Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

ΤΡΙΑ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ



Σε 3 εκατ. ευρώ υπολογίζονται με μια πρώτη εκτίμηση οι ζημιές στο Δήμο Κερκυραίων από την θεομηνία, που έπληξε προχθές την Κέρκυρα. Στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Μάμαλος παρουσίασε τεχνική έκθεση για τις ζημιές, για τις οποίες θα ζητηθεί οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν η βουλευτής Α. Γκερέκου, ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ Αλ. Δεσύλλας και εκπρόσωποι της Π.Υ.
Συνοπτικά, οι ζημιές και το εκτιμώμενο κόστος για την αποκατάστασή τους, έχουν ως εξής:
Αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων οδών εντός πόλεως, και οικισμών, ύψους 1 εκατ. ευρώ.
• Αποκαταστάσεις πεζοδρομίων και κοινοχρήστων χώρων, των περιοχών Μποσκέτο, Νεκροταφείο, περιοχής Γαρίτσας - Ανεμομύλου, περιοχής Αγίων Πατέρων και των πλατειών Ενώσεως και Βίκτωρος Δούσμανη (πάνω και κάτω Πλατεία), ύψους 200.000 ευρώ.
• Αποκατάσταση δημιουργηθεισών ζημιών σε κτιριακή υποδομή του Δήμου μας και συγκεκριμένα στα κτίρια Δημοτικό Θέατρο, κτίριο ΚΑΠΗ, Δημοτικό Θέατρο Φοίνικας, Ορφανοτροφείο, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, ως και καταπτώσεις των οχυρώσεων του Νέου Φρουρίου, συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ.
• Προκληθείσες ζημιές στο δίκτυο Δημοτικού Φωτισμού, ύψους 100.000 ευρώ.
• Διάφορες φθορές στις εγκαταστάσεις της νησίδας Βίδο, ύψους 300.000 ευρώ.
• Φθορές στην κτιριακή υποδομή των σχολικών συγκροτημάτων, ύψους 300.000 ευρώ.
• Αναγκαίες δαπάνες για μίσθωση μηχανημάτων προς απομάκρυνση των καταπτώσεων και απόδοσης των χώρων σε ασφαλή κοινή χρήση, ύψους 100.000 ευρώ.

Η Αντζ. Γκερέκου
Ο Νομάρχης

“Υπάρχει συλλογική και ατομική ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα, δήλωσε η Αντ. Γκερέκου, ενώ μίλησε για ανοχύρωτη πόλη και για την ανάγκη να υπάρξουν έργα και όχι εκ των υστέρων λόγια. “Η κεντρική εξουσία δε μας ακούει” τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη συνδρομή των συνεργείων της Ν.Α. στις προσπάθειες που έγιναν απο το Δήμο ν’αντιμετωπιστούν οι ζημιές, στάθηκε ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος, που ζήτησε προσγείωση στην πραγματικότητα, καθώς όπως είπε δεν είναι σωστό να παρουσιάζεται εικόνα βιβλικής καταστροφής, σε συνήθη καιρικά φαινόμενα.
“Χρειάζεται οργάνωση και αποτελεσματικότητα για να μπορούμε να προλαμβάνουμε όπου μπορούμε, τέτοια περιστατικά”.
Η αντιπολίτευση
Με επιπολαιότητα η δημοτική αρχή χαρακτήρισε έκτακτη τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, υποστήριξε ο πρώην δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής.
Οπως τόνισε, η δημοτική αρχή δεν ήταν προετοιμασμένη ούτε και κατέθεσε τεκμηριωμενη εισήγηση για τις ζημιές.
Οι κακοκαιρίες, είναι σύνηθες φαινόμενο. Η πτώση δέντρων δεν αποτελεί έκτακτο γεγονός. Είχαν χρηματοδοτηθεί με 100.000 ευρώ για την πυρασφάλεια, άρα θα έπρεπε να είχε καθαρίσει τα έργα εγκαίρως και άλλα 40.000 για την προστασία γενικότερα. Φαίνεται ότι η εγκατάλειψη έχει γίνει μόδα από τη δημοτική αρχή, σε ότι αρμοδιότητα έχει.
Από την πλευρά του ο Μ. Γαβαλάς χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του δ.σ. με άστοχη επιμνημόσυνη δέηση. “Είναι ώρα για πράξεις και δράσεις”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Αλ. Δεσύλλας
Στην τοποθέτησή του, ο διεθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ Αλ. Δεσύλλας ανέφερε σε γενικές γραμμές ότι η διοίκηση του οργανισμού αφού πήρε στα χέρια της την Προκαταρκτική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το ΥΠΕΧΩΔΕ, προχωρήσε στην εκπόνηση των προμελετών και των της οριστικής μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ ζήτησε τις γνωματεύσεις των συναρμοδίων Υπουργείων και συγκεκριμένα του ΥΠΠΟ και της Αρχαιολογίας.
Από την Αρχαιολογία, άλλες υπηρεσίες έδωσαν την έγκρισή τους, ενώ άλλες δεν είχαν προωθήσει καθόλου το αίτημα. Εως το καλοκαίρι δεν είχε γνωμοδοτήσει η Δ/νση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων η οποία υποστήριζε πως δεν είχε τα σχετικά έγγραφα. Μετά από παρέμβαση του ΟΛΚΕ εστάλη και αυτοί με την σειρά τους το έστειλαν στην 21η ΕΒΑ και μετά από πολύ καιρό κατέληξε στη Δ/νση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.
“Τελικά, μετά από προσωπική παρέμβαση του Γ.Γ. του ΥΠΠΟ, το θέμα παραπέμφθηκε στο ΚΑΣ και συνεδρίασε την προηγούμενη Τρίτη. Εκεί, το θέμα εγκρίθηκε με κάποιες τροποποιήσεις” πρόσθεσε ο κ. Δεσύλλας.
Αυτές είναι: Στο τμήμα το οποίο έχει καταρρεύσει, στο κηπάριο απέναντι από το Corfu Palace, είχε γίνει ένα δεύτερο τοιχίο σκυροδέματος θεμελιωμένο σε πασσάλους και μία επένδυση 70 εκατοστών με τις ίδιες πέτρες οι οποίες υπήρχαν από την προηγούμενη κατάρρευση και αφού πρώτα η Υπηρεσία Εναλίων είχε υποχρεώσει τον ΟΛΚΕ να κάνει πλήρη αποτύπωση των συγκεκριμένων πετρωμάτων προκειμένου να μπουν ξανά στη θέση τους.
Τώρα ζητά από τον οργανισμό να κάνει δοκιμαστικές τομές στο συγκεκριμένο αλσύλλιο για να δει πόσο πλάτος έχει το μνημείο ώστε να γίνει αναστήλωση ολόκληρου του μνημείου πέρα από το τμήμα σκυροδέματος που είχε τοποθετηθεί.
Παράλληλα, να γίνει μια υποθεμελίωση του ποδαρικού του τοιχίου που εκτείνεται μέχρι το εργοστάσιο Δεσύλλα και σποραδικά από εκεί και κάτω, προκειμένου να μην μπαίνουν τα νερά από κάτω και δημιουργείται το πρόβλημα της διάβρωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Δεσύλλα,
η πρώτη παρατήρηση σημαίνει νέα τροποποίηση της μελέτης κάτι που αυτομάτως σημαίνει χρονοβόρες διαδικασίες και πολύ μεγαλύτερο κόστος.
Γι’ αυτό ζήτησε, από την στιγμή κατά την οποία πρόκειται για μνημείο, να το αναλάβει το ΥΠΠΟ.
“Τώρα, περιμένουμε να εκδοθεί η θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ και αν συμπεριλάβουν και τις παρατηρήσεις, να γίνουν οι σχετικές τομές με την παρουσία της 21ης ΕΒΑ, να τροποποιήσουμε την μελέτη και μετά από τις απαραίτητες διαδικασίες εγκρίσεων που θα πρέπει να ακολουθήσουν, να προχωρήσουμε στην σύνταξη της οριστικής μελέτης, της κατασκευαστικής μελέτης αρχιτεκτονικών και να κάνουμε και τα τεύχη δημοπράτησης.
Έχουμε ζητήσει σχετική χρηματοδότηση η οποία με τα πρόσθετα που μας ζητούν τώρα, θα αγγίξει τα 3 εκ. ευρώ” συνόψισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ.
Στο μεταξύ, τεχνικοί του Οργανισμού Λιμένος προχώρησαν σήμερα στην εκτίμηση του μεγέθους της ζημιάς στο πεζοδρόμιο της Γαρίτσας, το οποίο υποχώρησε στη θάλασσα σε μήκος 10 περίπου μέτρων μεταξύ της Σκάλας του Δημάρχου και του ξενοδοχείου Corfu Palace.

Δεν υπάρχουν σχόλια: