Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των ξενοδοχουπαλλήλων- Στο "κόκκινο" 5 ξενοδοχεία



Επεκτείνονται και σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες του Δήμου Μελιτειέων, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων που διεκδικούν καταβολή των δεδουλευμένων τους. Ο αριθμός των ξενοδοχείων, στα οποία οι εργαζόμενοι προχωρούν σε επίσχεση εργασίας είναι πλέον 5, ενώ δεν αποκλείεται να μεγαλώσει.Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, οφείλονται δεδουλευμένα από τον Αύγουστο του 2008.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων Στ. Πελάη οι συνάδελφοί του, δε θα επιστρέψουν στην εργασία τους αν δεν εξοφληθούν.
Το ξενοδοχείο “Ακτή Μεσσογγή” όπου παρουσιάζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα επισκέφθηκε η βουλευτής Κέρκυρας και Πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου, όπου συναντήθηκε με τους εργαζόμενους.
ΠΕΛΑΗΣ
Εκτός του “Ακτή Μεσσογή”, σε κινητοποιήσεις σύμφωνα με τον κ. Πελάη, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία Μiramare, Aχιλλέας, Belvedere και Αλμπατρος.
Σήμερα,μάλιστα έγινε και προσωρινός αποκλεισμός του Δήμου Μελιτειέων, καθώς σύμφωνα με τον κ. Πελάη σε ραδιοφωνική του παρέμβαση ο Δήμαρχος Γ. Λειβαδιώτης, υποστήριξε πως οι κινητοποιήσεις είναι κατευθυνόμενες.
“Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για τη εξόφληση των δεδουλευμένων και για να πάρει τέλος η εκμετάλλευση των αλλοδαπών. Οι απειλές της εργοδοσλιας είναι συνεχής”.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση του “Ακτή Μεσσογή”, ο κ. Πελάης, σημείωσε ότι δεν υπάρχει σταθερή πρόταση από πλευράς της εργοδοσίας, αλλά μόνο μια γραπτή πρόταση για καταβολή των περσινών δεδουλευμένων την Παρασκευή και τα υπόλοιπα με επιταγές για τις 20 Αυγούστου, την οποία απέρριψαν οι εργαζόμενοι.
Εργατικό Κέντρο
Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, σε ανακοίνωσή του, “δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ξενοδοχεία ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ, ΜΙΡΑΜΑΡΕ, ΜΠΕΛΒΕΝΤΕΡΕ και ΑΧΙΛΛΕΑΣ, οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή την εξόφληση των δεδουλευμένων τους που εδώ και αρκετούς μήνες δεν τους καταβάλει η εργοδοσία.
Οι επιχειρηματίες ξενοδόχοι με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης και με την ανοχή της κυβέρνησης, ασυδοτούν εις βάρος όλων των εργαζομένων ιδιαίτερα στις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις με σκοπό να πλήξουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Φτάσαμε πλέον σε εργασιακό μεσαίωνα και οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς να αμείβονται για την εργασία που προσφέρουν, ενώ, οι εργοδότες εκμεταλλεύονται την κρίση για να αυξήσουν τον πλούτο τους.
Εφτασε η ώρα όπου όλοι μαζί οι εργαζόμενοι ενωτικά και μαζικά πρέπει να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν αυτά που τους οφείλονται και αυτά που τους ανήκουν γι’ αυτό δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό τους μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων τους”.

Τι λέει η εργοδοσία
του Ακτή Μεσσογή

Ο Διευθυντής του ΑΚΤΗ ΜΕΣΣΟΓΗ Κωνσταντίνος Αθανασίου -μιλώντας στην ΕΡΑ - επιβεβαίωσε, τις οφειλές της επιχείρησης και χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα των εργαζομένων.
Ωστόσο, απέδωσε το πρόβλημα στην καθυστέρηση της πολιτείας να καταβάλλει από τον περασμένο Σεπτέμβριο τη δόση της ενίσχυσης από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» ύψους 850.000 ευρώ, τα οποία έχει δαπανήσει η μονάδα για τον εκσυγχρονισμό της, καθώς και την καθυστέρηση υπαγωγής της επιχείρησης σε καθεστώς ρύθμισης των οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Ο κ. Αθανασίου επανέλαβε την πρόταση της επιχείρησης προς τους εργαζόμενους να τους εξοφλήσει τα οφειλόμενα του 2008 μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και να δεσμευτεί για εξόφληση των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Η Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Το ξενοδοχείο «Ακτή Μεσσογγή» επισκέφθηκε η βουλευτής Κέρκυρας και Πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου.
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης επίσκεψης της στην περιοχή, συναντήθηκε με τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους για τα έτη 2008 και 2009, ενώ ενημερώθηκε λεπτομερώς για το σύνολο των ζητημάτων που τους απασχολούν.
Στην συνέχεια η βουλευτής πραγματοποίησε συνάντηση με διευθυντικά στελέχη της εργοδότριας εταιρείας, όπου τους ζήτησε αφενός μεν να την ενημερώσουν για τις αιτίες που επέτρεψαν την δημιουργία του προβλήματος, αφετέρου δε για τις προθέσεις της να ανταποκριθεί πλήρως και άμεσα στις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους.
Της συνάντησης με τα στελέχη του ξενοδοχείου, ακολούθησε η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μελιτειέων με αντικείμενο τις πρόσφατες εξελίξεις στο ξενοδοχείο «Ακτή Μεσσογγή».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κα Γκερέκου αφού ενημέρωσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους παραβρισκόμενους φορείς για το περιεχόμενο της συζήτησης που πραγματοποίησε με τα στελέχη της εργοδότριας εταιρείας, για άλλη μια φορά ανέδειξε την κρισιμότητα του προβλήματος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Τουρισμός αποτελεί την «ατμομηχανή» της Κερκυραϊκής οικονομίας και ως εκ τούτου η ευθύνη διαχείρισης όλων των ζητημάτων που άπτονται αυτού του τόσο κρίσιμου τομέα, είναι τεράστια.
Επιπλέον πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές πως μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την αποδοτική και απρόσκοπτη λειτουργία αυτού του τομέα, είναι η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υποδομών και υπηρεσιών. Αυτό αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια, στην οποία κυρίαρχο ρόλο έχουν οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι και βέβαια η πολιτεία με τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς.
Πιο συγκεκριμένα, χρειάζονται υγιείς επιχειρήσεις που θα προσφέρουν ποιοτικές υποδομές και υπηρεσίες και βέβαια εργαζόμενοι οι οποίοι θα απολαμβάνουν πλήρως όλων των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, ώστε να είναι αποδοτικοί και υπερήφανοι για το έργο που επιτελούν.
Η κ. Γκερέκου δήλωσε ακόμη και τα εξής:
Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, τα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στο ξενοδοχείο «Ακτή Μεσογγή» δεν ικανοποιούν αυτές τις προϋποθέσεις, όταν η εργοδότρια εταιρεία οφείλει σε εργαζόμενους του ξενοδοχείου δεδουλευμένα από το 2008 και 2009, γεγονός που οδήγησε τελικά στην αναμενόμενη και πέρα έως πέρα δικαιολογημένη αντίδραση των εργαζομένων.
Ωστόσο, σήμερα οφείλουμε όλοι, με σοβαρότητα και συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους και την οικονομία της Κέρκυρας, να συμβάλλουμε με τη στάση μας, ώστε να εξευρεθεί λύση, η οποία δεν είναι άλλη από την πλήρη και άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων των εργαζομένων του ξενοδοχείου, ώστε αυτό να επιστρέψει στην ομαλή λειτουργία του, αποφεύγοντας έτσι ακόμη πιο αρνητικές συνέπειες.
Εξάλλου, δεν πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση φιλοξενεί μεγάλο αριθμό τουριστών, ενώ απασχολεί ένα εξίσου σημαντικό αριθμό εργαζομένων. Το ενδεχόμενο η εν λόγω επιχείρηση να οδηγηθεί σε αναστολή της λειτουργίας της, θεωρώ ότι είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο πρέπει να απευχόμαστε όλοι, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε αλλεπάλληλες αρνητικές συνέπειες τόσο για την απώλεια θέσεων εργασίας, όσο βέβαια και για την τοπική οικονομία του Δήμου Μελιτειέων, της ευρύτερης περιοχής αλλά και του νομού της Κέρκυρας στο σύνολο του.
Ως εκ τούτων, η επιχείρηση οφείλει να ικανοποιήσει πλήρως και τάχιστα όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους της, διασφαλίζοντας επιπλέον ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί η επανάληψη ανάλογων φαινομένων”.

Τέλος, η βουλευτής εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αμέριστη συμπαράσταση της προς τους εργαζόμενους, εξεδήλωσε την πρόθεση της να συνεχίσει να αναλαμβάνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος, προς όφελος των εργαζομένων και της τουριστικής οικονομίας της Κέρκυρας, σημειώνοντας επιπλέον πως σε αυτή την προσπάθεια δεν χωρούν και δεν επιτρέπονται μικροκομματικές σκοπιμότητες.
(φωτο απο radiokerkyra.gr.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: