Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ Δ.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ- ΛΙΝΤΟΒΟΗΣ...ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ ΜΙΚΑΛΕΦ




Η ένταση και το φραστικό επεισόδιο του δημοτικού συμβούλου Λ. Λιντοβόη με το Δήμαρχο Σωτ. Μικάλεφ που λίγο έλειψε να καταλήξει σε χειροδικία, επισκίασε την χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. Κερκυραίων και είχε σαν αποτέλεσμα να αναβληθούν όλα τα σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης. Το Σώμα…πρόλαβε να συζητήσει με την μορφή του κατεπείγοντος το θέμα της μείωσης των τελών παρεπιδημούντων, όπου εκδόθηκε το Σώμα ψήφισμα με το οποίο ζητάει την έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ αλλά και τη διοργάνωση πανελλαδικών κινητοποιήσεων.
Με αφορμή το επεισόδιο Λιντοβόη- Μικάλεφ και σε ένδειξη διαμαρτυρίας η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας αποχώρησε από τη συνεδρίαση.
«Να κλείσουμε τους Δήμους»
Στην αρχική του τοποθέτηση για το θέμα της μείωσης των τελών παρεπιδημούντων ο κ. Μικάλεφ, σημείωσε ότι η Τ.Α. υπονομεύεται και αιφνιδιάζεται από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Σημείωσε ότι θέση της ΚΕΔΚΕ είναι να προωθηθούν προς έγκριση οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ σα να μην είχε ανακοινωθεί η μείωση του τέλους. Μάλιστα οι Δήμαρχοι θα κληθούν στις αρχές του νέου έτους στην Αθήνα όπου θα εξεταστεί η πρόταση για δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και για κλείσιμο των Δήμων.
Ο πρώην δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής συμφώνησε με το χαρακτηρισμό μαχαιριά στην Τ.Α. για τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων, ωστόσο υπενθύμισε ότι το πρόβλημα αυτό έρχεται από το παρελθόν, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δηλαδή. Εκτίμησε παράλληλα ότι η απώλεια από τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων, μπορεί να ισοσκελιστεί από την αύξηση των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας.
Για περίεργη απόφαση που χτυπάει το θεσμό της Τ.Α. μίλησε ο Μ. Γαβαλάς, εκτιμώντας ότι «είναι σαν η κυβέρνηση να μοιράζει ξένα κόλλυβα».


Το επεισόδιο

Το κλίμα της έως τότε ήρεμης συνεδρίασης του δ.σ. δυναμιτίστηκε όταν ο πρόεδρος του Σώματος Π.Παγκράτης εγκάλεσε στην τάξη τον κ. Λιντοβόη γιατί μιλούσε δυνατά στο κινητό του την ώρα που τοποθετούνταν ο Δήμαρχος για τα τέλη παρεπιδημούντων. Ο κ. Λιντοβόης υποστήριξε πως οι θέσεις του δημάρχου ουσιαστικά είναι ενάντιες σε μια ολόκληρη τάξη, αυτή των εκπροσώπων των επιχειρήσεων εμπορικών και τουριστικών, ενώ καταλόγισε στο δήμαρχο ότι «διέλυσε την πόλη και τους επαγγελματίες».
Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο δήμαρχος που απευθυνόμενος στο προεδρείο ανέφερε ότι ο κ. Λιντοβόης «δεν σέβεται το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου και μιλάει δυνατά στο τηλέφωνό του, μέσα στην αίθουσα.
«Αυτό είναι ντροπή. Δε μπορεί εδώ μέσα ο καθένας να συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται στο σπίτι του πατέρα του». Το σχόλιο αυτό εξόργισε τον κ. Λιντοβόη που κινήθηκε κατά του Δημάρχου, με εκφράσεις υβριστικού περιεχομένου, ωστόσο η…πυροσβεστική παρέμβαση των κ.κ. Μάμαλου, Κουρή απέτρεψε τα χειρότερα.
Μετά από όλα αυτά κ. Μικάλεφ ζήτησε τα πρακτικά από τη συνεδρίαση και δήλωσε στο Σώμα ότι σκοπεύει να κινηθεί δικαστικά κατά του κ. Λιντοβόη.

Με σημερινή του δήλωση ο Δήμαρχος μίλησε για ένα ζήτημα που τραυματίζει καίρια το θεσμό και εκτίμησε ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν έχουν σχέση με τη Δημοκρατία ούτε με τις αξίες και την ευθύνη που όλοι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες λειτουργούν εδώ και χρόνια στο θεσμό.
«Σημασία έχει ότι η στάση συγκεκριμένου δημοτικού συμβούλου, καταδικάστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ομόφωνα συμπαραστάθηκε στο Δήμαρχο για τον ψύχραιμο τρόπο χειρισμού της κατάστασης. Το γεγονός είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αποτυπώνει και αποκαλύπτει τις προθέσεις και διαθέσεις κάποιων που αρέσκονται στη δημιουργία επεισοδίων».

Αναβολή θεμάτων
Μετά την αναβολή των σημαντικότερων θεμάτων (συζήτηση του χρέους των δημοτικών επιχειρήσεων ΕΤΕΔΚ και ΑΝΕΔΚ, ορισμός διοίκησης της νέας κοινωφελούς επιχείρησης, παραχώρηση στην Ν.Α. της παλιάς χωματερής Τεμπλονίου για την χρήση της ως εξεταστικό χώρο υποψήφιων οδηγών) το Σώμα συζήτησε ορισμένα υπηρεσιακά κυρίως θέματα, εκ των οποίων ξεχώρισε η υιοθέτηση της πρότασης του Δημάρχου να μην προχωρήσει αυτή τη χρονική περίοδο σε υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού για τη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ .
Αυτό γιατί, όπως τονίστηκε, οι νέοι όροι της σύμβασης κάνουν λόγο για μείωση της επιχορήγησης με παράλληλη αύξηση των υποχρεώσεων των περιφερειακών θεάτρων ενώ προβλέπεται ακόμη η επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή να γίνεται από τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου.
Παράλληλα ο Δήμος θα ξεκινήσει επαφές με τους άλλους δήμους ανά τη χώρα που διαθέτουν ΔΗΠΕΘΕ για να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις διεκδίκησης της απαραίτητης χρηματοδότησης και στήριξης του θεσμού από το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: