Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ


Την αντίδραση του Δημάρχου Κερκυραίων Σωτ. Μικάλεφ προκάλεσαν οι πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις για μείωση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων για την Αυτοδιοίκηση, από το 2%, σε 0,5%. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, η απώλεια αυτή των ΟΤΑ αντικαθίσταται από αύξηση, κατά 20%, των πόρων που προέρχονται από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Μικάλεφ, η ανακοίνωση του συγκεκριμένου μέτρου αποτελεί μαχαιριά στην καρδιά της Τ.Α. η οποία θα απαντήσει σύντομα με κινητοποιήσεις.
Παρέπεμψε μάλιστα στην γραμμή που έδωσε η ΚΕΔΚΕ για το συγκεκριμένο θέμα στο πρόσφατο συνέδριο της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου τονίστηκε ότι “η Τ.Α. έχει δείξει την ευαισθησία της κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, μη αυξάνοντας τα ανταποδοτικά τέλη, στηρίζοντας τις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με κάθε τρόπο”
Ο κ. Μικάλεφ εκτίμησε ότι με την αφαίρεση του τέλους παρεπιδημούντων από την Αυτοδιοίκηση,ουσιαστικά ευνοούνται οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αφαιμάζεται η Τ.Α. ενώ οι πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν το τέλος.
“Οι υπηρεσίες που παρέχονται από τουριστικούς Δήμους με μεγάλη επισκεψιμότητα όπως ο Δήμος Κερκυραίων, αναγκαστικά θα συρικνωθούν, καθώς το σημαντικό έσοδο του 2%, δε θα διατίθεται πλέον. Από την άλλη, είναι δύσκολο το τέλος αυτό να αφαιρεθεί από τις τιμές των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών".
Εκτίμησε παράλληλα, ότι για να αντισταθμίσουν οι Δήμοι τις απώλειες αυτές θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα ανταποδοτικά τέλη.
Ο κ. Μικάλεφ, δήλωσε πως ολοι οι ΟΤΑ είναι ανάστατοι απ’αυτή την εξέλιξη και κατέληξε:
“Ουσιαστικά καταρρέει περαιτέρω η αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση πουλάει κουβαρνταλίκι σε βάρος των τοπικών κοινωνιών.
Αντιδρά η ΚΕΔΚΕ
Αντίθετη με τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων είναι η ΚΕΔΚΕ. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δήμαρχος Αθηναίων, Νικ. Κακλαμάνης, δήλωσε τα εξής:
“Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας άρνηση στη μείωση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων από 2% σε 0,5% , με το αιτιολογικό της παραχώρησης των τελών κυκλοφορίας, τα οποία δόθηκαν προκειμένου επί τέλους κάποια κυβέρνηση να σεβαστεί το άρθρο 102 του Συντάγματος, για τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς μάλιστα να τις ζητήσουμε.
Οι κ.κ. Αλογοσκούφης και Σπηλιωτόπουλος οφείλουν άμεσα να πάρουν πίσω την απαράδεκτη εξαγγελία τους και ο αρμόδιος υπουργός κ. Παυλόπουλος ελπίζουμε ότι θα αρνηθεί να υπογράψει τη σχετική διάταξη νόμου. Με την ρύθμιση αυτή πλήττονται όλοι σχεδόν οι Δήμοι και κυρίως οι τουριστικοί.
Ουδείς μπορεί να αποφασίζει ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για θέματα που την αφορούν.
Ουδείς μπορεί να κάνει τον «κουβαρντά» με χρήματα άλλων”.
“Συντριπτικό πλήγμα στην τοπική Αυτοδιοίκηση συνιστά η μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από 2% σε 0,5% “ δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κοζάνης και επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ Πάρης Κουκουλόπουλος. Επεσήμανε ακόμη, ότι για τους τουριστικούς Δήμους ειδικότερα, το μέτρο ισοδυναμεί με την κατάργησή τους, χωρίς καμιά υπερβολή.
Ικανοποιημένοι
οι Ξενοδόχοι

Από την άλλη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δέσμη μέτρων στήριξης του ξενοδοχειακού κλάδου, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής και ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης στον τουρισμό της χώρας.
Το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, Σπύρος Γαλιατσάτος, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο υπογράμμισε ότι αυτά που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός αποτελούσαν πάγια αιτήματα του κλάδου και η υλοποίησή τους θα δώσει μεγάλη ανάσα στις δοκιμαζόμενες τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας μας.
Αιχμές απο Γκερέκου
Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, Aντζελα Γκερέκου, σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τον Τουρισμό, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Για άλλη μια φορά τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή, είναι αργά και κατώτερα των περιστάσεων.
Για άλλη μια φορά ο κ. Καραμανλής, φαίνεται ότι, έχει υποτιμήσει και αυτή την επερχόμενη κρίση. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δεν είναι ούτε καν ασπιρίνες στις σοβαρές ασθένειες του ελληνικού τουρισμού και οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τόσο κρίσιμο τομέα της εθνικής μας οικονομίας το γνωρίζουν πολύ καλά".

Δεν υπάρχουν σχόλια: