο βαδίζει προς ολοκλήρωση και δήλωσε ότι θα βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της Κέρκυρας προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα στην πορεία ολοκλήρωσής του.

Για το υπάρχον Νοσοκομείο

Για το υπάρχον Νοσοκομείο, ετέθησαν θέματα που αφορούν τη στελέχωσή του ενώ ο Υφυπουργός ήταν ενημερωμένος για τα περιστατικά θανάτου των νεογνών και δεσμεύτηκε για την δημιουργία προϋποθέσεων στην Παιδιατρική κλινική που θα διασφαλίζουν τους όρους που απαιτούνται για να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια περιστατικά. Δεσμεύτηκε επίσης ότι στις επόμενες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού θα συμπεριληφθεί και θέση νεογνολόγου.

Απαντώντας σε παρατήρηση του Νομάρχη για τα προβλήματα λειτουργίας του ΕΚΑΒ δήλωσε ότι σε συνεργασία με τον ίδιο και τη διοίκηση του Νοσοκομείου και σε επαφή με τις τοπικές αρχές, θα γίνει κάθε τι το δυνατόν για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Δηλώσεις Ν. Δένδια

Συγκρατημένα αισιόδοξος από τα αποτελέσματα της σύσκεψης στο υπ. Υγείας, δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Ν. Δένδιας μιλώντας στην “Κ.Σ.” .

Ειδικότερα, σημείωσε τα εξής:

“Όλοι οι συμμετέχοντες τοποθετηθήκαμε υπέρ της επιτάχυνσης των εργασιών στο νέο νοσοκομείο. Σε επίσκεψη που είχαμε κάνει με τον περιφερειάρχη και το Νομάρχη στο εργοτάξιο διαπιστώσαμε σαφή πρόοδο των εργασιών, καθώς, εργαζόταν 92 άτομα.

Πήραμε διαβεβαιώσεις τόσο από το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑΝΟΜ ότι το θέμα των προσφυγών για τον μηχανολογικό εξοπλισμό θα αντιμετωπιστεί, όσο και από τον εκπρόσωπο της υπεργολάβου εταιρείας ότι το έργο αυτό δε θα καθυστερήσει. Υπήρξε θέμα συζήτησης για το προσωπικό, όπου τέθηκε το θέμα του 101. Θα ήταν δηλαδή καλό να προκηρυχθεί το προσωπικό μόλις το εγκρίνει το υπ. Εθν. Οικονομίας με το κριτήριο της εντοπιότητας.

Επίσης, δεν υπήρξε σαφής δέσμευση ότι το έργο θα τελειώσει στις 25 Φεβρουαρίου. Ωστόσο και αν ακόμα συμβεί αυτό θα γίνει κάθε προσπάθεια να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στο θέμα των πληρωμών. Στα θετικά καταγράφεται επίσης η προκήρυξη από την περιφέρεια του διαγωνισμού για την κατασκευή του κόμβου σύνδεσης. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι πάμε μπροστά, πάντα με επαγρύπνηση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: