Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Οριστικές αποφάσεις για το λιμάνι Αγ. Στεφάνου Αυλιωτών


Η προοπτική ανάπτυξης και βελτίωσης του λιμανιού του Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών ήταν το κύριο αντικείμενο σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί υπό την προεδρία του Νομάρχη Κέρκυρας Στέφανου Πουλημένου με την παρουσία του Δημάρχου Εσπερίων Αλέκου Αυλωνίτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Αντινομάρχης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Κώστας Λέσσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Εσπερίων Νίκος Μουζακίτης, ο Αντιδήμαρχος του Δ. Εσπερίων Ηλίας Κάρκος, ο προϊστάμενος Προγραμματισμού της Νομαρχίας Σωτήρης Βλάχος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Αγ. Στεφάνου Γιώργος Μουζακίτης, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Νικήτας Καραλής καθώς και ο μηχανικός του Δ. Εσπερίων Γιώργος Βούλγαρης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα της προοπτικής βελτίωσης του λιμανιού του Αγίου Στεφάνου καί ως τουριστικού καταφυγίου, αλλά καί ως καταφυγίου αλιευτικών σκαφών, με προφανή την ανάγκη διατήρησης και βελτίωσης της συγκοινωνιακής σύνδεσης των Διαπόντιων Νησιών.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλες οι πτυχές του θέματος, το ιστορικό και η εξέλιξή του, τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και οι ενδεδειγμένες λύσεις. Οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις οι οποίες αφορούν:

* Τη μελέτη βελτίωσης του υφιστάμενου λιμανιού του Αγίου Στεφάνου ως καταφυγίου αλιευτικών σκαφών και στη συνέχεια
* Την επέκταση του υφιστάμενου λιμανιού με την εκπόνηση μιας αυτοτελούς μελέτης για την κατασκευή καταφυγίου τουριστικών σκαφών.

Για την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών, συμφωνήθηκε το ταχύτερο δυνατόν Νομαρχία και Δήμος Εσπερίων να προχωρήσουν σε σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μέσω της οποίας θα καταστεί δυνατή η από κοινού χρηματοδότηση, τόσο της μελέτης για το αλιευτικό, όσο και της μελέτης για το τουριστικό καταφύγιο.

Όπως διευκρίνισε ο Νομάρχης σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη, το θέμα της εκπόνησης των μελετών θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα «με την ελπίδα ότι θα υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω των αντίστοιχων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, ώστε να προωθήσουμε την τόσο σημαντική υπόθεση για την Βόρεια Κέρκυρα, τα Διαπόντια Νησιά και τους αλιείς της περιοχής.»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Εσπερίων Αλέκος Αυλωνίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της σύσκεψης, όπως τα περιέγραψε ο Νομάρχης.

Για τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο

Παράλληλα, ο κ. Αυλωνίτης αναφερόμενος και σε επιπλέον θέμα το οποίο συζητήθηκε στη σημερινή σύσκεψη, έκανε γνωστό ότι Νομαρχία και Δήμος Εσπερίων θα συνάψουν επιπλέον Προγραμματική Σύμβαση προκειμένου να γίνει ασφαλτόστρωση του επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου Σιδαρίου – Μέλιτσας Περουλάδων το οποίο έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Αυλωνίτης, «είμαι υποχρεωμένος και είναι ανάγκη να ευχαριστήσω τη Νομαρχία Κέρκυρας για την εξέλιξη αυτή καθώς μας δίνεται η δυνατότητα να προωθήσουμε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Κανονικά οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, γιατί αν πάμε έτσι στην τουριστική περίοδο του 2010, θα είναι αντικειμενικά αδύνατον να λειτουργήσει το Σιδάρι ως τουριστικός προορισμός.»

Σημειώνεται ότι για την έκτακτη χρηματοδότηση που αφορά την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο, ο κ. Αυλωνίτης έχει απευθυνθεί θέτοντας το θέμα στην Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Όπως διευκρίνισε για το ίδιο θέμα και ο Νομάρχης, είναι πέρα και έξω από τις δυνατότητες της Νομαρχίας να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους έργα, καθώς σημαντικές ζημιές στο οδικό δίκτυο που προκλήθηκαν από τις κακές καιρικές συνθήκες, υπάρχουν σε όλο το νομό.

Για την κάλυψη του κόστους αποκατάστασης των ζημιών αυτών καί η Νομαρχία έχει απευθυνθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: