Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010

Τα φράγματα στο Δ.Σ.του Συνδέσμου Υδάτινων Πόρων

Η πορεία του έργου των φραγμάτων ήταν το θέμα συνεδρίασης του Συνδέσμου Υδάτινων Πόρων που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του προέδρου του συνδέσμου Αλέκου Αυλωνίτη.
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Αυλωνίτης, δήλωσε τα εξής:
''Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Υδάτινων Πόρων, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη του έργου των φραγμάτων. Θεωρούμε αδιανόητη την περίπτωση μη δημοπράτηση και εκτέλεσης ενός έργου 286 εκ ευρώ που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα ύδρευση της Κέρκυρας και των Παξών. Το όλο έργο μελετητικά είναι απολύτως ώριμο για δημοπράτηση. Δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία από κανέναν. Οι βουλευτές της Κέρκυρας, τα κόμματα και οι φορείς, θα πρέπει να συμπαραταχθούν με την
Τοπική Αυτοδιοίκηση για την άμεση δημοπράτηση του έργου.Ο Σύνδεσμος θα προβεί σε ενέργειες άμεσης ενημέρωσης του Κερκυραϊκού Λαού και σε σειρά επαφών.
Θα παρακολουθούμε βήμα προς βήμα την εξέλιξη της υπόθεσης.
Η εκτέλεση του έργου των φραγμάτων, δεν θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κομματικής και πολιτικής διαμάχης. Οι φορείς έχουν εκφράσει επανειλημμένα τη συμφωνία τους στην πραγματοποίηση του έργου.
Απαιτείται ενότητα και κοινή δράση όλων.
Οι λόγοι για τους οποίους δεν έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση το έργο, θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλους σε κυβερνητικό επίπεδο. Το έργο ήταν ώριμο να δημοπρατηθεί εδώ και πολύ καιρό. Υπήρξε διαβεβαίωση ότι θα χρηματοδοτούνταν από το ΕΣΠΑ.
Το ζητούμενο είναι να κοιτάξουμε το μέλλον και σύσσωμος ο κερκυραϊκός λαός να παλέψει για τη χρηματοδότηση του έργου, τη δημοπράτηση και την υλοποίησή του.
Τα μηνύματα που έχουμε από το υπουργείο, σε τεχνοκρατικό επίπεδο είναι ότι μελετητικά είναι τελειωμένη υπόθεση.
Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται η πολιτική βούληση ένταξης στο ΕΣΠΑ και η υλοποίηση των απαιτούμενων γραφειοκρατικών αναγκών.
Ο Διευθυντής της Δνσης Δ6 του ΥΠΕΧΩΔΕ, μας διαβεβαίωσε ότι είναι το πιο ώριμο έργο στο μέγεθός του. Δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα στην εξέλιξή του. Είναι ένα έργο που επιμελείται το αρμόδιο υπουργείο, αυτό θα το εκτελέσει, αναμένεται το Π.Δ. για τον φορέα δημιουργίας του, έχουν δαπανηθείπάνω από 10 εκ ευρώ για τις απαλλοτριώσεις. Πολιτικά, πιέζουμε ώστε να μην υπάρξει καμία άλλη καθυστέρηση''.Δήλωση Δημ.Πουλιέζου


''Το έργο των φραγμάτων και επίλυσης του υδρευτικού προβλήματος του νομού της Κέρκυρας, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε βάθος δεκαετιών για την Κέρκυρα.
Η ωριμότητα του έργου είναι διαπιστωμένη εδώ και πάρα πολύ καιρό και μάλιστα σε πανελλαδικό επίπεδο με τα αντίστοιχα μεγέθους έργα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει για την ένταξή του στα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα του Ταμείου Συνοχής από πέρυσι.
Άσχετα με τα όποια λάθη ή παραλήψεις υπήρξαν, η Κέρκυρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει ένα έργο της τάξης των 300 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Ένα έργο που αφορά σειρά υποδομών που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής των κατοίκων, τις προσφερόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες μας, την τουριστική οικονομία, άρα και με την ίδια την οικονομική ζωή και την ευημερία του τόπου.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αναπτυχθούν προστριβές ή αντιδικίες προσωπικού, κομματικού ή πολιτικού χαρακτήρα γύρω από το έργο αυτό.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς αλλά και οι πολιτικοί παράγοντες του νησιού θα πρέπει να πολεμήσουν ενωμένοι ώστε να δημοπρατηθεί έως τις 10 Μαϊου, όπως αναφέρουν και οι αρμόδιοι τεχνοκράτες προκειμένου να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν.
Οι προσπάθειες όλων οφείλουν να είναι συντονισμένες και απαλλαγμένες από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, με κύριο στόχο τη διατήρηση της αξιοπρέπειας των Κερκυραιών πολιτών που έχει θιγεί με την ουσιαστική ακύρωση μεγάλων αναπτυξιακών έργων για την ιδιαίτερη πατρίδα μας.
Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του''.


Δεν υπάρχουν σχόλια: