Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Δ.Σ. Κερκυραίων: Ο λιμενοβραχίονας να μην κρύβει το Βίδο


Το θέμα του κυματοθραύστη του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στη Σπηλιά, κυριάρχησε στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων το οποίο εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα για την “διατήρηση της αισθητικής της πόλης και τον μη αποκλεισμό της θάλασσας και της νησίδας Βίδο από τη χερσαία ζώνη και αντίστροφα”. Ζητά επίσης, “η λειτουργία του καταφυγίου να εξασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση των τουριστών που θα χρησιμοποιούν τη μαρίνα και τη διάχυση του οικονομικού οφέλους στους επαγγελματίες της περιοχής”.
Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος Κερκυραίων - έστω και με την ιδιαίτερα προσεκτική διατύπωση του ψηφίσματος - ζητά να έχει ένα πιό ουσιαστικό ρόλο και λόγο σε υποθέσεις που χειρίζονται άλλοι φορείς και αναφέρονται στα διοικητικά του όρια, πολύ δε περισσότερο όταν αφορούν την παλιά πόλη.
Στο μεταξύ οι αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής, συνεχίζονται, προκειμένου να μην εμποδίζεται η θέα προς το Βίδο. Ο πρύτανης του Μετσόβειου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, που ήλθε προχθές στην Κέρκυρα και έκανε αυτοψία στο χώρο, εξέφρασε την τεχνική άποψη ότι είναι δυνατόν να μειωθεί το ύψος του κυματοθραύστη που σήμερα προβλέπεται στα 3 μέτρα.
Ο δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα κατασκευής του έργου και ότι θα προσφέρει οικονομική άνοδο στις επιχειρήσεις της Σπηλιάς, ενώ πρότεινε το ψήφισμα που τελικά εγκρίθηκε.
Η αντιπολίτευση
Οπως τόνισε ο πρώην Δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής το συγκεκριμένο έργο θα δώσει ζωη στην Σπηλιά, γενικότερα κύρος στην πόλη και θα αποτελέσει μοχλό για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.
“Υπάρχει ανησυχία, δε θα πρέπει να ακυρώσουμε όμως την ποιότητα του έργου”.
Από την πλευρά του ο Σπ. Μωραίτης, που συμμετείχε στη σύνταξη του ψηφίσματος επεσήμανε πως θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα πρέπει να κατασκευαστεί στη Σπηλιά και ποιός θα είναι ο “χαρακτήρας” της μαρίνας.
Η μαρίνα να είναι "ανοιχτή και να μη λειτουργήσει ως κλειστό κλάμπ" ζήτησε ο επικεφαλής της ΑΔΗΚ Χ. Μάστορας.
Το ψήφισμα
“Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων Αφού ενημερώθηκε από εκπρόσωπο των κατοίκων και εκπρόσωπο του Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ, σχετικά με την κατασκευή του τουριστικού καταφυγίου στην Σπηλιά, ψηφίζει ότι κατά την κατασκευή του παραπάνω έργου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη:
1. Η διατήρηση της αισθητικής και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της περιοχής, ο μη οπτικός αποκλεισμός της θάλασσας και της νήσου Βίδο από την χερσαία ζώνη και αντίστροφα.
2. Η λειτουργία του καταφυγίου θα πρέπει να εξασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση στην ευρύτερη περιοχή της Σπηλιάς, η διάχυση του όποιου οικονομικού οφέλους στους επαγγελματίες της περιοχής και της ευρύτερης περιοχής της Παλιάς Πόλης, καθώς και την απρόσκοπτη προσπέλαση σε αυτό, των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.
3. Ζητά την άμεση ενημέρωσή του από τους αρμόδιους φορείς που έχουν την ευθύνη του έργου και της περιοχής (ΟΛΚΕ κλπ).
Ο Δήμος Κερκυραίων θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με τις προτεραιότητές μας, όπως αποτυπώνονται στο παρόν ψήφισμα”.

Είσπραξη
μισθωμάτων ακινήτων

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Κερκυραίων ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία με 11 θετικές ψήφους, 1 αρνητική, 4 απών και 1 λευκό, ο καθορισμός χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης, τελών ελεγχόμενης στάθμευσης και η είσπραξη μισθωμάτων ακινήτων από το Δήμο Κερκυραίων.
Ο Δήμαρχος ο οποίος και εισηγήθηκε το θέμα, πρότεινε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στους χώρους στάθμευσης, οι οποίοι και θα παραμείνουν ως είχαν επί καθεστώτος ΑΝΕΔΚ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η ΑΝΕΔΚ τελεί υπό εκκαθάριση και δεν επιτρέπεται να εισπράττει.
Αντιδράσεις υπήρξαν από την αντιπολίτευση (Β. Βλάσση) που τόνισε πως δεν είναι δυνατό να έρχεται τέτοιο θέμα προς συζήτηση, χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: