Στο ΕΣΠΑ εναποθέτει τις ελπίδες της για την υλοποίηση των προτάσεών της μέσα από το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κερκυραίων για το 2010, η Δημοτική Αρχή, μιας και τα περισσότερα έργα του Τ.Π. τα οποία ξεπερνούν σε ποσοστό το 67%, προτείνονται για ένταξη στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς.
Του Θοδωρή Σταλίδη
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως από τα συνολικά 18 εκ. ευρώ που αγγίζει το νέο Τ.Π., τα 13 εκ. αναφέρονται στο ΕΣΠΑ ενώ και ο Δήμαρχος Σωτήρης Μικάλεφ υποστήριξε κατά την εισήγησή του πως είναι πολύ δύσκολο να δοθεί τέτοια ποσόστωση για την Κέρκυρα.
Ο κ. Μικάλεφ, στο τελευταίο Τεχνικό Πρόγραμμα της θητείας του με τις παρούσες συνθήκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πρόγραμμα αρκετά ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.
Από την πλευρά του ο πρώην Δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής και ο πρώην Αντιδήμαρχος Τ.Υ. Σπύρος Μωραΐτης υποστήριξαν πως πρόκειται για ένα Τ.Π. συντηρητικό και με έλλειψη οράματος για το μέλλον.
Αντικρουόμενος τους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς ο κ. Μικάλεφ τόνισε ότι κανένα από τα προηγούμενα τεχνικά προγράμματα προηγούμενων εποχών δεν είχε περισσότερο όραμα και πνοή από το σημερινό. Ζήτησε όμως να εξεταστεί και η σημερινή δυσμενής οικονομική συγκυρία κατά την οποία οι Δήμοι είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια, με πολύ λιγότερες χρηματοδοτήσεις και ολοένα σκληρότερη στάση του κράτους. Χαρακτήρισε μεγάλη την αποτελεσματικότητα της Δημοτικής αρχής αφού απορρόφησε το 100% των προγραμματισμένων έργων της περιόδου Τρεπεκλή και ζήτησε να αναγνωριστεί η εντιμότητα του τεχνικού προγράμματος το οποίο δεν βασίζεται στο δανεισμό παρά το γεγονός ότι είναι προεκλογικό.
Σπ. Μωραΐτης: «Συντηρητικό και χωρίς όραμα»
Για λογαριασμό της μείζονος αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε ο Σπύρος Μωραίτης ο οποίος χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα συντηρητικό και χωρίς όραμα για το μέλλον.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «το Τ.Π. χαρακτηρίζεται από μία συντηρητικότητα και μία στόχευση που έχει να κάνει με τα προβλήματα μόνο της καθημερινότητας του Δήμου, όπως ασφαλτοστρώσεις, συντηρήσεις σχολικής στέγης και στερείται του οραματισμού που τουλάχιστον στην τελευταία της θητεία θα έπρεπε να μας υποδείξει η Δημοτική Αρχή.
Αυτήν την στιγμή, το μοναδικό έργο που μπορεί να πιστωθεί στη Δ.Α. είναι το έργο των ποδηλατοδρόμων. Οποιοδήποτε άλλο έργο είναι έργα για τα οποία είχαμε εμείς κάνει τις μελέτες και είχαμε εξασφαλίσει τις χρηματοδοτήσεις.
Έργα τα οποία η σημερινή Δ.Α. τα βρήκε έτοιμα και να της το αναγνωρίσουμε, τα προχώρησε στην εξέλιξή τους, όμως σε καμία περίπτωση δεν έδωσε το στίγμα της σε αυτήν την 4ετία όπως κάναμε εμείς με την λαϊκή αγορά, την πεζοδρόμηση του Μαντουκιού, τις Κουλίνες, την παράκαμψη του Αεροδρομίου κ.α.
Πρόκειται για ένα Τ.Π. το οποίο και ψηφίσαμε γιατί πολλά από τα έργα που περιλαμβάνει προέρχονται από δικά μας Τ.Π.
Πρόκειται για ένα συντηρητικό και διαχειριστικό Τ.Π. και πολύ μικρός όσο αναφορά το αντικείμενό του. Αξίζει να αναφερθεί πως τα 13 εκ. ευρώ προέρχονται από έσοδα από το ΕΣΠΑ τα οποία προσδοκά η Δ.Α. τα οποία και κατά δήλωση του Δημάρχου, δεν πρόκειται να δοθεί τέτοια ποσόστωση για την Κέρκυρα. Άρα μιλάμε για ένα Τ.Π. 5 εκ. ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν και τα 2 εκ. ευρώ που είναι έργα ιδίων πόρων αλλά και ότι θα δοθεί η ΣΑΤΑ που είναι από την Κυβέρνηση για την τρέχουσα περίοδο».
Επίσπευση των διαδικασιών ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ
Ο κ. Μωραΐτης, όπως και ο Γ. Τρεπεκλής ζήτησαν από το Δήμο να επισπεύσει την προσπάθεια να εντάξει έργα στο ΕΣΠΑ διότι αποτελεί τη μόνη ελπίδα σίγουρης χρηματοδότησης και τα κονδύλια του είναι περιορισμένα. Μάλιστα ο κύριος Τρεπεκλής είπε ότι το μέτρο για τον πολιτισμό που έχει ήδη προκηρυχθεί κοντεύει να τελειώσει διότι απορροφήθηκαν πολλά χρήματα από το έργο της χρηματοδότησης των Φιλαρμονικών του νομού που πέρασε ως γέφυρα από το τρίτο ΚΠΣ. Ζήτησε λοιπόν την άμεση υποβολή προτάσεων, στο μέτρο για τον πολιτισμό, που αφορούν το Φοίνικα, το Σαν Τζιάκομο και τη δημιουργία ενός πολιτιστικού χώρου στο οικόπεδο όπου επρόκειτο να γίνει το Λυρικό αλλά και την άμεση κινητοποίηση του Δήμου προκειμένου να πάρει τη Βίλλα Ρόσσα μετά την κατάργηση της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
Ο Σπ. Μωραίτης άσκησε κριτική για το γεγονός ότι ενέταξαν πολλά έργα στο λογαριασμό από τους ίδιους πόρους του Δήμου, δεδομένου ότι, όπως είπε, αυτά δεν γίνονται ποτέ, αφού ο Δήμος ποτέ δεν έχει ποτέ, τόσους πολλούς δικούς του πόρους.
Για την κατηγορία των έργων με υφιστάμενη χρηματοδότηση είπε ότι είναι πολύ λίγα (συνολικού ύψους 1,5 εκ ευρώ) αντίθετα με την περίοδο της δικής του θητείας που ήταν 15 εκ. Τόνισε δε ότι θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής, από το πόσα έργα θα καταφέρει να εντάξει από εκείνα που έχει στην κατηγορία «προτεινόμενα».
Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου