Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέας απεργίας των ναυτεργατών


Απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέας απεργιακής κινητοποίησης στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας –Ηγουμενίτσας, μετά την σημερινή σύσκεψη που έγινε στην Νομαρχία με την συμμετοχή εκπροσώπων των πλοιοκτητών και των ναυτεργατών υπό την Προεδρία του Νομάρχη.
Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και επήλθε συμφωνία στα δύο από τα τέσσερα αιτήματα των ναυτεργατών ενώ για τα υπόλοιπα αποφασίστηκε η σύγκλιση νέας σύσκεψης, μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, στις αρχές Νοεμβρίου.
Αμέσως μετά την σύσκεψη ο Νομάρχης και οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών έκαναν δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης:
Ο Νομάρχης
"Είχαμε σήμερα την χαρά να έχουμε στην Νομαρχία την πρώτη του είδους που γίνεται σε αυτό το χώρο συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των ναυτεργατών της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας- Ηγουμενίτσας και Λευκίμμης-Ηγουμενίτσας και τους εκπροσώπους των πλοιοκτητών των δύο γραμμών.
Έγινε λεπτομερής ουσιαστική συζήτηση σε όλα τα θέματα που απετέλεσαν αντικείμενο διαλόγου και σε προηγούμενες περιόδους και κατέληξαν στην 48ωρη απεργία της περασμένης εβδομάδας, ενόψει της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Συζητήσαμε ένα προς ένα τα αιτήματα που έχουν θέσει οι ναυτεργάτες, βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να έχουμε από την πλευρά των πλοιοκτητών την συμφωνία σε δύο από τα τέσσερα βασικά αιτήματα τα οποία έχουν τεθεί.
Τα δύο αυτά αφορούν τον χρόνο της ενδιάμεσης διακοπής της εργασίας και τα δύο ρεπό το μήνα τα οποία έχουν θέσει οι ναυτεργάτες. Υπήρχε συνεννόηση και συνεργασία έπ’ αυτού. Βεβαίως η πλευρά των ναυτεργατών ζητά αυτά τα δύο ζητήματα να ρυθμιστούν με την συλλογική σύμβασης εργασίας, αλλά συμφωνήσαμε ότι αν αυτό δεν συμβεί στο επίπεδο της συλλογικής σύμβασης εργασίας, θα γίνει με μία άτυπη τοπική σύμβαση, -τοπική συνεννόηση- με ένα μνημόνιο τοπικής συνεργασίας.Για τα υπόλοιπα θέματα τα οποία είναι μάλλον ή κυρίως οικονομικού χαρακτήρα θα περιμένουμε να κλείσει αυτή η τουριστική περίοδος, να εκτιμήσουμε τα δεδομένα της κίνησης στην πορθμειακή γραμμή και υπό το φως των δεδομένων αυτών να επανέλθουμε σε μία συζήτηση με καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές για να συζητήσουμε και ελπίζω να καταλήξουμε και σε αυτά και να εξασφαλίσουμε κλίμα εργασιακής ειρήνης στην πορθμειακή γραμμή που δεν θα οδηγήσει σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Θα διασφαλίζει ομαλή και απρόσκοπτη εκτέλεση των δρομολογίων στην πορθμειακή γραμμή και θα μπορούν οι επισκέπτες μας να έρχονται χωρίς τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, στο νησί μας για τις διακοπές τους. Ο διάλογος έγινε και πριν την απεργιακή κινητοποίηση σε άλλο επίπεδο και σε απευθείας συνεννοήσεις των δύο πλευρών και στο επίπεδο το κεντρικό της εκπροσώπησης των πλοιοκτητών και ναυτεργατών στην Αθήνα. Τούτη την φορά ο διάλογος έγινε σε τοπικό επίπεδο σε μία προσπάθεια να αποφύγουμε στο μέλλον τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις οι οποίες πλήττουν όλες τις πλευρές. Πλήττουν όμως και την εικόνα της Κέρκυρας, πλήττουν την εικόνα μας ως τουριστικού προορισμού με αξιοπιστία στις μεταφορές που είναι το κλειδί για την επιτυχία της προσπάθειας την οποία καταβάλουμε".

Ο Πρόεδρος του σωματείου ναυτεργατών
"Θα ήθελα να ευχαριστήσω από πλευράς ναυτεργατών τον Νομάρχη ο οποίος προκάλεσε αυτή την έκτακτη σύσκεψη για τον εκτενή διάλογο τον οποίο είχαμε, και πριν την απεργία και μετά συνεχώς με τους πλοιοκτήτες της γραμμής. Δείχνει μία διάθεση για τα δύο θέματα τα οποία έχουμε ζητήσει. Περιμένουμε στην αυριανή συνάντηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας αυτά τα δύο θέματα να περάσουν σε σύμβαση.Έχουμε τις εγγυήσεις και από τις εταιρίες και τους πλοιοκτήτες ότι θα έρθουμε σε διάλογο. Δείχνουν μια καλή διάθεση και για τα επόμενα θέματα.Εμείς οποιοδήποτε θέμα το οποίο ζητάμε πρέπει να γραφτεί και να περαστεί σε συλλογική σύμβαση εργασίας πορθμείων. Μόνο έτσι μπορούμε να το διεκδικήσουμε και να τεκμηριωθεί".
Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας του κλειστού τύπου πλοίων
"Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να ευχαριστήσω από πλευράς πλοιοκτητών τον Νομάρχη ο οποίος προκάλεσε αυτή την έκτακτη σύσκεψη.Ο διάλογος με τους ναυτεργάτες έχει ξεκινήσει τουλάχιστον από 20ημέρου. Βασικός λόγος της αναστάτωσης είναι ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει υπογραφεί σε επίπεδο πανελλήνιο η συλλογική σύμβαση εργασίας και κάποια διευκρινιστικά στοιχεία τα οποία έπρεπε να καλλιεργηθούν από την μεριά των δύο πλευρών.Υπάρχει πνεύμα διαλόγου, πνεύμα καλής θέλησης, δεν θα πρέπει να φοβίσουμε τον κόσμο και τους επισκέπτες ότι θα υπάρξει πρόβλημα αναστάτωσης μέσα στον Αύγουστο. Θα βρεθεί λύση. Θα πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από την θέση όλων για την ταλαιπωρία την οποία υπέστη το νησί και ο κόσμος".

Επιστολή Νομάρχη στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και την Πανελλήνια Ένωση Πορθμείων

Σε υλοποίηση της σχετικής απόφασης ο Νομάρχης απέστειλε την παρακάτω επιστολή στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και στην Πανελλήνια Ένωση Πορθμείων:
"Αξιότιμοι κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι σήμερα, Τρίτη 28/7/09, μετά από πρόσκλησή μας και με αφορμή την 48ωρη απεργία των ναυτεργατών της προηγούμενης εβδομάδας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Νομαρχία με θέμα τα προβλήματα των εργαζομένων στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας και Λευκίμμης – Ηγουμενίτσας. Στόχος της σύσκεψης ήταν η εξεύρεση κοινών τόπων για την επίτευξη εργασιακής ειρήνης, η οποία θα επιτρέψει την απρόσκοπτη λειτουργία της γραμμής κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν το προεδρείο του Σωματείου Μηχανικών και κατωτέρων πληρωμάτων των πορθμείων και εκπρόσωποι των πλοιοκτητών και συγκεκριμένα της Κοινοπραξίας Ε/Γ – Ο/Γ Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας – Παξών, της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λευκίμμη Λαϊνς, και των πορθμείων ανοικτού τύπου. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα προβλήματα των ναυτεργατών και γενικότερα τα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία των πορθμείων που εξυπηρετούν το Νομό Κέρκυρας και αφού οι παριστάμενοι αντάλλαξαν απόψεις και υπέβαλαν προτάσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων, έγιναν αποδεκτά από όλους τα παρακάτω :
1. Η ανάπαυση των πληρωμάτων μεταξύ δρομολογίων να είναι διάρκειας μίας ώρας.
2. Να δίδονται σε όλο το πλήρωμα και όλες τις ειδικότητες, δύο (2) ημέρες ρεπό το μήνα.
3. Να οργανωθεί νέα σύσκεψη στη Νομαρχία της Κέρκυρας το πρώτο 10ημερο του ερχόμενου Νοεμβρίου στην οποία, αφού ληφθούν υπ’ όψη τα στοιχεία της κίνησης της φετινής περιόδου, θα επιδιωχθεί να συνταχθεί μνημόνιο μεταξύ των δυο πλευρών στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα επιμέρους ζητήματα που έχουν τεθεί (σύνθεση πληρωμάτων, πρόσθετες αμοιβές ναυτεργατών κλπ)
Τέλος συμφωνήθηκε όπως τα στοιχεία 1 & 2 να ζητηθεί να συμπεριληφθούν στο κείμενο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση σε εθνικό επίπεδο και αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες. Παρακαλούμε να λάβετε υπ’ όψη σας στην τελική διατύπωση της νέας Σ.Σ.Ε. τα παραπάνω συμφωνηθέντα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: