Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

ΠΛΑΦΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ

Κανονικά εφαρμόζεται από σήμερα στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Κέρκυρας το πλαφόν στην ανώτατη τιμή πώλησης της βενζίνας, το οποίο επέβαλλε το υπουργείο Ανάπτυξης από την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των πρατηριούχων του νομού Αντώνη Σάκκο, οι συνάδελφοί του (εξ)αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν στην απόφαση λόγω της απειλής υψηλών προστίμων, ωστόσο, αναμένεται να προσφύγουν σε ένδικα μέσα για διαφυγόντα κέρδη κατά της επιτροπής που θέσπισε το πλαφόν.
“Αυτές οι κρατικές επιτροπές στην ουσία δε λειτουργούν. Αποφασίστηκε η επιβολή πλαφόν σε 12 νομούς, τη στιγμή που αυτοί οι νομοί, έχουν διαφορετική τιμολόγηση μεταξύ τους. Υπάρχουν π.χ. συνάδελφοι σε Λασίθι και Κέρκυρα που αγοράζουν στην τιμή που τους επιβάλλει το πλαφόν. Τα κέρδη μας μειώνονται αρκετά”.
Ο κ. Σάκκος σημείωσε πως οι πρατηριούχοι της Κέρκυρας δεν είναι κατά του πλαφόν, ωστόσο αυτό θα πρέπει να επιβληθεί, όπως είπε, σε όλα τα στάδια διακίνησης του εμπορίου.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και οι πρατηριούχοι, “υπάρχει αδιαφανής τρόπος κοστολόγησης στα διυλιστήρια” χωρίς να υπάρχει επίσημη κρατική αντίδραση. “Ετσι δεν πατάσεται η αισχροκέρδεια και το παραεμπόριο” τόνισε ο κ. Σάκκος.
Πρόσθεσε ακόμη ότι περαιτέρω άνοδος της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, θα αναγκάσει τους βενζινοπώλες να αγοράσουν ακριβότερα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε νησιωτικές περιοχές αποφάσισαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, αποδεχόμενοι τη σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
To πλαφόν θα ισχύσει έως τις 31 Αυγούστου. Το ύψος της ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής πώλησης θα αναθεωρείται ανάλογα με τη διακύμανση της μέσης τιμής της βενζίνης στο διάστημα που θα μεσολαβήσει.
Με την επόμενη τιμοληψία του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, η ανώτατη τιμή καταναλωτή θα επαναπροσδιορισθεί.
Η ΡΑΕ προσδιόρισε τη μεθοδολογία με την οποία καθορίζεται αυτή η ανώτατη τιμή, λαμβάνοντας υπόψη ως τιμή αναφοράς τη μέση τιμή του νομού Αττικής, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην τιμοληψία του υπουργείου Ανάπτυξης την 8η Αυγούστου και καθορίζοντας ως όριο κόστους μεταφορικών τα 0,055 λεπτά ανά λίτρο.
Σε περιπτώσεις νησιών με το πολύ μέχρι δύο σημεία πώλησης καύσιμων, το όριο αυτό εκτιμήθηκε σε 0,065 λεπτά ανά λίτρο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η ανώτατη τιμή πώλησης στον καταναλωτή προσδιορίστηκε με κριτήρια αντικειμενικά και έως την 31η Αυγούστου.
Το μέτρο αυτό δεν υπερβαίνει τα όρια που είναι ενδεδειγμένα και αναγκαία για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού, δηλαδή της διάθεσης του καυσίμου στους καταναλωτές σε λογικές τιμές, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Αναλυτικά, ανώτατη τιμή πώλησης στους καταναλωτές ορίζεται για τις παρακάτω περιοχές και για τα αναφερόμενα σε αυτές πετρελαιοειδή προϊόντα:
Νομός ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη
Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super
Ν.ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super
Ν.ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ: Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Diesel
Ν.ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Αμόλυβδη
Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super
Ν.ΛΕΣΒΟΥ: Super Αμόλυβδη
Ν.ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super
Ν.ΡΕΘΥΜΝΗΣ: Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super
Ν.ΧΑΝΙΩΝ: Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super
Ν.ΧΙΟΥ: Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι τιμές καθορίζονται ως εξής:
Α) Για νησιά με τουλάχιστον 3 σημεία πώλησης υγρών καυσίμων
- Αμόλυβδη βενζίνη: 1,247 ευρώ/λίτρο
- Αμόλυβδη Super: 1,443 ευρώ/λίτρο
- Super: 1,327 ευρώ/λίτρο και
- Diesel: 1,373 ευρώ/λίτρο
Β) Για νησιά με μέχρι 2 σημεία πώλησης υγρών καυσίμων
- Αμόλυβδη βενζίνη: 1,257 ευρώ/λίτρο
- Αμόλυβδη Super: 1,453 ευρώ/λίτρο
- Super: 1,337 Ευρώ/λίτρο και
- Diesel: 1,383 Ευρώ/λίτρο
«Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι αξιοποιούμε κάθε θεσμική δυνατότητα που υπάρχει, προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του Έλληνα καταναλωτή» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ.Φώλιας.
«Είμαστε διαρκώς στο πλευρό του και έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την αποφασιστικότητά μας να χτυπήσουμε κάθε αθέμιτη πρακτική. Για μας είναι σαφές πως ελεύθερη αγορά δε μπορεί να σημαίνει ασύδοτη αγορά. Το μήνυμα αυτό, που είναι πολύ καθαρό, πρέπει να το λάβουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά των καυσίμων και να συμβάλουν υπεύθυνα στην εύρυθμη λειτουργία της» συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: