Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Εθνικό Σχέδιο για τη νέα γρίπη


Τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας κατά της νέας γρίπης αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα λάβει τα εμβόλια, στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν όταν το σκεύασμα λάβει την έγκριση των αρμόδιων αρχών και της ΕΕ.
Στο μεταξύ, ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος, μιλώντας στην τοπική ΕΡΑ όσον αφορά το θόρυβο που δημιουργείται σε μέσα ενημέρωσης για προβλήματα στο σχέδιο αντιμετώπισης του ιού, έκανε λόγο “για υπερβολές”. Τόνισε ότι οι υπηρεσίες υγείας του κράτους έχουν αλλάξει την πολιτική τους από τη φάση της επιχείρησης αποτροπής της εισόδου του ιού στη χώρα μας, στην φάση της αντιμετώπισης των επιπτώσεων στους ασθενείς εν όψει της βέβαιης διασποράς του ιού σε μεγάλα
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Χαραλάμπους, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τα μέτρα αντιμετώπισης της νέας γρίπης, αναρωτήθηκε “πως θα εφαρμοσθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης όταν με ευθύνη των Κυβερνήσεων Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι σχεδόν ανύπαρκτες οι δημόσιες υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής δημόσιας υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και εξωνοσοκομειακής φροντίδας και περίθαλψης”.
Αναλυτικά το σχέδιο για τη νέα γρίπη προβλέπει μεταξύ άλλων, τη λειτουργία επιπλέον κέντρων πιστοποίησης της νέας γρίπης, πρόσληψη νοσηλευτών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εμβολιασμό όσων εκτίθενται περισσότερο στον ιό και χώρους για ενδεχόμενη περίπτωση μαζικού εμβολιασμού.
Ο υπουργός Υγείας παρουσιάζοντας το σχέδιο είπε ότι αυτό κινείται σε τέσσερις άξονες.
1. στην άμεσα στοχευόμενη πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.
2. στον διυπουργικό συντονισμό με τη συνεργασία των υπουργείων υγείας, παιδείας, εθνικής άμυνας και εσωτερικών.
Χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι προβλέπεται ακόμη και η αναπλήρωση χαμένων ωρών στα σχολεία ή ακόμη και η εξ αποστάσεως μάθηση εφόσον χρειαστεί.
3. στην προμήθευα όλου του απαραίτητου φαρμακευτικού υλικού καθώς επίσης και στη συμβολή της Νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης στον εμβολιασμό.
Ο Υπουργός είπε ότι με εντολή του Πρωθυπουργού θα εμβολιαστεί όλος ο ελληνικός πληθυσμός και οι κάτοικοι της χώρας. Το υπουργείο έχει παραγγείλει μαζί με τα εμβόλια και τα φάρμακα και το απαραίτητο υποστηρικτικό υλικό. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η κυκλοφορία του εμβολίου θα γίνει αμέσως μόλις δοθεί η επίσημη διεθνής και ευρωπαϊκή έγκριση.
4. στην προετοιμασία όλων των μονάδων υγείας για να υποδεχτούν μεγάλο αριθμό ασθενών.
Όλο το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τη συμμετοχή και ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών και οδοντιάτρων, καθώς επίσης και την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία.
Οι κλίνες εντατικής θεραπείας θα αυξηθούν κατά 100 με την πρόσληψη νοσηλευτριών. Επίσης θα αυξηθούν σε έξι τα εργαστήρια αναφορές νέας γρίπης.
Ο υπουργός Υγείας είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων διεθνώς υπολογίζεται ότι ενδέχεται να νοσήσει ακόμη και το 30-40% του πληθυσμού (κάθε χώρας). Στη χώρα μας, το 95% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αχεί ιαθεί και υπό καθεστώς θεραπείας είναι 15 άτομα και 4 σοβαρά. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η κυβέρνηση επαγρυπνεί και το κράτος είναι σε διαρκή ετοιμότητα, η ζωή συνεχίζεται κανονικά.
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο δράσης θα αναπτυχθούν άλλα 4 κέντρα πιστοποίησης της νόσου μέσα σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας ώστε να μην καθυστερούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
•Θα ενεργοποιηθεί εκ νέου ένας ειδικός λογαριασμός του υπουργείου οικονομικών ώστε να προσληφθούν άμεσα 250 νοσηλευτές.
•Θα απασχοληθούν μόνο σε μονάδες εντατικής θεραπείας ωστε να ανοίξουν 80 κλίνες που παραμένουν κλειστές.
•Με συνοπτικές διαδικασίες θα προσληφθούν άλλοι 2.500 χιλιάδες νοσηλευτές εως τις αρχές Φθινοπώρου.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το μεγαλύτερο όπλο που θα έχουμε έναντι του ιού θα είναι ο εμβολιασμός, μόνο με αυτόν θα περιοριστεί η διασπορά και θα βοηθήσει να ανοσοποιηθούμε όλοι μας.
Για τον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων θα δημιουργηθούν λίστες με ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς πολλών ειδικοτήτων ιδιώτες δηλαδή γιατροί θα δέχονται στα ιατρεία τους ή σε κατ οίκον επισκέψεις.
Συνάντηση με ΚΕΔΚΕ-ΕΝΑΕ
Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε την Πέμπτη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας με τα προεδρεία της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ με αντικείμενο την ενημέρωση των Νομαρχών και των Δημάρχων όλης της χώρας σχετικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης.
Ο κ. Αβραμόπουλος, που συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας ότι "πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η δημιουργία κλίματος ανησυχίας, ανασφάλειας και πανικού, γιατί δεν υπάρχει λόγος", αμέσως μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της ΕΝΑΕ δήλωσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση: "τίθεται στην υπηρεσία της εθνικής προσπάθειας, ώστε από κοινού να ορθώσουμε ένα τείχος στην εξάπλωση αυτής της απειλής. Είναι σημαντικότατος ο ρόλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι οι Υγειονομικές υπηρεσίες στους Νομούς θα αναλάβουν ένα σημαντικό μέρος της ευθύνης για την αντιμετώπιση της νόσου".
Σε ερώτηση για την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων, ο υπουργός αφού ανέφερε ότι οι ΜΕΘ έχουν αυξηθεί τα τρία τελευταία χρόνια στη χώρα μας, εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα φορτωθεί το νοσοκομειακό δίκτυο της χώρας, με δεδομένες τις οδηγίες που έχουν δοθεί.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος χαρακτήρισε γόνιμη και παραγωγική τη συνάντηση με τον υπουργό και ανέφερε ότι τέθηκαν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις υπό τις οδηγίες του υπουργείου και του κεντρικού εθνικού σχεδιασμού.
"Είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου" συμπλήρωσε ο κ. Δράκος που εξήγησε ακόμη ότι συζητήθηκε και η ενίσχυση σε στελεχιακό δυναμικό και πόρους, "για να μπορέσουμε καλύτερα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή" όπως είπε. Τέλος ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ ξεκαθάρισε πως υπάρχει η υποδομή για να λειτουργήσει το σύστημα με τις Νομαρχίες.
Στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, με την οποία, όπως δήλωσε αμέσως μετά, "είμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας από την πρώτη κιόλας ημέρα που εκδηλώθηκε το πρόβλημα". Ο υπουργός επανέλαβε και σε αυτή τη συνάντηση ότι ένα μέρος του σχεδίου δράσης που θα παρουσιαστεί αύριο, αφορά στον ρόλο που θα αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό τον ρόλο των δημάρχων, καθώς "είναι στο σημείο που συναντιέται ο πολίτης με την οργανωμένη πολιτεία".
"Τον διαβεβαιώσαμε ότι στην έκκλησή του για τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν χρειάζονται πολλά λόγια, το παρών θα είναι άμεσο, εθελοντικό και αποτελεσματικό, υπενθυμίζοντάς του αν και δεν χρειάζεται και αυτό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, οι δήμοι και οι κοινότητες σε όποια έκτακτη περίπτωση χρειάστηκε και αναφέρομαι κυρίως στις φυσικές καταστροφές έδωσε πάντα το παρών κατά τρόπο απόλυτα αποτελεσματικό" είπε για τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Αβραμόπουλο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο Μπ. Χαραλάμπους
Στην τοποθέτησή του, στη Βουλή για το θέμα της νέας γρίπης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους, επεσήμανε και τα εξής:
"Τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμόζονται από το κράτος, από εξειδικευμένους επιστήμονες και να συμπεριλαμβάνουν τουλάχιστον τα εξής: συστηματικό εντοπισμό, εκτίμηση και πρόληψη των διαφόρων κινδύνων για την υγεία.
Συστηματική ιατρική εξέταση, παρακολούθηση της υγείας των ανθρώπων, καταγραφή των ευάλωτων ομάδων και επιδημιολογική επιστημονική ενημέρωση με ευθύνη του κράτους και όχι των μέσων μαζικής ενημέρωσης όπως γίνεται σήμερα. Εξασφάλιση των όρων υγιεινής, καθαριότητας και γενικά συνθηκών διαβίωσης και εργασίας ώστε να μην επιβαρύνεται η υγεία.
Ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού όλου του πληθυσμού με όλα τα απαιτούμενα μέσα και με όλα τα ασφαλή εμβόλια που υπάρχουν.
Τα μέτρα αυτά απαιτούν ένα πλέγμα υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που με σχεδιασμένο τρόπο να λειτουργούν πανελλαδικά. Δηλαδή δημόσια δωρεά Κέντρα Υγείας στις πόλεις και στα χωριά με εξειδικευμένο προσωπικό γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, οικογενειακούς γιατρούς, παιδίατρους, γιατρούς εργασίας, νοσηλευτές κ.λ.π. και τον αντίστοιχο σύγχρονο εξοπλισμό και εργαστηριακή υποδομή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: