Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ: "Πρώτη προτεραιότητα η Παιδεία"

"Tο ΠΑΣΟΚ ως αυριανή Κυβέρνηση θα δώσει άμεση προτεραιότητα στον τομέα της Παιδείας, αναγνωρίζοντας ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει χωρίς σημαντικές τομές και χωρίς σοβαρή χρηματοδότηση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης".

Aυτό δήλωσαν σήμερα μεταξύ άλλων σε συνέντευξη τα μέλη της Ν.Ε. Παιδείας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ.

"Με το σκεπτικό ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει επακριβώς τι έχει να περιμένει από μια Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ την μέρα που θα προσέλθει να ψηφίσει τις εθνικές εκλογές, το κίνημά μας έχει υλοποιήσει μια μακρά διαδικασία διαλόγου για τα θέματα Παιδείας σε πανελλαδικό επίπεδο που κατέληξαν στο Forum «Μιλάμε για Παιδεία» που έγινε την Κυριακή στην Αθήνα με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών, φοιτητών, πολιτικών στελεχών και από την Κέρκυρα.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτό ο Tομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ έχει εδώ και τουλάχιστον ένα εξάμηνο ξεκινήσει μία πρωτόγνωρη προσπάθεια διαλόγου, με όλους τους φορείς, σε πανελλαδικό επίπεδο, για τα θέματα της Παιδείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήθηκαν:

- Εκδηλώσεις σε 37 νομούς της χώρας, μεταξύ αυτών και στην Κέρκυρα, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, ενώσεων γονέων, Επιμελητηρίων, Αυτοδιοίκησης, Εργατικών Κέντρων, στις οποίες συζητήθηκαν οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

- Έξη μεγάλες εκδηλώσεις που αφορούσαν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και το Ολοήμερο Σχολείο, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, στην Τεχνική Εκπαίδευση, στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, στη δια βίου εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή.

Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας ήταν το Φόρουμ «Μιλάμε για Παιδεία» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και στο οποίο ο Πρόεδρος του Κινήματος παρουσίασε τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την Παιδεία. Στο φόρουμ μίλησαν σε τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης όπως η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η ΟΙΕΛΕ, η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και η ΠΟΣΔΕΠ.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του απαντώντας στο ερώτημα «εν μέσω κρίσης, εσείς θα κάνετε επένδυση στην παιδεία;» υπογράμμισε ότι «Ακριβώς επειδή είμαστε μέσα σε μια κρίση, χρειάζεται επένδυση στην παιδεία, χρειάζεται επένδυση στον άνθρωπο». Απέναντι σ' αυτή την κυβέρνηση και στην καταστροφική της πορεία, εμείς πιστεύουμε ότι η επένδυση στην παιδεία είναι η επένδυση στην έξοδο από την κρίση. Το σχέδιό μας για την παιδεία είναι οργανικό και αναπόσπαστο μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία επενδύουν σήμερα, εν μέσω κρίσης, ως μέρος του πακέτου τόνωσης της οικονομίας, όπως ονομάζεται, τεράστια ποσά στην κατάρτιση και στην παιδεία».

Οραμά μας είναι η «δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας παιδεία για όλους».

Οι δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ που θα υλοποιήσουν αυτό το όραμα είναι:

α) Για ένα δημόσιο σχολείο υψηλής ποιότητας που μειώνει το κόστος της παιδείας για την ελληνική οικογένεια:

- Επέκταση Ολοήμερου σχολείου σε όλη την χώρα μέσα στην επόμενη τετραετία

- Πιστοποιητικό επάρκειας στην χρήση του διαδικτύου και γλωσσομάθειας

- Εκπαιδευτικοί: Ουσιαστική αύξηση των αμοιβών των εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με την επιμόρφωση και την αξιολόγηση τους

- Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ: Εθνικό Απολυτήριο μετά από γενικές και αντικειμενικές εξετάσεις

- Οικονομική στήριξη στις σπουδές: Για κάθε νέο με Εθνικό Απολυτήριο, εγγυημένο ποσό από το κράτος στο ύψος του κόστους σπουδών προς το ίδρυμα που δέχεται το νέο.

β) Για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 21ου αιώνα με σύγχρονες υποδομές και νέες τεχνολογίες παντού, από το σχολείο έως το Πανεπιστήμιο:

- Φορητός υπολογιστής και δωρεάν γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο για κάθε μαθητή

- Αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα ΑΕΙ: με ισχυρή κρατική χρηματοδότηση, και μηχανισμούς κοινωνικής λογοδοσίας, αξιολόγησης και ελέγχου

- Κατάργηση του ενός μόνο συγγράμματος και όλα τα συγγράμματα των φοιτητών στο διαδίκτυο

γ) Για πραγματική στήριξη της Πολιτείας με γενναία χρηματοδότηση που καλύπτει τις ανάγκες του εθνικού στόχου της Παιδείας:

- Αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ και επιπλέον 1 δις. ευρώ από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης

Πεποίθησή μας είναι ότι «Κάθε ευρώ που δίνουμε στην παιδεία, επιστρέφει στο έθνος μας με τόκο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: