Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ-ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΜΗΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ


Ερώτηση προς τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης και τον Υπουργό Πολιτισμού, κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελα Γκερέκου και κ. Μαρία Δαμανάκη, σχετικά με το θέμα της σοβαρής πτώσης της επισκεψιμότητας των Μουσείων, όπως αυτή αποδεικνύεται από τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΣΥΕ. Οι δύο Βουλευτές ερωτούν ποια είναι τα άμεσα μέτρα τα οποία προτίθενται να λάβουν τα δύο Υπουργεία για το συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά και ποιες είναι οι κοινές ενέργειες και δράσεις τους, οι οποίες αποδεικνύουν την πρόθεση της λειτουργικής σύνδεσης τω πεδίων του Πολιτισμού και του Τουρισμού προς όφελος της χώρας.
Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης, έχει ως εξής:
Ένα από τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ελληνικού Τουρισμού στο έντονα ανταγωνιστικό παγκόσμιο πεδίο της τουριστικής αγοράς, είναι αναμφισβήτητα ο Πολιτισμός. Επανειλημμένα έχουμε επισημάνει με έμφαση την αναγκαιότητα άμεσης λειτουργικής σύνδεσης των δύο αυτών πεδίων (Πολιτισμός – Τουρισμός), πράγμα το οποίο για μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα, είναι περίπου αυτονόητο. Δυστυχώς όμως η επισήμανσή μας αυτή, ποτέ δεν εισακούστηκε από την πλευρά της Κυβέρνησης.


Σήμερα λοιπόν, διαπιστώνουμε πως το ισχυρότερο ίσως συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, αυτό του πολιτιστικού τουρισμού, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Με την από 11.8.2008 ανακοίνωση της, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει τα στοιχεία της κίνησης των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων, τα οποία καταγράφουν πρωτοφανή πτώση του αριθμού επισκεπτών, και βέβαια των εσόδων, προκαλώντας έκπληξη και σοκ ακόμη και στους πλέον απαισιόδοξους. Στα γενικά σύνολα, τα Μουσεία της χώρας μας καταγράφουν πτώση 34,2%, οι Αρχαιολογικοί Χώροι 42,7%, ενώ οι εισπράξεις, επί του συνόλου των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, μειώνονται κατά 22,4%. Ενδεικτικές είναι οι πτώσεις για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε ποσοστό 47,1%, για το Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας που φτάνει στο 78,5% (!!!), για την Επίδαυρο σε 46,9%, για τον Αρχαιολογικό Χώρο Ακροπόλεως Αθηνών σε 22,9%, για τον Αρχαιολογικός Χώρο Κνωσού Κρήτης σε 59%, για τους Δελφούς σε 61,2%, κ.ο.κ. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και δυστυχώς, δεν χωρούν την παραμικρή αμφισβήτηση.


Η έλλειψη κοινών και συντονισμένων πολιτικών και δράσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων (Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης) είναι απολύτως προφανής και τα στοιχεία αυτά το επιβεβαιώνουν. Απολύτως προφανείς επίσης είναι και οι ευθύνες των δύο Υπουργών, όσο και του ιδίου του Πρωθυπουργού – ο οποίος μάλιστα κατείχε και ο ίδιος τη θέση του Υπουργού Πολιτισμού κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.


Κατόπιν τούτων


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί


Ποια άμεσα μέτρα προβλέπεται να ληφθούν από τα δύο Υπουργεία, για την αντιστροφή αυτής της εξαιρετικά αρνητικής εικόνας της επισκεψιμότητας των Μουσείων;
Υπάρχουν κοινές ενέργειες και δράσεις των δύο Υπουργείων, οι οποίες να αποδεικνύουν έμπρακτα την πρόθεση λειτουργικής σύνδεσης των τομέων του Πολιτισμού και του Τουρισμού – και αν ναι, ποιες ακριβώς είναι αυτές;

Δεν υπάρχουν σχόλια: