Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Ερώτηση Γκερέκου για του αποκατάσταση του μνημείου της «Αννουντσιάτα»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού με θέμα: «Αποκατάσταση Μνημείου Καθολικής Αρχιεπισκοπής - Κωδωνοστασίου «Αννουντσιάτα», κατέθεσε η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
"Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης της Κέρκυρας, το οποίο είναι ενταγμένο στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται το κωδωνοστάσιο της κατεστραμμένης πλέον ιστορικής εκκλησίας Ευαγγελίστριας (Annunziata). Η ιστορική σημασία του μνημείου αυτού είναι ανεκτίμητη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η πρώτη εκκλησιαστική λειτουργία στην Annunziata πραγματοποιήθηκε το 1394, ήταν γνωστή για τον ιδιαίτερα πλούσιο γλυπτό της διάκοσμο, ενώ εντός του ναού είχαν ταφεί επιφανείς πεσόντες στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, το 1571.
Το κωδωνοστάσιο «Αννουντσιάτα», λοιπόν, το σπουδαίο και διατηρητέο πλέον αυτό μνημείο, είναι έτοιμο να καταρρεύσει, και χρήζει άμεσης συντήρησης, καθώς θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των χιλιάδων διερχομένων από το κωδωνοστάσιο, τόσο Κερκυραίων πολιτών, όσο και επισκεπτών της Κέρκυρας.
Έπειτα από αλλεπάλληλες εκκλήσεις της Καθολικής Αρχιεπισκοπής προς τους αρμόδιους φορείς για την ανακαίνισή του και μετά από μια ατέρμονη διαδικασία υποσχέσεων και δεσμεύσεων, η αποκατάσταση των ζημιών παραμένει άπιαστο όνειρο, με τον κίνδυνο της κατάρρευσης τμημάτων του κωδωνοστασίου να βρίσκεται προ των πυλών.
Πιο συγκεκριμένα, η ανακαίνισή του έχει ήδη αποφασιστεί από την 8η Εφορία Αρχαιοτήτων στην Κέρκυρα με το υπ. Αριθ. Πρωτ. 372/3718-6-6-06 έγγραφό της και ο Δήμος Κερκυραίων, με το από 34/8-3-2007 έγγραφο, χορήγησε στην Καθολική Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας άδεια για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών. Το Υπουργείου Πολιτισμού δε, ενέκρινε την επιχορήγηση από τον ειδικό λογαριασμό Νο. 234372/1 με το ποσό των 13.000€ για την ολοκλήρωση της μελέτης και την έναρξη των εργασιών, με την απόφαση 3365 (αρ. πρωτ. ΥΠΠΟ/ΟΙΚΟΝ/Τμ. Ειδ. Λογ. 103884/ Αθήνα 5-11-07). Τα χρήματα αυτά δεν εκταμιεύθηκαν ποτέ. Τέλος, στην με αρ. πρωτ. 2887/8-5-2008 αναφορά μας, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Λιάπης, μας διαβεβαίωνε ότι η νέα τροποποιημένη μελέτη που προέκυψε πρόκειται να υποβληθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την κατά νόμο γνωμοδότηση μέχρι το τέλος του Ιουνίου, 2008.
Το αποτέλεσμα όλων τούτων, ήταν η Αρχιεπισκοπή να ενημερωθεί από την Υπηρεσία Διαχείρισης του ΥΠΠΟ πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» (αρ. πρωτ. ΥΔΕΠΠ/Β/Φ1/3130-10-11-2008), έπειτα από 5 μήνες, πως η περαιτέρω αξιολόγηση της ως άνω πρότασης έχει πλέον διακοπεί.
Με δεδομένη τη σημασία αλλά και την αναγκαιότητα της αποκατάστασης του ιστορικού κωδωνοστασίου της πάλαι ποτέ καθολικής εκκλησίας του Ευαγγελισμού «Annunziata»,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
1. Για ποιους ακριβώς λόγους έχει διακοπεί η περαιτέρω αξιολόγηση της νέας τροποποιημένης μελέτης;
2. Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να αποκατασταθεί άμεσα το ιστορικό κωδωνοστάσιο «Annunziata», λαμβάνοντας υπόψη την επικινδυνότητα της υφιστάμενης κατάστασης;
3. Ποια είναι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την δια στόματος του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα κ. Jian Paolo Scarante εκφρασμένη πρόθεση της Ιταλικής Περιφέρειας τού Βένετο να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του ιστορικού κωδωνοστασίου της Annunziata, αποδεχόμενη πρόταση βοήθειας που της είχε υποβάλει η Καθολική Αρχιεπισκοπή της Κέρκυρας, ως συνέπεια της αδιαφορίας της Ελληνικής Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της";.

Δεν υπάρχουν σχόλια: