Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Συνεδρίασε στην Πάφο το Δίκτυο Αδελφοποιημένων Πόλεων


Σειρά σημαντικών αποφάσεων για το παρόν και το μέλλον του Δικτύου Πάφου – Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδος λήφθηκαν στην τελευταία ολομέλεια της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου που συνήρθε στην Πάφο την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009.

Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή αποτελούμενη από τους Δημάρχους Πρέβεζας κ. Μιλτιάδη Κλάπα (Προεδρεύοντα του Δικτύου για το τρέχον έτος), Καλαμαριάς κ. Χριστόδουλο Οικονομίδη, Κέρκυρας κ. Σωτήρη Μικάλεφ, Λαμίας κ. Γιώργο Κοτρωνιά και Μυτιλήνης κ. Νάσο Γιακαλή, συνέχισαν τη συζήτηση και οριστικοποίησαν τις αποφάσεις για τις εξής ενέργειες:

1. Την οργάνωση μεγάλης εκδήλωσης του Δικτύου τον προσεχή Νοέμβριο στην Καλαμαριά με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια. Ήδη, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς έχει αποστείλει την σχετική επιστολή/πρόσκληση προς τον κ. Χριστόφια από τον οποίο αναμένεται η απάντηση για την οριστικοποίηση της ημερομηνίας.
2. Την κατάθεση εισήγησης προς τα Δημοτικά Συμβούλια των πόλεων μελών για την εκταμίευση ποσού ύψους 2.000 ευρώ από κάθε Δήμο, προκειμένου να δημιουργηθεί Ταμείο Υποτροφιών για την οικονομική στήριξη φοιτητών. Η λειτουργία του Ταμείου και ο τρόπος επίδοσης της υποτροφίας ή των υποτροφιών θα καθοριστούν στην επόμενη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής, αφού μελετηθούν οι απαραίτητες νομικές και πρακτικές πτυχές του θέματος.
3. Την έκδοση εφημερίδας του Δικτύου, η οποία θα κυκλοφορεί δωρεάν σε όλες τις πόλεις μέλη με στόχο την ενημέρωση των δημοτών για τους στόχους και τις δραστηριότητες του Δικτύου. Ο Δήμος Πρέβεζας, που έχει αναλάβει την ευθύνη της έκδοσης, ετοίμασε ήδη το προσχέδιο και η εφημερίδα αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του προσεχούς Οκτωβρίου.
4. Την δημιουργία της ιστοσελίδας του Δικτύου, η οποία θα είναι συνδεδεμένη (Link) με τις αντίστοιχες ιστοσελίδες των πόλεων μελών. Η προετοιμασία από τον Δήμο Κέρκυρας, που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο θέμα, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και η ιστοσελίδα αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός των προσεχών εβδομάδων.

Στο πλαίσιο της φιλοξενίας των Δημάρχων και των αντιπροσωπειών του Δικτύου στην Πάφο και μετά από εισήγηση του Δημάρχου Κερκυραίων κ. Σωτήρη Μικάλεφ, οργανώθηκε και τελέστηκε τρισάγιο στον χώρο του Μνημείου που στήθηκε προς τιμήν του Κερκυραίου κυβερνήτη Ελευθέριου Χανδρινού και των άλλων μελών του πληρώματος του αρματαγωγού «Λέσβος» για την δράση τους κατά την πρώτη φάση της Τουρκικής Εισβολής του 1974. Το τρισάγιο τέλεσε ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος και έγιναν ομιλίες από τον Δήμαρχο Πάφου κ. Σάββα Βέργα και τον Δήμαρχο Κερκυραίων κ. Σωτήρη Μικάλεφ. Στις ομιλίες τους οι δύο Δήμαρχοι υπογράμμισαν την σημασία της ηρωικής δράσης του Αντιπλοιάρχου Χανδρινού στην άμυνα τις Πάφου και την ελευθερία της Κύπρου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Τριάντα πέντε χρόνια μετά, η ιστορία, η συγκυρία και η ζωή μας φέρνουν στο χώρο αυτό για να αποδώσουμε από κοινού οφειλόμενο φόρο τιμής στον Αντιπλοίαρχο Ελευθέριο Χανδρινό, τον δικό μας άνθρωπο, τον κοινό μας δημότη. Και αυτή η συγκυρία μεγαλώνει την συγκίνησή μας, συγκλονίζει τα αισθήματά μας, πολλαπλασιάζει την υπερηφάνειά μας. Και μας φέρνει, ως αδελφοποιημένες πόλεις, ακόμη πιο κοντά. Και μας δένει ακόμη περισσότερο». Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους Δημάρχους των πόλεων μελών του Δικτύου, τις Αρχές της Πάφου και δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Πάφου.

Εξάλλου, το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, οι Δήμαρχοι και οι αντιπροσωπείες των πόλεων μελών του Δικτύου παρέστησαν σε ειδική εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό» που οργάνωσε ο Δήμος Πάφου με κύριο ομιλητή τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κύπρου κ. Στέφανο Στεφάνου. Στην εκτενή του ομιλία ο κ. Στεφάνου ενημέρωσε τις φιλοξενούμενες στην Πάφο αντιπροσωπείες για τις τρέχουσες εξελίξεις στο εθνικό μας ζήτημα και απάντησε στις ερωτήσεις που τέθηκαν.

Η φιλοξενία στην Πάφο πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του 11ου Pafos Aphrodite Festival, στο πλαίσιο του οποίου η Εθνική Όπερα της Βουλγαρίας παρουσίασε σε τρεις παραστάσεις την όπερα “Lakmé” του Léo Delibes.

Το Pafos Aphrodite Festival αποτελεί το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό γεγονός όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και είναι ετήσιος θεσμός με διεθνές κύρος και εμβέλεια. Την έναρξη των παραστάσεων, που παρακολούθησαν συνολικά 7.500 θεατές, κήρυξε φέτος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Μάριου Καρογιάν, Πρέσβεων ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό κ. Alexander Downer, πολιτικών αρχηγών, υπουργών, βουλευτών, φιλοξενουμένων αντιπροσωπειών από Ελλάδα, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Βουλγαρία και πολλών άλλων επισήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: