Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Δήλωση Βόσδου για τις κινητοποιήσεις των ξενοδοχουπαλλήλων

Με αφορμή πρόσφατα γεγονότα στον τουριστικό τομέα, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ Σωτήρης Βόσδου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σε μια δύσκολη τουριστική χρονιά, όπου όμως οι δυσμενέστατες προβλέψεις για κατάρρευση του τουρισμού δεν έχουν επαληθευτεί και επιχειρείται η βελτίωση των αποτελεσμάτων, ενέργειες των τελευταίων ημερών, που όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες, αντί να συμβάλλουν στον κοινό στόχο, οδηγούν σε αντίθετα, αρνητικά, αποτελέσματα.
Είναι, καταρχήν, απαράδεκτο να μη καταβάλλονται οι αποδοχές των εργαζομένων, του κάθε εργαζομένου, για τις υπηρεσίες που προσφέρει.
Ιδιαίτερα όταν οι εργαζόμενοι, ο ανθρώπινος παράγοντας, αποτελεί το βασικό συστατικό της παροχής των αναβαθμισμένων και ποιοτικών υπηρεσιών, είναι ο άμεσος συνεργάτης του επιχειρηματία. Στους εργαζόμενους στηρίζεται η ποιότητα του τουρισμού.
Οποιαδήποτε επιχειρηματική πρωτοβουλία που δεν στηρίζεται στους εργαζόμενους είναι αποτυχημένη και είναι αποδεδειγμένο ότι επιχειρήσεις που επενδύουν στους εργαζόμενους έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Όπως επίσης οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε το δικαίωμα στην εργασία κάθε Έλληνα πολίτη. Και είναι καταδικαστέες, και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, ανάλογες ενέργειες.
Τις τελευταίες ημέρες στο χώρο του τουρισμού, και ειδικά σε ξενοδοχειακές μονάδες, έχουν διαδραματιστεί γεγονότα που θέτουν τις επιχειρήσεις προ του κινδύνου της διακοπής της δραστηριότητας τους, που αν συμβεί, σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζουν τους εργαζόμενους αλλά αντιθέτως τους οδηγούν σε περαιτέρω περιπέτειες. Η πρόκληση της διακοπής δραστηριότητας έχει μοιραία, ως συνέπεια, την μη δυνατότητα εκπλήρωσης των υποσχεθέντων, όπως έχουν δεσμευτεί οι επιχειρήσεις, αλλά και την υποχρέωση του κάθε εργαζόμενου να αναζητήσει νομική συνδρομή (επιπλέον δαπάνη) για την δικαστική διεκδίκηση και μάλιστα σε μεταγενέστερο χρόνο.
Η υποστήριξη θέσεων, για την δικαιολόγηση των ενεργειών, ότι οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να διακόψουν οριστικά την δραστηριότητα τους και μάλιστα αιφνιδιαστικά, έχουν προκαλέσει ερωτηματικά, κατά πόσο οι υποκινητές των ενεργειών υποβοηθούν τις (φημολογούμενες) προθέσεις των επιχειρηματιών. Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Και μάλιστα σε χρονική στιγμή που δεν έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα των εργαζομένων να τύχουν του επιδόματος ανεργίας.
Συνιστώ να επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις και με νηφαλιότητα να εξετάσουμε τα όποια προβλήματα προκύπτουν .
Επιδίωξη όλων μας είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα, ελέγχοντας τις συνθήκες σε όλους τους τομείς. Και προπαντός καθιστώντας την Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά ιδανικό τουριστικό προορισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: