Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Γκερέκου: «Κέντρο Υγείας, ΕΚΑΒ και Ελικοδρόμιο ταλανίζουν τους Παξούς»

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Τουριστικής Ανάπτυξης με θέμα: «Εγκληματικές Ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και το Κέντρο Υγείας των Παξών θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού», κατέθεσε η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, στις 7.4.2008.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

«Οι σοβαρότατες ελλείψεις στις υπηρεσίες υγείας στο νησί των Παξών του Νομού Κέρκυρας, έρχονται για μία ακόμα φορά στην επικαιρότητα, μετά από πρόσφατο περιστατικό που καταγράφηκε στο νησί, και που έχει αναστατώσει τους κατοίκους, επιτείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας και αποκλεισμού από τις παροχές επαρκούς και σύγχρονης υγειονομικής περίθαλψης.

Συγκεκριμένα, στις 8/3/2009 και ώρα 3.00 πμ, προκλήθηκε τροχαίο ατύχημα σε επαρχιακό δρόμο του νησιού, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος έχρηζε άμεσης διακομιδής του στο Κέντρο Υγείας, ώστε να του παραστούν οι πρώτες βοήθειες. Παρά τις εκκλήσεις πολιτών, οι οποίοι ήταν μάρτυρες του περιστατικού, προς το ΕΚΑΒ, δυστυχώς το ασθενοφόρο δεν έφτασε ποτέ στο σημείο του ατυχήματος, λόγω μηχανικής βλάβης του οχήματος αλλά και λόγω απουσίας του οδηγού ασθενοφόρου, ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ιδιωτικό αγροτικό όχημα (!!!) στο Κ.Υ., επιβαρύνοντας επιπλέον την κατάσταση της υγείας του, καθώς ο ασθενής είχε υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Κατά την άφιξή του στο Κέντρο Υγείας, σύμφωνα με καταγγελίες, ο σοβαρά τραυματισμένος άνδρας κινδύνευσε επιπλέον, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε βασικό ιατροφαρμακευτικό υλικό του Κέντρου Υγείας, για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δεδομένων δε των ελλείψεων σε κατάλληλα ιατροτεχνολογικά μέσα και προσωπικό. Χαρακτηριστικό της επικρατούσας κατάστασης ήταν η έλλειψη σε μπουκάλες οξυγόνου, ακόμα και σε κουβέρτες για την φροντίδα του τραυματία.

Τελικά, ύστερα από καθυστέρηση 7 ωρών, στις 10 πμ, κατέφθασε σκάφος του Λιμενικού Σώματος Κέρκυρας, ώστε να τον παραλάβει και να τον μεταφέρει στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας. Για ακόμα μία φορά, η διακομιδή του τραυματία από το Κέντρο Υγείας των Παξών, στο λιμάνι των Παξών έγινε με αγροτικό όχημα, συνεχίζοντας να εκτίθεται η ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο, ελλείψει του μοναδικού στο νησί, εκτός λειτουργίας και χωρίς οδηγό, ασθενοφόρου. Μόνον όταν ο τραυματίας κατέφθασε στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας του χορηγήθηκε οξυγόνο, και κατόπιν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Φιλιατών και από εκεί, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας του, στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Το περιστατικό αυτό δεν είναι η εξαίρεση, αλλά η θλιβερή συνέχεια μιας ακολουθίας παρεμφερών γεγονότων, τα οποία σημειωτέον συμβαίνουν σε ένα απομακρυσμένο-απομωνομένο νησί του Ιονίου, με 2.500 μόνιμους κατοίκους, ο πληθυσμός του οποίου αυξάνετε σημαντικά την θερινή περίοδο, λόγω του ότι αποτελεί τουριστικό προορισμό.

Εξάλλου, και στις 31/12/2008, ανάλογο περιστατικό έλαβε χώρα όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα με σοβαρά προβλήματα υγείας, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας επίσης με αγροτικό αυτοκίνητο πολίτη, καθώς και σε αυτή την περίπτωση το ασθενοφόρο ήταν εκτός λειτουργίας και ο οδηγός του ασθενοφόρου εκτός υπηρεσίας, λόγω άδειας.

Συνοπτικά, οι σκανδαλώδεις ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και σε επιστημονικό προσωπικό του Κ.Υ. των Παξών, η παντελής απουσία των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, ειδικότερα κατά τη χειμερινή περίοδο, αλλά και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση παράδοσης και λειτουργίας του ελικοδρομίου Παξών, το οποίο βρίσκεται σε αχρηστία περίπου για μία δεκαετία, περιγράφουν τις υφιστάμενες συνθήκες σε ένα Ελληνικό και νησί, εν έτει 2009.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Έχει υποπέσει στην αντίληψή σας το από 8/3/2009 περιστατικό, όπως επίσης και αυτό της 31/12/2008, και αν ναι, προτίθεστε να διατάξετε τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας ώστε να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια αλλά και όλες οι παράμετροι των;
2. Ποιοι είναι οι λόγοι που έχουν επιτρέψει να διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση και πως προτίθεστε να την αντιμετωπίσετε, δεδομένου του γεγονότος ότι το μοναδικό ασθενοφόρο στο νησί των Παξών βρίσκεται εκτός λειτουργίας, ενώ ο μοναδικός οδηγός του παράσχει τις υπηρεσίες του μόνο κατά τη θερινή περίοδο;
3. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Παξών, σχετικά με το επιστημονικό και λοιπό προσωπικό, αλλά και τις αναγκαίες υποδομές, και τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να καταστήσετε τη λειτουργία του ασφαλή και επαρκή για τις ανάγκες του νησιού;
4. Ποίοι είναι οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί το τόσο αναγκαίο για το νησί, ελικοδρόμιο και σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να εξασφαλισθεί η λειτουργική του επάρκεια;
5. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, ενόψει και της έναρξης της Τουριστικής περιόδου, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών στους Παξούς, δεδομένης της φιλοξενίας σε αυτό, χιλιάδων επισκεπτών;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: