Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ

Όλα τα στοιχεία για το τεράστιο πρόβλημα της σχολικής στέγης, στο νομό όπως αυτό έχει καταγραφεί μέσα από εξαντλητικό διάλογο στα πλαίσια της λειτουργίας της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας, θα καταθέσει αύριο στο υπουργό Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδη, που επισκέπτεται το νησί μας, ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος.
Σήμερα ο κ. Πουλημένος, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της οποίας, κατέθεσε μια πρώτη ιεράρχηση των προβλημάτων, στην οποία έχει διαμορφωθεί ένας πίνακας έργων με κριτήρια την αναγκαιότητα των έργων αυτών, την ωριμότητα των μελετών και το σοβαρότατο κριτήριο της διάθεσης των οικοπέδων για την κατασκευή σχολικών κτιρίων.
Ο Νομάρχης, επεσήμανε ότι στις προτεραιότητες της Νομαρχίας και της Ν.Ε. Παιδείας έχει τεθεί το μεγάλο πρόβλημα της σχολικής στέγης στην περιοχή του Δήμου Κερκυραίων, πρόβλημα το οποίο παραμένει επί δεκαετίες άλυτο εξαιτίας της έλλειψης οικοπέδων.
«Έχουμε τα τελευταία χρόνια - και θα έχουμε και στα επόμενα δύο – τρία χρόνια - σημαντικές αλλαγές στον τομέα αυτό, καθώς ολοκληρώνονται οι πολεοδομήσεις μέσα από τις οποίες θα διατεθούν καί οικόπεδα για σχολική στέγη. Έτσι, φαίνεται ότι βαδίζουμε προς επίλυση τμήματος του προβλήματος της σχολικής στέγης στο Δήμο Κερκυραίων».
Ενημέρωσε ακόμα ότι πέρα από το σχεδιασμό ο οποίος έχει γίνει για τη σχολική στέγη ενόψει του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), που είναι πολύ σημαντικός η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, σε αυτούς τους λίγους μήνες της θητείας της έχει να παρουσιάσει ένα πλουσιότατο έργο το οποίο συνίσταται στην αξιοποίηση πόρων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης το οποίο εκπνέει στα τέλη του τρέχοντος έτους, έργα τα οποία προγραμματίστηκαν από παλιά, προετοιμάστηκαν σε σημαντικό βαθμό από τους προκατόχους της σημερινής νομ. αρχής και ουσιαστικά έλαχε, όπως είπε ο κλήρος της υλοποίησης και της αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων έχουν τα έργα αυτά, στην παρούσα νομ. περίοδο

Τα έργα αυτά είναι:

* Το Σχολικό Κέντρο Νυμφών του Δήμου Θιναλίων το οποίο θα εγκαινιάσει σήμερα ο κ. Υπουργός και έχει παραληφθεί και επίσημα για να παραδοθεί στην εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα έργο «κόσμημα» το οποίο περιλαμβάνει πλήρη ανάπτυξη του σχολικού κέντρου σε αρκετές αίθουσες διδασκαλίας με όλα τα εποπτικά μέσα και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων καθώς και ένα άριστο αύλειο χώρο που θα επιτρέψει το σχολείο αυτό να λειτουργήσει κάτω από άριστες συνθήκες.
* Έχει παραδοθεί επίσης στην εκπαίδευση, με κάποια μικροπροβλήματα εξαιτίας των αδυναμιών της συγκεκριμένης εργολαβίας τα οποία όμως έχουν ξεπεραστεί στο σύνολό τους, το άλλο σημαντικό Σχολικό Κέντρο των Κυνοπιαστών, από το οποίο πιθανότατα θα επισκεφθεί (σήμερα) και ο κ. Υπουργός. Το Σχολικό Κέντρο Κυνοπιαστών περιλαμβάνει 13 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γήπεδο μπάσκετ, υπαίθριο αμφιθέατρο και έναν τεράστιο αύλειο χώρο ενώ στεγάζει στο ίδιο συγκρότημα και το Νηπιαγωγείο.



-Είναι ακόμη προς παράδοση:

* Το Γυμνάσιο Σκριπερού το οποίο ολοκληρώνεται σε ένα με δύο μήνες.
* Η προσθήκη αιθουσών, είναι νέο ουσιαστικά κτιριακό συγκρότημα του Λυκείου Καστελάνων, έργο για το οποίο υπήρχαν αντιρρήσεις από την προηγούμενη ηγεσία της Ν.Α.. Το έργο αυτό εντάχθηκε στο πρόγραμμα χάρη στην μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε ο Δήμος Αχιλλείων, και το υλοποιήθηκε στην τρέχουσα νομαρχιακή περίοδο. Το συγκεκριμένο έργο αναβαθμίζει σημαντικά τις συνθήκες λειτουργίας του περιφερειακού αυτού Λυκείου το οποίο έχει διαρκώς αυξανόμενο μαθητικό πληθυσμό.

Όπως τόνισε ο κ. Πουλημένος , «δεν πρόκειται για 4 αίθουσες διδασκαλίας όπως υποτιμητικά αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις. Βεβαίως είναι οι 4 αίθουσες διδασκαλίας αλλά είναι και οι χώροι υγιεινής για το σύνολο του Λυκείου, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων η οποία είναι η μεγαλύτερη αίθουσα σε σχολικό κέντρο της υπαίθρου, το γήπεδο μπάσκετ το οποίο επίσης κατασκευάστηκε καθώς και το νέο λεβητοστάσιο και ο θαυμάσιος αύλειος χώρος του Λυκείου. Είναι δηλαδή ένα ευρύτερο κτιριακό συγκρότημα το οποίο δεν περιορίζεται στις 4 αίθουσες αλλά είναι ένα έργο ευρύτερης σημασίας το οποίο αναβαθμίζει τις συνθήκες λειτουργίας του Λυκείου των Καστελάνων».

* Επίσης βαίνει προς ολοκλήρωση, αφού ξεπεράστηκαν πάρα πολλές δυσκολίες για τις οποίες κατέβαλλε ιδιαίτερες προσπάθειες και ο αντινομάρχης κ. Λέσσης, το Σχολικό Κέντρο των Παξών. Το έργο αυτό παραδίδεται στην σχολική κοινότητα των Παξών και περιλαμβάνει το Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και διαμορφωμένους χώρους γύρω από αυτό το συγκρότημα κατά τρόπο που λύνει οριστικά και με τους πλέον σύγχρονους όρους και απαιτήσεις την ανάγκη της σχολικής στέγης για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στους Παξούς.


Πέραν των έργων αυτών, η Ν.Α. έχει προχωρήσει σε αυτό το μικρό διάστημα της θητείας της και σε έργα μικρότερης κλίμακας, όπως σημείωσε ο κ. Πουλημένος.
Ειδικότερα:

-Έχει δημοπρατηθεί το έργο ανακατασκευής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λευκίμμης, έργο το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα και προχωρούν και μικρά συμπληρωματικά έργα τα οποία όμως βελτιώνουν τις συνθήκες λειτουργίας πολλών σχολικών μονάδων σε ολόκληρο το νησί.
Ενδεικτικά ανέφερε, ότι τέτοιες περιπτώσεις είναι το Δημοτικό Σχολείο των Λιαπάδων, του Αγίου Ιωάννη ενώ μεγάλης κλίμακας έργο είναι οι αίθουσες του Σχολικού Κέντρου στο Δήμο Θιναλίων το οποίο έγινε από πόρους που διέθεσε η Νομαρχία. Επίσης έγιναν συμπληρωματικές κατασκευές στο 8ο Δημοτικό Σχολείο, στο 1ο και 5ο Γυμνάσιο της πόλης, στο Νηπιαγωγείο του Ποταμού, στο Νηπιαγωγείο των Δουκάδων ενώ προς έναρξη καθώς έχουν ήδη δημοπρατηθεί είναι έργα κατασκευής μιας αίθουσας στο σχολείο των Αυλιωτών, στο Νηπιαγωγείο Βρυώνη – Βυρού.
Επίσης προς δημοπράτηση υπάρχουν σημαντικές παρεμβάσεις στο παλιό Σχολείο της Κάτω Κορακιάνας στο οποίο θα λειτουργήσει το Νηπιαγωγείο, στο Γυμνάσιο Αγρού, στο παλιό κτίριο του Γυμνασίου και Λυκείου των Καστελάνων Μέσης στο οποίο θα γίνουν εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης, στο κτίριο των Επαγγελματικών Λυκείων και στο Δημοτικό Σχολείο της Άφρας.

«Στον προγραμματισμό που έχει κάνει η Νομαρχία - και ήδη είμαστε σε πολύ καλό στάδιο προκειμένου να πάμε και στη φάση της υλοποίησης - περιλαμβάνεται και η εκπόνηση μελέτης η οποία έχει γίνει για την επισκευή των Γενικών Λυκείων της Κέρκυρας και για μια εκτεταμένη παρέμβαση στα πρώην Τεχνικά Λύκεια.

Για τα Γενικά Λύκεια πιθανόν να μας κάνει κάποια ανακοίνωση ο κ. Υπουργός, για δε τα πρώην Τεχνικά Λύκεια η παρέμβαση η οποία έχουμε προετοιμάσει και προχωρήσει στις σχετικές μελέτες θα είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα μας δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε το μεγάλο βήμα που είναι ανάγκη για το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα το οποίο λειτουργεί κάτω από συνθήκες οι οποίες δεν τιμούν την Κέρκυρα και την εποχή μας.

Σημειώνω ότι οι ανάγκες της κτιριακής υποδομής της εκπαίδευσης, παρά το έργο το οποίο έχει παραχθεί, εξακολουθούν να είναι μεγάλες. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Πορευόμαστε όμως με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με σοβαρότητα, μεθοδικά και επίμονα και μέσα από ένα εξαντλητικό διάλογο από τους φορείς της εκπαίδευσης και της αυτοδιοίκησης, διαμορφώνουμε ένα πρόγραμμα δράσης που αποδίδει καρπούς, που λύνει προβλήματα. Δεν εξαντλείται σε συνθήματα και σε μεγάλα λόγια αλλά βελτιώνει βήμα προς βήμα τις όχι καλές συνθήκες λειτουργίας της εκπαίδευσης στην Κέρκυρα. Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτό είναι το χρέος μας, αυτή είναι η εντολή που πήραμε από τον κερκυραϊκό λαό και σε αυτήν προσπαθούμε και ανταποκρινόμαστε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο» συνόψισε ο Νομάρχης Κέρκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: