Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

ΝΟΜΑΡΧΗΣ: ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Π.Σ.


Την άμεση αντίδραση της Νομαρχίας, προκάλεσε η δημοσιοποίηση παρέμβασης Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού στο ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία ζητείται εκτός των άλλων, η αναστολή της εφαρμογής της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης της Κέρκυρας.
Το μεσημέρι, ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος, με το Διευθυντή Χωροταξίας Ανδρέα Πανδή και τον Μελετητή της Τροποποίησης του Γ.Π.Σ. Αρσένη Ρίγγα, έδωσαν συνέντευξη τύπου στην οποία απέκρουσαν σημείο προς σημείο, όλες τις αιτιάσεις της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπ. Πολιτισμού, ως αβάσιμες που στηρίζονται σε ανακριβή στοιχεία και ανύπαρκτους λόγους “για μια κορυφαία υπόθεση για τη ζωή της πόλης και την προστασία του μνημείου”.
Η δήλωση του Νομάρχη
Συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο Νομάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
"Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η μεγάλη επιτυχία της Κέρκυρας και σταθμός στη σύγχρονη πολεοδομική της πορεία για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης της Κέρκυρας, βάλλεται μέσω παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού, με αποτέλεσμα να προκαλείται εύλογη ανησυχία στην κερκυραϊκή κοινή γνώμη.
Ενόψει αυτής της εξέλιξης σας γνωρίζω ότι:
1. Η διαδικασία τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης της Κέρκυρας (Γ.Π.Σ.) ξεκίνησε το 1997 και ολοκληρώθηκε επί της ουσίας το 2001 με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Χωροταξίας του Νομού, αφού διατυπώθηκαν και οι θέσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ (αρ. πρωτ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ.Β1/Φ33/31360/964) καθώς και άλλων εμπλεκομένων φορέων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 1337/1983.
2. Η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, έγινε επί του ολοκληρωμένου σχεδίου για το οποίο έγινε και η έγκριση.
3. Προτάσεις των εκπροσώπων της υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού έγιναν δεκτές, όπως η πρόταση εξαίρεσης της περιοχής Αγίων Θεοδώρων από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Συνεπώς, είναι απολύτως ανακριβές ότι οποιαδήποτε φάση αυτής της διαδικασίας δεν ετέθη υπόψη του ΥΠ.ΠΟ.
4. Τονίζεται ότι σε σχέση με τις ρυθμίσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την παλιά πόλη, που είναι και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ουδεμία απολύτως αλλαγή επέρχεται με την έγκριση τροποποίησης του Γ.Π.Σ. της πόλης της Κέρκυρας. Ο αναφερόμενος ως μέσος συντελεστής δόμησης καταγράφει την υπάρχουσα κατάσταση (πολυώροφα κτίρια με κάλυψη 100% των οικοπέδων) και δεν αλλάζει, ούτε ρυθμίζει τους θεσμοθετημένους συντελεστές δόμησης (για την παλιά πόλη ήταν, είναι και παραμένει ο συντελεστής 2).
5. Για τις περιοχές του τροποποιημένου Πολεοδομικού Σχεδίου που αναφέρονται στις ζώνες προστασίας της UNESCO (Μαντούκι, Γαρίτσα, Κανόνι), οι συντελεστές δόμησης έχουν καθοριστεί με Προεδρικά Διατάγματα από πολλών ετών και οι αναφερόμενοι μέσοι συντελεστές δεν ρυθμίζουν αλλά αποτυπώνουν την υφιστάμενη κατάσταση.
6. Η αναφορά σε μεταβολή του μέσου συντελεστή δόμησης στο Καμπιέλο, αποκαλύπτει πλήρη άγνοια της πραγματικότητας από τους συντάκτες του εγγράφου του ΥΠ.ΠΟ. καθώς και ο τελευταίος κερκυραίος γνωρίζει ότι ο μέσος συντελεστής 4 καταγράφει, όπως προαναφέραμε, την υφιστάμενη κατάσταση με τα πολυώροφα κτίρια που καλύπτουν το σύνολο των οικοπέδων εκεί και τίποτε παραπάνω, χωρίς άλλη πρακτική αξία ή συνέπεια.
7. Η παρατήρηση ότι δεν ελήφθη υπόψη η εγγραφή της παλιάς πόλης της Κέρκυρας ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι απολύτως ανα-κριβής καθώς από την έναρξη της διαδικασίας τροποποίησης του Γ.Π.Σ. το πρώτο που ελήφθη υπόψη φυσικά, είναι η προστασία της παλιάς πόλης ως ιστορικού δια-τηρητέου μνημείου, το χαρακτήρα του ο-ποίου ήρθε να προστατέψει η UNESCO εντάσσοντάς το στο σχετικό της κατάλογο.
Κατόπιν αυτών, τόσο η πρωτοβουλία της προϊσταμένης της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κας Ρηγάκου όσο και το έγγραφο του ΥΠ.ΠΟ. που ακολούθησε, συνιστούν πρωτοβουλίες οι οποίες έρχονται να επικαλεστούν στοιχεία ανακριβή, αιτιάσεις αβάσιμες και λόγους ανύπαρκτους για μία κορυφαία υπόθεση για τη ζωή της πόλης και την προστασία του μνημείου, όπως αυτή προκύπτει από την έγκριση της τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης της Κέρκυρας.
Αποκαλύπτει ακόμη ότι οι άνθρωποι που χειρίζονται την υπόθεση από πλευράς του ΥΠ.ΠΟ. έχουν συγκεχυμένη εικόνα των πραγμάτων και προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία στον τόπο.
Όσοι δε τοπικοί παράγοντες και μεμονωμένα πρόσωπα τρίβουν τα χέρια τους ενόψει του εγγράφου του ΥΠ.ΠΟ προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιλογή μας να υπηρετήσουμε τον τόπο και την ορθολογική του ανάπτυξη παραμένει σταθερή και αταλάντευτη.
Δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο επιστροφής στο παρελθόν της στασιμότητας, της οικοδομικής αναρχίας και του ιδιόμορφου καθεστώτος πολεοδομικής ομηρίας το οποίο "χάρισαν" στον τόπο μας με τα γνωστά στον καθένα μας αποτελέσματα."

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΜΑΛΟΥ, ΜΩΡΑΙΤΗ, ΜΠΟΥΚΑ

Για την τελευταία εξέλιξη με το Γ.Π.Σ. δηλώσεις έκαναν στα ΜΜΕ ο αντιδήμαρχος των Τ.Υ. του Δήμου Γ. Μάμαλος, ο πρώην αντιδήμαρχος, δημ. Σύμβουλος Σπ. Μωραίτης και ο συντονιστής της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπούκας.
Ειδικότερα, ο κ. Μάμαλος, εκτίμησε ότι υπάρχει σύγχυση, χωρίς να διαφαίνεται κάποιος σοβαρός κίνδυνος.
"Έγινε ένας μεγάλος αγώνας απ' όλους μας και θα ήταν πολύ κακό, όλος αυτός ο αγώνας να ακυρωθεί. Η εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης, δεν έχει καμία σχέση με το ΓΠΣ. Οι ρυθμίσεις που θέτει το ΥΠΠΟ, θα μπορούσαν να ενταχθούν αργότερα, μετά την έγκριση του ΓΠΣ, στις πολεοδομήσεις. Πρώτα έρχεται το Γ.Π.Σ. και στην συνέχεια, αφού υπάρξει και ενταχθεί κάποια περιοχή στο Γ.Π.Σ. προχωρούν οι πολεοδομήσεις".
Ο Σπ. Μωραίτης εκτίμησε ότι “είναι βάσιμο το αίτημα που θέτει το ΥΠΠΟ, καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι για την παραμικρή οικοδομική εργασία που γίνεται στην πόλη μας, μετά και την ένταξή της στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, απαιτείται έγκριση από ΚΑΣ. Ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να δείξουν συναίνεση οι φορείς που έχουν έρθει σε επαφή για την κατάρτιση του ΓΠΣ, να υπάρξει συνεννόηση με το ΥΠΠΟ, ώστε να ελεγχθούν οι παράμετροι που επηρεάζουν το συγκεκριμένο θέμα,.
Τέλος, ο Μ. Μπούκας αναρωτήθηκε μήπως η αναστολή του Γ.Π.Σ. δημιουργεί αυτόματα πρόβλημα με τα οικόπεδα για την υλοποίηση της κτιριακής σχολικής υποδομής, πού θα εξευρεθούν ιδιαίτερα στο Δήμο Κερκυραίων ο οποίος κατά τεκμήριο έχει και τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: