Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Εναρξη της του προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας

Στην τελική ευθεία μπήκε η υλοποίηση του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013», καθώς σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα η Εναρκτήρια εκδήλωσή του, όπου και παρουσιάστηκε επίσημα η 1η Πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

Σκοπός του Προγράμματος, όπως τον παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιφερειακής Πολιτικής και Δημοσίων Επενδύσεων κ. Εμμανουήλ Κατσιαδάκης, είναι «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εδαφικής συνοχής στην περιοχή προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης μέσω της σύζευξης του δυναμικού εκατέρωθεν της θαλάσσιας διασυνοριακής γραμμής». «Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών», προσέθεσε ο κ. Κατσιαδάκης, «ξεχώρισε το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, καθώς αφορά στη συνεργασία μεταξύ δύο χωρών με μακρά ιστορική και πολιτιστική παράδοση. Και το εγχείρημα αυτό καθίσταται ακόμη πιο ενδιαφέρον, καθώς οι δύο χώρες συνορεύουν εξ ολοκλήρου από τη θάλασσα».

Η εκπρόσωπος του ιταλικού Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης κα. Ροσέλα Ρούσκα από την πλευρά της σημείωσε πως «η υλοποίηση του συγκεκριμένου Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας αποτελεί βαρύ καθήκον, κυρίως γιατί είναι δυνατό να αποτελέσει ερέθισμα και εφαλτήριο για τη βελτίωση των οικονομικοκοινωνικών συνθηκών των επιλέξιμων περιοχών. Για το λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια για τη διαχείριση και υλοποίηση του προγράμματος από όλους τους Εταίρους».

Στο χαιρετισμό του στην Εναρκτήρια εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Σωτήρης Βόσδου σημείωσε πως «οφείλουμε να διαχειριστούμε το εν λόγω Πρόγραμμα με υπευθυνότητα και θέτοντας ουσιαστικούς αναπτυξιακούς στόχους. Είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε εκείνα τα έργα και να δώσουμε εκείνες τις κατευθύνσεις», προσέθεσε», που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των περιοχών μας».

Ο δε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Πανοζάχος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, τονίζοντας πως «μπορούμε να φτιάξουμε μια ζωντανή και οικονομικά ισχυρή περιοχή. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τους κατοίκους των περιοχών μας να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο διευθυντής Μεσογειακής Πολιτικής της Περιφέρειας Απουλίας κ. Μπερνάρντο Νοταράντζελο, χαρακτηριστικά είπε πως «το κοινό μας Πρόγραμμα έχει την ευθύνη να χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλους τους διαθέσιμους πόρους, ευρωπαϊκούς και εθνικούς, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσω της καινοτομίας, της ενίσχυσης της απασχόλησης και της ανανέωσης του οικονομικοκοινωνικού ιστού».



Η Επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» κα. Βάσω Μπερδεμπέ, αφού τόνισε της σημασία της λειτουργίας της Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε πως «το νέο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ‘Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013’ αποτελεί ουσιαστικά μια νέα αναπτυξιακή προσπάθεια με γνώμονα το όφελος των κατοίκων των παραμεθορίων περιοχών. Ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό πεδίο στήριξης συνεργιών και στέρεων συνεργασιών, από κοινού αντιμετώπισης προβλημάτων και ζητημάτων, αλλά και συμμετρικής ανάπτυξης στις περιοχές αυτές». Και κατέληξε δεσμευόμενη ότι «η Διαχειριστική Αρχή, αλλά και η ιταλική Εθνική Αρχή, θα βρίσκονται στο πλευρό των δικαιούχων για την επίλυση όσων προβλημάτων τυχόν συναντήσουν. Σκοπός είναι η συμβολή στην ανάπτυξη των επιλέξιμων περιοχών, αλλά και η άνοδος της επιχειρηματικότητας και προώθηση καινοτόμων έργων υψηλής ποιότητας σε όλους τους τομείς εδαφικής συνεργασίας».

H 1η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος


Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και η 1η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Προγράμματος «Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013», καθώς και όλες οι τεχνικές λεπτομέρειές της. Η Πρόσκληση αφορά και στις τρεις Προτεραιότητες του Προγράμματος (1. «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας». 2. «Βελτίωση της προσβασιμότητας σε βιώσιμα δίκτυα και υπηρεσίες» και 3. «Βελτίωση της ποιότητας ζωής, προστασία του περιβάλλοντος και ανάπτυξη της κοινωνικής και πολιτιστικής συνοχής») και σε όλους τους επιμέρους Στόχους. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 48 εκατομμύρια Ευρώ, εκ των οποίων τα 36 εκατομμύρια (75%) προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τα υπόλοιπα (25%) από εθνικούς πόρους. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 30 Οκτωβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.interreg.gr

Το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013»

Το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία» έχει συνολικό προϋπολογισμό €118.606.893, εκ των οποίων τα €88.955.170 (75%) προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ και τα €29.651.723 (25%) από εθνικούς πόρους των κρατών, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Επιλέξιμες περιοχές είναι για την Ελλάδα οι Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας και για την Ιταλία οι Επαρχίες Μπάρι, Μπρίντεζι και Λέτσε της Περιφέρειας Απουλίας. Επιπρόσθετα οι Νομοί Ηλείας και Άρτας και οι Επαρχίες Ταράντο και Φότζια συμμετέχουν ως όμορες περιοχές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χρηματοδότηση έργων στις περιοχές αυτές μπορεί να ανέλθει έως το 20% της συνολικής χρηματοδότησης, που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το σύνολο του Προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: