Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ-ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ



Επεισόδια, σημειώθηκαν και στην Κέρκυρα, σήμερα από μαθητές που συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας για το θάνατο ενός 15χρονου από τα πυρά ειδικού φρουρού της Αστυνομίας, το βράδυ του Σαββάτου στην Αθήνα. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στην πορεία, εκτός εαυτού κυριολεκτικά, προκάλεσαν ζημιές στα φυλάκια της Αστυνομίας στο τμήμα Τάξης στο Σαρόκο και στη συνέχεια στην Αστυνομική Διεύθυνση στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Η Αστυνομία, έκανε χρήση χημικών, για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Η κυκλοφορία στην λεωφόρο Αλεξάνδρας γινόταν με μεγάλη δυσκολία, καθώς η περιοχή θύμιζε εμπόλεμη ζώνη.
Πορεία πραγματοποιήθηκε και χθες το απόγευμα από φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς, κατά τη διάρκεια της οποίας άγνωστοι πέταξαν αμπούλα με κόκκινο χρώμα στο κτίριο της ΕΛ.ΑΣ στην Πλατεία Σαρόκου.
Καταδικάζουν τα θάνατο του 15χρονου
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους, ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος και νομαρχιακές επιτροπές κομμάτων στο νομό, καταδίκασαν με δηλώσεις τους το θάνατο του 15χρονου από τα πυρά του ειδικού φρουρού στην Αθήνα.
Ο κ. Χαραλάμπους μίλησε για επανάληψη γεγονότων που συνέβησαν 25 χρόνια πριν ( σ.σ.υπόθεση Καλτεζά) και πρόσθεσε πως ο λαός πρέπει να αντιδράσει οργανωμένα, μέσα από το λαϊκό κίνημα και να διεκδικήσει ανατροπές Από την άλλη, σημείωσε ότι γεγονότα όπου διοχετεύεται άναρχα η αγανάκτηση του λαού με εμπρησμούς, με καταστροφές, δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών, δε συμβάλουν στο παραπάνω σκοπό.
Με αφορμή το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 15χρονου μαθητή και των φοβερών καταστροφών στην Αθήνα και σε άλλες περιφερειακές πόλεις ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Εκφράζω την οδύνη μου για το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή που συγκλόνισε την Ελλάδα.
Στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τον τόπο, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η ψυχραιμία, η σύνεση και η αυτοσυγκράτηση από όλους μας και στην Κέρκυρα.

ΚΝΕ-ΣΥΡΙΖΑ
«Καταδικάζουμε την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αντρέα Γρηγορόπουλου από αστυνομικό στα Εξάρχεια.Οι ευθύνες της ηγεσίας της αστυνομίας και της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ βαριές.Το γεγονός είναι αποτέλεσμα του προσανατολισμού και της διαπαιδαγώγησης των σωμάτων ασφαλείας ενάντια στον «εχθρό λαό», ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα, στους νέους που αγωνίζονται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ν.Σ. της ΚΝΕ.
"Η νεολαία δολοφονείται όχι μόνο με σφαίρες. Με την ανεργία, με την ανασφάλεια, με την εισβολή του κέρδους στην Παιδεία, με την έλλειψη προσδοκιών και προοπτικής.
«Υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων είναι να αντιδράσουν απέναντι στην αστυνομική βία και στην καταστολή, στη Βουλή και στους δρόμους. Αγωνιστικά, μαζικά, ειρηνικά. Δίπλα στο δικαίωμα στην εργασία, δίπλα στο δημόσιο πανεπιστήμιο, να αγωνιστούν για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες, για το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή. Όταν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα έχει τιμηθεί και η μνήμη του συμμαθητή και συνομηλίκου τους»
αναφέρει η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
"Είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας, ο εκδημοκρατισμός στη λειτουργία και στον τρόπο δράσης των οποίων παραμένει και σήμερα επίκαιρο αίτημα.
Η αναζήτηση των αιτιών που οδηγούν σ’αυτές τις καταστάσεις και η διαμόρφωση πολιτικών που θα δίνουν προοπτική και ελπίδα στη νέα γενιά είναι τα αμέσως ζητούμενα από την Πολιτεία" αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.
Η παράταξη ΕΝΑΚ αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: "Οι άντρες των ενόπλων ομάδων κρατικής βίας και καταστολής που δολοφονούν εν ψυχρώ (όπως τον δεκαεξάχρονο στην Αθήνα) δεν αποτελούν πλέον εξαιρέσεις. Δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις. Αντίθετα, όπως αποδεικνύουν πολλά πρόσφατα περιστατικά , η χρήση επικίνδυνης έως και θανατηφόρας βίας, εξελίσσεται σε συνηθισμένη πρακτική στις ειδικές ένοπλες κατασταλτικές δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι τόσο η εκπαίδευση-διαπαιδαγώγηση που λαμβάνουν όσο και οι πολιτικές εντολές των προϊσταμένων τους, λειτουργώντας συνδυαστικά , ενισχύουν αυτές τις πρακτικές".
Οι καθηγητές
Ο πρόεδρος του απερχόμενου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ν. Μεταλληνός σε δηλώσεις του καταδίκασε το θάνατο του 15χρονου και μίλησε για ηθικούς αυτουργούς, δηλαδή από τη νοοτροπία που διακατέχει εδώ και χρόνια την Αστυνομία.Από την άλλη, σημείωσε ότι τυφλές πράξεις αντίδρασης δεν διευκολύνουν το λαιικό κίνημα να εκφράσει τη διαμαρτυρία του.
Ο Διον. Τσούκας συνδικαλιστής της ΕΛΜΕ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Δεν επικροτούμε σαν ΣΥΡΙΖΑ τα φαινόμενα βίας αλλά τα εξηγούμε. Για πρώτη φορά η κοινωνία πάει από το κακό στο χειρότερο Θα υπάρξουν αντιδράσεις που θα ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. Βγήκε αυθόρμητα από τους μαθητές που προσπάθησαν να εκφράσουν συναισθήματα. Δεν συμφωνούμε με αυτήν την διαδικασία μ καταστροφές γιατί δεν πετυχαίνεις το στόχο σου αλλά δεν καταδικάζω τους μαθητές.
Απεργούν οι δάσκαλοι-κλειστά τα σχολεία
«Οδύνη, οργή και αγανάκτηση» εκφράζει με ανακοίνωση του το Δ.Σ. της ΔΟΕ για το θάνατο του 15χρονου που κήρυξε για αύριο 24ωρη απεργία. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνει στις 10 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Γεωργάκη.
«Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή, αποτελεί την κορύφωση μιας αλυσίδας αντικοινωνικών και αντιλαϊκών επιλογών, όπως είναι η οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων, η εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, η κλοπή των αποθεματικών και η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων» δήλωσε στα ΜΜΕ το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων Γ. Χονδρογιάννης.
Εξάλλου ,με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, κλειστά θα είναι αύριο όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ως συμμετοχή στο πένθος για το θάνατο του 15χρονου μαθητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: