Κυριακή, 26 Απριλίου 2009

Καλέσματα για την Πρωτομαγιά από Εργ. Κέντρο-ΠΑΜΕ


Κάλεσμα στους εργαζομένους να δώσουν μαζικό παρών στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, απευθύνουν με ανακοινώσεις τους τόσο το Εργ. Κέντρο-ΑΔΕΔΥ όσο και το ΠΑΜΕ.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση ΕΚΚ-ΑΔΕΔΥ τονίζονται τα εξής:

«Εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, άνεργοι

Η 1η Μάη αποτελεί ημέρα μνήμης και αγώνα για τους καταπιεσμένους και αδικημένους του πλανήτη που 123 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών του Σικάγου συνεχίζουν να παλεύουν για τα ίδια αιτήματα.

Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει χιλιάδες εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας να βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας, της φτώχιας και της οικονομικής εξαθλίωσης. Ο νεοφιλελευθερισμός κλιμακώνει την επίθεση του σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι εργοδότες με πρόσχημα την παγκόσμια οικονομική κρίση έχουν αποθρασυνθεί και διεκδικούν ακόμα μεγαλύτερα υπερκέρδη απαιτώντας την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των ΣΣΕ και την τρομοκράτηση των εργαζομένων.

Η Κυβέρνηση στη χώρα μας συνεχίζει και εντείνει την αντιλαϊκή και αντεργατική της πολιτική. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους εργαζόμενους όλου του κόσμου απαιτούμε και βροντοφωνάζουμε: Φτάνει πια η Φτώχια, η αδικία, η εκμετάλλευση και η βαρβαρότητα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, οι πόλεμοι και η οικολογική καταστροφή.

Ενώνουμε την φωνή μας με την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο και δηλώνουμε ότι είμαστε σε θέση μάχης και αγώνα για την διασφάλιση και την διεύρυνση των κοινωνικών, ασφαλιστικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Απεργούμε και αγωνιζόμαστε:

Ενάντια στην ανεργία στις απολύσεις, στη μείωση μισθών

Ενάντια στην ακρίβεια, την φτώχεια, την κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση

Ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

Ενάντια στους μισθούς, συντάξεις πείνας, στην κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών

Ενάντια στην διαφθορά, διαπλοκή και στην σπατάλη του δημόσιου χρήματος

Ενάντια στην ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζιτών

Διεκδικούμε

Κατάργηση όλων των αντεργατικώνκαι αντιασφαλιστικών νόμων όλων των κυβερνήσεων

Κατώτατος μισθός 1400 ευρώ, σύνταξη 1200 ευρώ, επίδομα ανεργίας 1200 ευρώ

Δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία

Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, όχι στα ΣΔΙΤ. Αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων και κατά του κεφαλαίου».


H ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ


"Εργάτες, εργάτριες, νέοι και νέες, άνεργοι, συνταξιούχοι, μετανάστες,

1η Μάη. Μέρα ταξικής αλληλεγγύης της παγκόσμιας εργατικής τάξης. 123 χρόνια πριν, στις πρώτες 10ετίες του καπιταλισμού, οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν με πρωτοπόρους τους εργαζόμενους του Σικάγου, το Μάη του 1886, 8 ώρες εργασίας, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες μόρφωση. Με σκληρούς, αιματηρούς αγώνες τα αιτήματα αυτά κατακτήθηκαν.

Η ταξική πάλη από τότε έδωσε σημαντικά αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι απέσπασαν σημαντικές κατακτήσεις, ιδιαίτερα εκεί που κατάφεραν έστω και για ένα διάστημα να πάρουν την εξουσία.

Στις δεκαετίες που κύλησαν, η τεράστια ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, της επιστήμης, της τεχνικής έδωσε και δίνει τη δυνατότητα να παράγεται από την εργασία των εργαζομένων τεράστιος πλούτος και μέσα.

Ποτέ άλλοτε στην Ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπήρχαν τέτοιες και τόσες δυνατότητες για την ολόπλευρη ικανοποίηση όλων των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών των εργαζομένων (σταθερή δουλειά, ικανοποιητικοί μισθοί, συντάξεις, σύγχρονη και φτηνή κατοικία, δωρεάν σύγχρονες αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας, μείωση ορίων συνταξιοδότησης, ελεύθερος χρόνος κ.λπ.).

Αντί γι' αυτό, αυξάνονται οι στρατιές των εξαθλιωμένων, των φτωχών, των ανέργων, των ανασφάλιστων. Το δικαίωμα σε ένα σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Παιδείας, στην ανάπαυση, στον πολιτισμό, γίνεται αντικείμενο αγοραπωλησίας και Γολγοθάς για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Οι εργαζόμενοι παράγουν όλο και περισσότερα, όλο και περισσότερο πλούτο και η ζωή τους χειροτερεύει, απολαμβάνουν όλο και λιγότερα. Τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο έχουν τόσο πολύ γιγαντωθεί που μπροστά στο κέρδος τσαλαπατούν ζωές, ισοπεδώνουν δικαιώματα. Επιζητούν ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία.

Εχουν συγκεντρώσει στην ιδιοκτησία τους τεράστια μέσα παραγωγής και πλούτου, επιβάλλουν σε όλη την κοινωνία τη θέλησή τους. Παράγουν όχι με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά με μοναδικό κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, κάνοντας ακόμη πιο μεγάλη και πιο βάναυση την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Παράγουν περισσεύματα κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών που δεν μπορούν να ξοδευτούν, γιατί οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο φτωχοί. Αυτή είναι η αιτία της κρίσης που εναγωνίως προσπαθούν να κρύψουν όλοι οι οικονομικοί υποστηρικτές του καπιταλισμού, που παρουσιάζουν την κρίση ως αποτέλεσμα κακής διαχείρισης και κερδοσκοπικών παιχνιδιών, για να κρύψουν τις ευθύνες της ΕΕ και των κυβερνήσεων που σχεδιάζουν και υλοποιούν αντεργατικές επιλογές και στην Ελλάδα και στην ΕΕ.

Αυτήν την αλήθεια κρύβει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, συνολικά ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, που στήριξαν πλουσιοπάροχα αυτές τις πολιτικές και τις ανατροπές σε όλα τα βασικά δικαιώματα της εργατικής τάξης. Συνένοχη και συνυπεύθυνη είναι και η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας αφού σταθερά και διαχρονικά στηρίζει ολόπλευρα την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Σήμερα, τη λύση την αναζητούν σε έναν καλύτερο διαχειριστή του εκμεταλλευτικού συστήματος και στη χρεοκοπημένη πολιτική ότι μπορούν να ικανοποιούνται ταυτόχρονα και οι ανάγκες των εργαζομένων και του κεφαλαίου.

Εργάτριες, εργάτες, νέοι, νέες,

Παραλογισμός και πολιτική απάτη είναι να υποστηρίζει κάποιος ότι μπορεί και το κεφάλαιο, η μεγαλοεργοδοσία, οι τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλοκατασκευαστές, τα καρτέλ να παραμένουν στο απυρόβλητο και οι εργαζόμενοι να προσδοκούν καλύτερες μέρες. Απορρίψτε αυτήν τη θεωρία της ταξικής συνεργασίας και υποταγής.

Το μόνο αναγκαίο και ρεαλιστικό είναι ο παραγόμενος πλούτος να αξιοποιηθεί για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτή, όμως, η αναγκαιότητα και ρεαλιστική δυνατότητα θα φαντάζει μακρινή και θα παραμένει απραγματοποίητη όσο η εργατική τάξη θα παραμένει κατακερματισμένη, ανοργάνωτη και φοβισμένη και στην ηγεσία του κινήματος θα αναδεικνύονται οι υπηρέτες των συμφερόντων του κεφαλαίου και οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων. Οσο θα παραμένει εγκλωβισμένη στους μονόδρομους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο θα δέχεται τη λογική της λιτότητας και τον περιορισμό σε ελάχιστα και όσο θα εγκλωβίζεται στην επιλογή του διαχειριστή της εξουσίας για λογαριασμό της αστικής τάξης, παραμένοντας εκλογικό λάφυρο πότε της ΝΔ και πότε του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Νέες και νέοι,

Στην πάλη ενάντια στις απολύσεις, για την προστασία των ανέργων, για επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, για 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, για καλύτερους όρους δουλειάς, αμοιβής, για βελτίωση της ζωής της εργατικής λαϊκής οικογένειας, απαιτούνται σκληροί αγώνες, συγκρούσεις και ανατροπές των αντιλαϊκών πολιτικών, οργανωμένη δύναμη που είναι το δίδαγμα της Πρωτομαγιάς.

Γι' αυτό το ΠΑΜΕ καλεί κάθε εργάτη και εργάτρια, κάθε νέο και νέα, τους μετανάστες και τις μετανάστριες να μπουν μαζικά, μαχητικά στον αγώνα. Να οργανωθούν σε κάθε τόπο δουλειάς δημιουργώντας επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές να δράσουν μαζί με το ΠΑΜΕ, δυναμώνοντας την ταξική ενότητα, αλλάζοντας τους συσχετισμούς υπέρ του ταξικού ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η Ιστορία της εργατικής Πρωτομαγιάς, η Ιστορία του ταξικού κινήματος, τα 10 χρόνια από τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ, μας γεμίζουν ευθύνες, νέες απαιτήσεις.

Ο συνδικαλιστικός αγώνας όμως δεν αρκεί για να ανακοπεί η επιθετικότητα του κεφαλαίου, πολύ περισσότερο δεν αρκεί για να αλλάξει η εκμεταλλευτική φύση του καπιταλισμού. Η εργατική τάξη πρέπει να δημιουργήσει το δικό της κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, τη δική της κοινωνικοπολιτική συμμαχία με τα άλλα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα.

Η συμμαχία που θα διεκδικήσει για λογαριασμό της και των συμμάχων της την πολιτική εξουσία. Για να μπορέσει να μετατρέψει την καπιταλιστική ιδιοκτησία σε λαϊκή περιουσία. Περιουσία που θα μπει στην υπηρεσία κάλυψης των λαϊκών αναγκών, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Σε αυτό το δρόμο της δημιουργίας των προϋποθέσεων για την υλοποίηση της ιστορικής αποστολής της τάξης μας, σας καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: