Τρίτη, 14 Απριλίου 2009

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και του Υπ. Δικαιοσύνης στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Δένδιας επισκέφθηκαν σήμερα από κοινού το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα. Ο κ. κ. Ιερώνυμος και ο κ. Ν. Δένδιας αντάλλαξαν ευχές με τους νεαρούς κρατούμενους ενόψει των εορτών του Πάσχα, στους οποίους και παρέδωσαν συμβολικά δώρα.

Ενημερώθηκαν ακόμη από τη Διεύθυνση του Ειδικού Καταστήματος για τις συνθήκες διαβίωσης, ενώ επισκέφθηκαν και τον χώρο του Σχολείου (Δημοτικό-Γυμνάσιο- Λύκειο)που λειτουργεί εντός του Καταστήματος Κράτησης, όπου και συνομίλησαν με τον Διευθυντή του για τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να αξιοποιηθεί ως χρόνος εκπαίδευσης ο χρόνος κράτησης.

Μετά την επίσκεψη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος δήλωσε:

«Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Υπουργό μας, τον κύριο Δένδια, για τη χαρά να είμαι μαζί του σήμερα εδώ, σε αυτήν τη συγκινητική επίσκεψη. Πράγματι, αυτή η επίσκεψη έχει μια πολύ μεγάλη διάσταση λόγω και των ημερών, καθώς νέα παιδιά, στην ηλικία που πρέπει να βάλουν τα θεμέλια για να ανοίξουν τη ζωή τους, βρίσκονται σε αυτόν τον χώρο. Πρέπει ο άνθρωπος πρώτα να νιώσει την εσωτερική ελευθερία και μετά να νιώσει και την εξωτερική ελευθερία. Το πρώτο το ξεχνάμε όλοι μας πολλές φορές. Το δεύτερο μας κακοφάνηκε σήμερα που ήρθαμε εδώ, με παιδιά κλεισμένα πίσω από τις αμπάρες. Τους ευχηθήκαμε λοιπόν, ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές που περνάμε, να κάνουν έναν αγώνα να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να τους δεχτούμε όλους πάλι μέσα στην αγκαλιά της κοινωνίας».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε επίσης:

«Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας που ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε την πρόσκλησή μου να επισκεφθούμε μαζί το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα. Καταρχήν, του διαβιβάζω και πάλι δημοσίως τις ευχαριστίες μου. Πέρα από αυτό, η παρουσία εδώ του Αρχιεπισκόπου έδωσε νομίζω το σημαντικό μήνυμα των ημερών, σε αυτό το χώρο που δίνεται μία πολύ μεγάλη μάχη από νέους ανθρώπους. Ποιο είναι αυτό το μήνυμα; Ότι όλοι δικαιούμαστε μια δεύτερη ευκαιρία. Όλοι έχουμε χώρο προσφοράς στην κοινωνία. Είναι πολύ σπουδαίο αυτά τα παιδιά να το πιστέψουν και θα είναι πολύ σημαντικό η ελληνική κοινωνία να τους δεχτεί πάλι όταν τελειώσουν το διάστημα του σωφρονισμού τους».

Στην επίσκεψη ήταν παρόντες ακόμη από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Ειδικός Γραμματέας Ασφαλείας Σωφρονιστικού Συστήματος κ. Γ. Μητρόπουλος, ο επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης κ. Ευρ. Αντωνίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: