Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Εκδήλωση του Συλλόγου Περιβάλλοντος για τους σπόρους


Το απόγευμα της Τρίτης, 7/4/2009, πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Κερκύρας και τον Συνεταιρισμό «ΟΙΚΟΖΩΗ» η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση Ανταλλαγής Σπόρων και Ντόπιων Ποικιλιών.

Η εκδήλωση, η οποία έγινε στον υπαίθριο χώρο μπροστά από την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, ξεκίνησε στις 8 το απόγευμα με εισήγηση του προέδρου του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος για την πρωτοβουλία της οργάνωσης ΠΕΛΙΤΗ, τους σκοπούς της ανταλλαγής ντόπιων και παραδοσιακών ποικιλιών καθώς και την ανάγκη δημιουργίας Τράπεζας Σπόρων. Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, τα υβρίδια του εμπορίου και την ανάγκη ενίσχυσης της βιολογικής καλλιέργειας.

Στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή σπόρων μεταξύ των παρευρισκομένων και προμήθεια μικρών φυτών (που βρισκόταν στο στάδιο της μεταφύτευσης) παραδοσιακών και ντόπιων ποικιλιών. Αναπτύχθηκε ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα διάφορα φυτικά είδη που ανταλλάχθηκαν και τις απαραίτητες καλλιεργητικές τους φροντίδες.

Η εκδήλωση τελείωσε κατά τις 10:30 μέσα σε φιλικό κλίμα, πίνοντας λίγο κρασάκι (βιολογικό) και δοκιμάζοντας γνήσιους Κερκυραϊκούς μεζέδες, (φυτικής και ζωικής παραγωγής), προσφορά του προέδρου της Ένωσης των Βιοκαλλιεργητών.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι, όπως πάντα, η ανταλλαγή και η προμήθεια σπόρων και φυτικών ειδών έγινε χωρίς χρήματα. Μοναδικό κριτήριο αποτέλεσε το μεράκι και η αγάπη του καλλιεργητή (επαγγελματία ή ερασιτέχνη) για την διατήρηση των ντόπιων και παραδοσιακών ποικιλιών, την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων γης, την προστασία του περιβάλλοντος και , το κυριότερο, την προστασία της υγείας τόσο του ιδίου όσο και του καταναλωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: