Συζητείται σήμερα στη Βουλή η ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους με θέμα τον κίνδυνο που διατρέχουν 13.000 Κερκυραίοι ελαιοπαραγωγοί να μη πάρουν την επιδότηση που δικαιούνται.
Στην ερώτηση, τονίζονται τα εξής:
"Οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας και γενικότερα όλης της χώρας βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, αφού η τιμή του ελαιόλαδου συνεχώς κατρακυλάει και έχει φτάσει στα εξευτελιστικά επίπεδα 1,6 € το κιλό. Ταυτόχρονα η απώλεια του αγροτικού εισοδήματος γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εξαιτίας της αύξησης του κόστους στα αγροεφόδια (λιπάσματα, δίκτυα κλπ) και της καρπόπτωσης λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών και της μεγάλης προσβολής από διάφορες ασθένειες, αλλά και το δάκο με αποτέλεσμα η ζημιά στη Κέρκυρα να ξεπερνά το 70%.
Επιπλέον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας να μην πάρουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται αφού σύμφωνα με έγγραφο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας μόνο το 18% έχει ψηφιοποιηθεί και ελάχιστος είναι ο χρόνος που έχει απομείνει σύμφωνα με την καταληκτική ημερομηνία της επιτρόπου κ. Boel που είναι η 31 Γενάρη του 2010. Όμως για τις όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν στη διαδικασία της ψηφιοποίησης οι παραγωγοί όχι μόνο δεν έχουν καμία ευθύνη αλλά επιπλέον έχουν πληρώσει τσουχτερά χαράτσια για την ολοκλήρωσή της.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:
Να καταβληθεί άμεσα όλο το ποσό της επιδότησης που δικαιούνται οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας, ανεξάρτητα αν έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση ή όχι. Να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος και η απαιτούμενη κρατική ενίσχυση για να ολοκληρωθεί σωστά και χωρίς λάθη η ψηφιοποίηση ώστε οι παραγωγοί να μην υποστούν κυρώσεις κατά τη διαδικασία των ελέγχων που θα γίνουν στο μέλλον. Να επιστραφούν στους αγρότες τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά για τη ψηφιο–ποίηση, αφού έχουν δοθεί κοινοτικοί πόροι για την υλοποίηση της ψηφιοποίησης.
Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας για τις απώλειες από την καρπόπτωση, όπως έγινε σε άλλες περιοχές για άλλες ασθένειες της ελιάς (π.χ. πυρηνοτρήτης). Να υπάρχει εγγυημένη κατώτερη τιμή ελαιόλαδου που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ικανοποιητικό κέρδος για τη συνέχιση της ελαιοκαλλιέργειας, μείωση του κόστους παραγωγής και προστασία της ντόπιας παραγωγής";
Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου