Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Ομιλία Άντζελας Γκερέκου στο «1st European Tourism Conference» και επίσκεψη στους χώρους της Έκθεσης Philoxenia 2008

Ομιλία πραγματοποίησε η πολιτική εκπρόσωπος θεμάτων τουρισμού του ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελα Γκερέκου στα πλαίσια του «1st European Tourism Conference» την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008 στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια η κ. Γκερέκου επισκέφθηκε τους χώρους της Έκθεσης Philoxenia 2008.

Στην ομιλία της η κ. Γκερέκου, επισήμανε πρώτα απ’ όλα τον έντονα ανταγωνιστικό χαρακτήρα της παγκόσμιας αγοράς τουρισμού και το γεγονός ότι αναμφισβήτητα θα υπάρξει η ανάγκη διαχείρισης της κρίσης, η οποία αναμένεται να πλήξει τη συγκεκριμένη αγορά σε μεγάλο βαθμό. Η κ. Γκερέκου τόνισε ότι ο Τουρισμός δεν είναι ένα στατικό αλλά ένα διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο και κατά συνέπεια, οφείλει κανείς να βρίσκεται πάντα «μπροστά» και όχι «πίσω» από τις εξελίξεις των παγκόσμιων τάσεων. Επίσης παρατήρησε, ότι ο τουρισμός δεν είναι μια μονοδιάστατη δραστηριότητα αλλά ένας τομέας με πολύπλευρες προεκτάσεις σε μια σειρά επιμέρους πεδία και επομένως, ο οποιοσδήποτε χαράσσει την τουριστική πολιτική μιας χώρας, οφείλει να έχει και τις ανάλογες πολύπλευρες αρμοδιότητες και δυνατότητες. Η κ. Γκερέκου, επισήμανε ότι το ζητούμενο της παροχής υψηλής ποιότητας τουριστικών υπηρεσιών, δεν εξαρτάται μόνο από τις υποδομές αλλά κυρίως από τους ανθρώπους του τουρισμού. «Η έννοια της “ποιότητας”, δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την αρτιότητα και την πολυτέλεια των εγκαταστάσεων και των υλικοτεχνικών υποδομών αλλά εξαρτάται κυρίως από τους Ανθρώπους που υπηρετούν τον Τουρισμό. Κατά τη γνώμη μου, οι Άνθρωποι κάνουν τη διαφορά στην ύπαρξη ή μη “ποιότητας” στον Τουρισμό», επισήμανε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.


Η κ. Γκερέκου χαρακτήρισε τον τουρισμό ως ένα εξαιρετικά ευαίσθητο πεδίο, το οποίο εκ των πραγμάτων, οφείλει να είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις έννοιες της αειφορίας και της περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ τόνισε ότι η λύση των προβλημάτων του τουρισμού, δεν βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στην Επικοινωνία. «Καμία διαφημιστική εκστρατεία – όσο επιτυχημένη κι αν είναι – δεν μπορεί να καλύψει την έλλειψη στρατηγικής, την έλλειψη υποδομών, την έλλειψη νομοθετικών πλαισίων και την έλλειψη οράματος για το “που θέλεις να πας” ως χώρα. Η Επικοινωνία ούτε μπορεί να καλύψει τις ελλείψεις αυτές, ούτε είναι ικανή να κάνει το “μαύρο-άσπρο”», επισήμανε η κ. Γκερέκου και σχολίασε ότι πρακτικά στη χώρα μας, δεν υπάρχει αντικειμενική και σαφής εικόνα για την κατάσταση του τουρισμού, δεδομένου ότι τα στατιστικά στοιχεία που τον αφορούν, είναι εξαιρετικά προβληματικά και ουδείς ενδιαφέρεται να επιλύσει άμεσα το συγκεκριμένο πρόβλημα. Με βάση τις παραδοχές αυτές, η κ. Γκερέκου παρατήρησε ότι η τουριστική πολιτική της χώρας μας, απέχει πολύ από το θεωρείται επιτυχημένη.


Η κ. Γκερέκου ολοκληρώνοντας την ομιλία της, επανέλαβε ότι ο Τουρισμός θα βρεθεί μπροστά σε μία βαθιά κρίση, η οποία κατά τα φαινόμενα θα εκδηλωθεί στις πραγματικές της διαστάσεις την ερχόμενη σεζόν. Με βάση τις προβλέψεις αυτές, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της, γιατί αφ’ ενός το πρόβλημα μάλλον δεν έχει αντιληπτό στις πραγματικές διαστάσεις που ενδεχομένως θα έχει για τη χώρα μας και αφ’ ετέρου, δεν υπάρχει επαρκής κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη κρίση. «Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στον Τουρισμό; Υπάρχει σχέδιο στήριξης της τουριστικής επιχειρηματικότητας; Υπάρχει έγκαιρα, έστω και κάποια στοιχειώδης κινητοποίηση, ειδικά για τον τομέα αυτό;» διερωτήθηκε η κ. Γκερέκου, προσθέτοντας ότι η αδράνεια αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, γιατί «όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι οι όποιες κρίσεις, αντιμετωπίζονται με επιτυχημένο τρόπο “πριν” εκδηλωθούν και όχι “αφότου” εκδηλωθούν». Παρ’ όλ’ αυτά ανέφερε ότι κατά την εκτίμησή της, υπάρχει ακόμη χρόνος και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα αντίδραση για τη στήριξη του τουριστικού τομέα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.


Η κ. Γκερέκου στη συνέχεια, επισκέφθηκε τους χώρους της Έκθεσης «Philoxenia 2008» και συνομίλησε με τους υπευθύνους των εκθεσιακών περιπτέρων. Μετά το τέλος της επίσκεψής της, εξέφρασε την ικανοποίησή της από το υψηλό επίπεδο οργάνωσης της Έκθεσης. «Η έκθεση Philoxenia είναι ήδη ένας εξαιρετικά επιτυχημένος διεθνής θεσμός για τον κόσμο του τουρισμού. Ο εμπλουτισμός του φέτος με τη διοργάνωση του 1ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τον Τουρισμό, πολλαπλασιάζει επιπλέον την αξία του και εύχομαι κάθε χρόνο να υπάρχει η ανάλογη συνέχεια. Μπροστά σε μια δύσκολη συγκυρία για τον Τουρισμό, ευκαιρίες όπως η συγκεκριμένη είναι εξαιρετικά πολύτιμες, γιατί δίνουν σε όλους μας τη δυνατότητα να βρεθούμε, να συνομιλήσουμε από κοντά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα, για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχουμε μπροστά μας», τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Γκερέκου ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: