Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Ι.Τ.Α. ΓΙΑ 3 ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΝΟΨΕΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2

Αντιδράσεις στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Κέρκυρας προκαλεί ήδη η δημοσίευση στον Τύπο μελέτης που αποδίδεται στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ, που προτείνει τη δημιουργία τριών δήμων στην Κέρκυρα στο πλαίσιο του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2.
Συγκεκριμένα, η μελέτη προτείνει τη δημιουργία ενός δήμου στο βορρά με τη συνένωση των σημερινών δήμων Αγίου Γεωργίου, Εσπερίων, Θιναλίων, Κασσωπαίων και Παλαιοκαστριτών, ενός δεύτερου στην περιοχή Μέσης με τη συνένωση των δήμων Κερκυραίων, Παρελίων, Φαιάκων και Αχιλλείων και ενός τρίτου στο νότο με τη συνένωση των δήμων Λευκιμμαίων, Μελιτειέων και Κορισσίων. Οι Παξοί θα εξακολουθήσουν να αποτελούν έναν αυτοτελή ΟΤΑ, ενώ ως έχουν προτείνεται να παραμείνουν οι κοινότητες των Διαποντίων Νήσων.
Ο επικεφαλής της επιτροπής που συνέστησε η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων για να επεξεργαστεί την κατάρτιση πρότασης της Ένωσης για τις συνενώσεις, πρώην δήμαρχος Παρελίων Σωτήρης Βλάχος, εξέφρασε την απορία του για το ποιος έδωσε την εντολή εκπόνησης και δημοσιοποίησης της μελέτης. Και μάλιστα, τη στιγμή που η ΚΕΔΚΕ έχει πάρει απόφαση στο τελευταίο συνέδριό της να μην προχωρήσει στην κατάρτιση συγκεκριμένης πρότασης για τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2 αν - προηγουμένως - η Κυβέρνηση δε δώσει στη δημοσιότητα τη δική της πρόταση και δε δεσμευτεί για την εξασφάλιση πόρων και εξόφληση των οφειλομένων στους δήμους της χώρας. Ο κ. Βλάχος εκτίμησε ότι η πρόταση που διέρρευσε στον Τύπο έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με τα κριτήρια που το ίδιο το Ινστιτούτο έχει θέσει με μελέτη που ενέκρινε η Γ.Σ. της ΚΕΔΚΕ μόλις μερικούς μήνες πριν.
Την πλήρη διαφωνία του εξέφρασε και ο δήμαρχος Εσπερίων και μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ, Αλέκος Αυλωνίτης, ο οποίος έκανε λόγο για θηριώδεις δήμους εκτός κάθε λογικής, εξαπολύοντας βολές κατά της διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης για τη δημοσιοποίηση της πρότασης αυτής.
ΔΉΛΩΣΗ ΒΟΣΔΟΥ
Για τη πρόταση του ΙΤΑ ρωτήθηκε χθες ο Γ.Γ. της ΠΙΝ Σωτ. Βόσδου που απάντησε ως εξής:
“Είναι απλά μια μελέτη που ανατέθηκε απο μεριάς ΚΕΔΚΕ και θα αποτελέσει σημείο συζήτησης εκεί και σε όλες τις ΤΕΔΚ.
Δεν μπορούμε να κάνουμε σχόλιο για τη μελέτη από τη στιγμή που θα γίνει διαβούλευση. Υπάρχουν κριτήρια που οδήγησαν το ΙΤΑ ώστε να διαμορφώσει τον χάρτη της Τ.Α. Βεβαίως μετά οι προτάσεις αυτές θα έρθουν για διάλογο με το υπουργείο ότα ναι ολοκληρωμένη η πρόταση της ΚΕΔΚΕ για να διαμορφωθεί ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: