Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Ευελιξία από το Υπ.Πο. για άδειες στην π. πόλη-Νόμος του κράτους η εισήγηση Δένδια

Νόμο του Κράτους αποτελεί πλέον η ρύθμιση που εισηγήθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας στον Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, ώστε να μην χρειάζεται άδεια του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (Κ.Σ.Ν.Μ.) για ελάσσονες επεμβάσεις στα κτίρια της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας.
Με το Νόμο αυτό απαλλάσσονται πλέον οι ιδιοκτήτες των κατοικιών της περιοχής από μια γραφειοκρατική και χρονοβόρο διαδικασία, όπως και από την ταλαιπωρία που αυτή συνεπαγόταν.
Πρόκειται συγκεκριμένα για τροποποίηση του άρθρου 50 του Ν.3028/2002 «Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς», η οποία εντάχθηκε στο Νόμο «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων - Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις», που ψηφίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.
Οι αδειοδοτήσεις για τρέχουσες επεμβάσεις στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, που είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, θα δίνονται εφεξής από την τοπική Εφορεία.
«Για επεμβάσεις ελάσσονος σημασίας σε μνημεία που αποτελούν οικιστικά σύνο-λα, όπως εξωτερικοί χρωματισμοί κτιρίων, αντικαταστάσεις πεζοδρομίων, επιχρίσματα και σχετικές εργασίες που δεν θίγουν τη μορφή και το κέλυφος των υπαρχόντων κτιρίων, οι αρμοδιότητες της παραγράφου 5 του παρόντος ασκούνται από τις τοπικές Εφορείες» αναφέρεται συγκεκριμένα στο άρθρο 48 του νέου Νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: