Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ- ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΕΛΜΕ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡ. ΑΝΘΗ



Την Πέμπτη και όχι την Τετάρτη, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, θα επισκεφθεί την Κέρκυρα ο Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Χρ. Ανθη, ο υπουργός θα πρέπει να παραστεί στην έκτακτη σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής που θα γίνει αύριο υπό τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ο κ. Στυλιανίδης θα εγκαινιάσει το Δημοτικό Σχολείο στον Πλάτωνα Νυμφών και το Λύκειο Καστελάνων Μέσης, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στην νομαρχία, ενώ θα συναντηθεί με τον πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Δήμαρχο Κερκυραίων.
Βολές από ΕΛΜΕ
Δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας εξαπέλυσε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ Νίκος Μεταλληνός, αναφέροντας ότι ο κ. Στυλιανίδης έχει προγραμματίσει να δει όλους εκτός από τους λειτουργούς της εκπαίδευσης, τους δάσκαλους και τους καθηγητές.
Όπως, σημείωσε, ο υπουργός δεν έκρινε σκόπιμο να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του συνάντηση με φορείς της εκπαίδευσης, όπως η ΕΛΜΕ.
Από την άλλη, αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα της σχολικής στέγης στο νομό, που όπως υποστήριξε έχουν ως αποτέλεσμα η Κέρκυρα να παραμένει ένας από τους τελευταίους νομούς της χώρας, ως προς την κατάσταση των σχολικών υποδομών.
“Ζοφερή εικόνα”
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα νηπιαγωγεία, ανέφερε ότι “από τα 21 της πόλης, μόνο δύο μπορούν να χαρακτηριστούν ως μη έχοντα προβλήματα, το 6ο και το 7ο.
Τα εφτά από αυτά στεγάζονται σε νοικιασμένους χώρους που είναι ισόγεια πολυκατοικιών ή κατάλληλοι για μαγαζιά, όπως τα 2ο, 3ο, 8ο, 9ο και 13ο στις περιοχές Κοντόκαλι και Κανάλια. Τα υπόλοιπα, στεγάζονται στα δημοτικά σχολεία με διαρρυθμίσεις του είδους κλείσιμο διαδρόμων” κλπ.
Για τα δημοτικά σχολεία, από τα 21 της πόλης τα 12 θεωρούνται σε καλή κατάσταση (1ο, 4ο, 6ο, 7ο, 10ο, 11ο, 12ο και 14ο) στις περιοχές Αλεπούς, Καναλίων, Ποταμού και το Ειδικό Σχολείο.
Τα 2ο και 3ο αντιμετωπίζουν προβλήματα στατικής επάρκειας, βάσει έκθεσης του ΤΕΕ από το 2000. Τα 9ο και 13ο στεγάζονται σε νοικιασμένα κτίρια ενώ αυτό του Κοντοκαλίου χρησιμοποιεί συμπληρωματικώς, αίθουσες σε ισόγειο πολυκατοικίας.
Για τα κτίρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Λύκεια, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, από τα οχτώ μόνο το 2ο ΕΠΑΛ στεγάζεται σε καινούριο κτίριο. Τα λύκεια 1ο, 2ο, και 3ο στοιβάζονται, όπως τόνισε ο κ. Μεταλληνός σ' ένα κτίριο του 1979 με απόλυτη ανάγκη εκτεταμένων επισκευών, προσθήκης τουαλετών και αυτόνομης θέρμανσης.
Το 4ο Λύκειο στεγάζεται σε νοικιασμένο σπίτι ενώ το 5ο Λύκειο, το 1ο ΕΠΑΛ και το απογευματινό ΕΠΑΣ στεγάζονται σε συνθήκες τραγικού αδιαχώρητου στο κτίριο στο Μαντούκι. "Για το κτίριο αυτό υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την στατική του επάρκεια που προκύπτουν, εκτός των άλλων, από παλαιότερη έκθεση της περιφερειακής διεύθυνσης. Μελέτη που έχει ανατεθεί σε τεχνικό γραφείο από το δήμο Κερκυραίων, καθυστερεί να παραδοθεί αδικαιολόγητα και το γεγονός αυτό ενισχύει τις ανησυχίες μας".
Προς αναζήτηση 16 τουλάχιστον οικοπέδων
Βάση των παραπάνω αναγκών, ο Μεταλληνός, εκτίμησε ότι χρειάζονται 16 οικόπεδα εντός του Δήμου Κερκυραίων για ανέγερση νέων σχολείων.
Στον επίλογο, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, υποστήριξε ότι το ΕΠΑΛ Κορακιάνας στεγάζεται σε ακατάλληλα κτίρια, που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για κατασκηνώσεις.
Το Γυμνάσιο Φαιάκων στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο ξενοδοχείο που είναι σε κακή κατάσταση, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Καστελάνων στεγάζονται σε μεσαιωνικό μοναστήρι ενώ το Γυμνάσιο Λευκίμμης χρειάζεται επισκευές κατ' επειγόντως.
"Μπροστά σ' αυτή τη ζοφερή κατάσταση της εκπαίδευσης κατανοούμε απόλυτα γιατί ο υπουργός και οι σύμβουλοί του επέλεξαν να συναντηθεί με τη ΔΑΚΕ των εκπαιδευτικών, τους διορισμένους της διοίκησης της εκπαίδευσης. Προφανώς ο υπουργός δε θέλει να ακούσει δυσάρεστα απ' αυτούς, που γνωρίζουν το πρόβλημα όσο κανένας άλλος”.
Απάντηση Ανθη
“Δεν υπάρχει καμία βούληση του υπ. Παιδείας να αποκλείσει από τις επαφές του στην Κέρκυρα, τους φορείς της εκπαίδευσης”, απάντησε χθες ο περιφ. διευθυντής εκπαίδευσης Χρ. Ανθης.
Όπως τόνισε ο προγραμματισμός Νομ. Αυτοδιοίκησης, Δήμων, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας εκφράζει, όλους τους κοινωνικούς φορείς.
“Το ζητούμενο από την επίσκεψη του υπουργού δεν είναι ποιός θα καταγγείλει περισσότερα, αλλά τι θα πετύχουμε για το νομό. Πόσο έτοιμοι δηλαδή θα είμαστε για οικόπεδα και μελέτες, ώστε να αξιοποιηθούν τα χρήματα που θα διαθέσει το υπουργείο Παιδείας”.
Εκτίμησε ακόμη πως οι ελλείψεις είναι τόσο μεγάλες που θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να βελτιωθεί η εικόνα στις κτιριακές υποδομές.
Ο κ. Ανθης σημείωσε ότι στην παρούσα φάση απαιτούνται τουλάχιστον 5-6 διθέσια ή τριθέσια νηπιαγωγεία στο Δήμο Κερκυραίων. Επίσης 4-5 Δημοτικά, 3 Γυμνάσια και 3 Λύκεια.“Απαιτούνται δηλαδή περίπου 15 οικόπεδα από Κοντόκαλι έως Βρυώνη. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να εξευρεθούν τα οικόπεδα και στη συνέχεια να δοθούν οι χρηματοδοτήσεις” συνόψισε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: