Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΣΔΟΥ-ΜΙΚΑΛΕΦ-ΓΑΤΣΟΥΛΗ-ΛΕΙΒΑΔΙΩΤΗ


Θέματα που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων και κυρίως η λειτουργία του ΧΥΤΑ Νότου βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Γ.Γ. της ΠΙΝ Σωτ. Βόσδου και μελών του Συνδέσμου Καθαριότητας.
Μέσα από τις δηλώσεις των Δημάρχων-μελών του Συνδέσμου μετά το τέλος της σύσκεψης ξεκαθαρίστηκε για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διοχετεύονται στο ΧΥΤΑ Νότου απορρίμματα άλλων Δήμων.
Ο κ. Βόσδου ενημέρωσε για το υπό εφαρμογή πρόγραμμα σε Δήμους της Θεσσαλονίκης όπου γίνεται διαλογή των οργανικών απορριμμάτων που αφού εναποτεθούν σε ειδικούς χώρους, γίνεται κομποστοποίηση.
Ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι θα εξεταστεί η εφαρμογή του προγράμματος αυτού στο νομό.
“ Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο έργο που θα γίνει στην Κέρκυρα” επανέλαβε ο Γ.Γ. της ΠΙΝ και πρόσθεσε ότι Περιφέρεια, Δήμοι του Νότου και Σύνδεσμος δηλώνουν έτοιμοι για μια ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.
Οι Δήμαρχοι
Ο πρόεδρος του συνδέσμου καθαριότητας, Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτ. Μικάλεφ, υπογράμμισε σε γενικές γραμμές ότι το έργο του ΧΥΤΑ Νότου οδεύει προς ολοκλήρωση, ενώ αυτό που απασχολεί τώρα όλους τους εμπλεκόμενους είναι η σωστή οργάνωση και διαχείριση του έργου.
Αφού τόνισε κατηγορηματικά ότι ο ΧΥΤΑ Νότου δεν πρόκειται να δεχθεί απορρίμματα από άλλους Δήμους πέραν των τριών. επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την οικιακή κομποστοποίηση και την παραγωγή λιπάσματος από τα οργανικά απορρίμματα.
Επίσης στάθηκε στην από καιρό απόφαση του Συνδέσμου να αναθέσει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Δήμο Λευκιμμαίων.
Ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων Σπ. Γατσούλης εκτίμησε ότι έως τώρα είχε διαμορφωθεί ένα έλλειμμα ενημέρωσης προς τους κατοίκους της Λευκίμμης με αποτέλεσμα να υπάρχει παραπληροφόρηση για από το σημαντικό έργο του ΧΥΤΑ Νότου Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι η χωματερή που λειτουργεί σήμερα στη Λευκίμμη θα κλείσει υποχρεωτικά εκ του νόμου τους επόμενους 2-3 μήνες με αποτέλεσμα ο ίδιος ο Δήμος Λευκιμμαίων να περιέλθει σε σοβαρό αδιέξοδο στην υπόθεση της διάθεσης των απορριμμάτων του.
Από την άλλη, σημείωσε ότι η διαχείριση και λειτουργία του ΧΥΤΑ από το Δήμο Λευκιμμαίων θα διασφαλίσει την σωστή λειτουργία του.
Τέλος ο Δήμαρχος Μελιτειέων Γ. Λειβαδιώτης σημείωσε ότι η αποκλειστική χρήση του ΧΥΤΑ από τους 3 Δήμους του Νότου και η ορθολογική λειτουργία του έργου, απαντά στον προβληματισμό των κατοίκων της περιοχής ως προς τις επιπτώσεις από την κατασκευή του.
Στον αντίποδα, όπως εκτίμησε ο, ΧΥΤΑ θα αναβαθμίσει το περιβάλλον της Νότιας Κέρκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: