Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΛΛΑ ΡΟΣΣΑ


Eγκρίθηκε χθες ομόφωνα από το Νομ.Συμβούλιο η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την εκπόνηση μελέτης για την ανάπλαση του διατηρητέου κτιρίου για την εκτέλεση έργου που έχει τίτλο «Πιλοτική Έρευνα για την οικοδομική τεκμηρίωση και τη διερεύνηση της παθολογίας Μνημειακού Κτίσματος: η Βίλα Ρόσα, διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα στην πόλη της Κέρκυρας ως παράδειγμα εφαρμογής».
Σχετικά με το θέμα, η αντινομάρχης Μερόπη Υδραίου ανακοίνωσε ότι ο γ.γ. Εκπαίδευσης Ενηλίκων κ. Τσαμαδιάς εκδήλωσε την πρόθεσή του Υπουργείου να χρηματοδοτήσει το μισό κόστος της προγραμματικής και στη συνέχεια να αναλάβει την ανακατασκευή του κτιρίου με αντάλλαγμα τη χρήση μέρους του για τη στέγαση για 15 χρόνια του κέντρου διαρκούς εκπαίδευσης ενηλίκων που θέλει να δημιουργήσει και στην Κέρκυρα το Υπουργείο Παιδείας. Η πρόταση, πάντως, θα συζητηθεί προσεχώς, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του Μετσοβείου Πολυτεχνείου.
Στην εισήγησή της η αντινομάρχης ανέφερε τα εξής:
Η απόφαση που θα λάβει σήμερα το Νομαρχιακό μας Συμβούλιο έχει ιστορική σημασία και ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς αφορά σε ένα κτήριο – μνημείο, σύμβολο εποχής της Κέρκυρας του 19ου αιώνα, τη VILLA ROSSA.
H VILLA ROSSA ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1864 από τον Νικόλαο Ασπιώτη ο οποίος είχε αγοράσει το οικόπεδο. Μετά το θάνατό του Νικόλαου Ασπιώτη κληρονομήθηκε διαδοχικά από τους εκάστοτε απογόνους της οικογένειας ώσπου το 1997 αγοράστηκε από το Δημόσιο μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.
Στα τέλη του 1999 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχωρεί τη VILLA ROSSA στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας με συγκεκριμένους όρους για την αποκατάσταση του κτηρίου ενώ στις αρχές του 2000 η παραχώρηση αυτή γίνεται αποδεκτή έναντι 85 εκατομμυρίων δραχμών. Ως προς τη χρήση της VILLA ROSSA, πρόταση του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς το 2003 δεν τελεσφόρησε.

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2005 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου με έγγραφό της ενημερώνει τη Νομαρχία ότι προωθείται εισήγηση για ανάκληση της απόφασης παραχώρησης λόγω του ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι παραχώρησης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 5 ετών. Μετά από αλληλογραφία ωστόσο με την ΚΕΔ στοιχειοθετήθηκε από πλευράς Νομαρχίας ότι έχουν προωθηθεί προκαταρκτικές διαδικασίες για την αξιοποίηση του κτηρίου. Ωστόσο η διαδικασία αυτή μέχρι και σήμερα δεν έγινε πράξη.

Σε κάθε περίπτωση, ένα στοιχείο το οποίο σίγουρα έχει σημασία είναι ότι η VILLA ROSSA ήταν πάντα από τα γνωστότερα και επιβλητικότερα αρχοντικά και η αίγλη της διατηρείται μέχρι και σήμερα.

Δυστυχώς, όμως, η εγκατάλειψή της έχει οδηγήσει στην κατάσταση που όλοι βλέπουμε σήμερα. Εξωτερικά η άθλια εικόνα είναι εμφανής σε όλους μας ενώ εσωτερικά η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για όσους τη γνωρίζουν.

Τα κεραμίδια και τα παράθυρα της έχουν φύγει, τα υπόγεια είναι γεμάτα νερά, τα ψηφιδωτά και τα οικόσημα καταρρέουν μαζί με τους σοφάδες, οι ρωγμές είναι βαθιές και σοβαρές σε όλο το κτήριο, η στατική του επάρκεια αμφίβολη, όλες οι περίτεχνες ξύλινες κατασκευές και τα κλιμακοστάσια έχουν διαβρωθεί και σαπεί και ο κήπος βρίσκεται σε συνθήκες παραμέλησης.

Η κατάσταση του ερειπωμένου αυτού κτηρίου είναι κρίσιμη καθώς κινδυνεύει καθημερινά με κατάρρευση. Έτσι, είναι εξαιρετικά επείγουσα η ανάγκη, και πιστεύω ότι σε αυτό συμφωνούμε όλοι, η VILLA ROSSA να αποκατασταθεί πλήρως και να αξιοποιηθεί προς όφελος του τόπου μας. Πεποίθησή μας είναι ότι η VILLA ROSSA πρέπει να γίνει ένα κτήριο λειτουργικό που η όποια χρήση του θα δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει καθημερινά εκεί η ανθρώπινη παρουσία και ζωή. Μόνο έτσι δεν θα ξαναερειπώσει και μόνο έτσι δεν θα ξαναντικρύσουμε μετά από κάποια χρόνια την τραγική εικόνα την οποία βλέπουμε σήμερα.

Πιστεύω λοιπόν ότι ήρθε ώρα να κάνουμε κάτι ως Κερκυραίοι που ενδιαφερόμαστε για την ιστορική και την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά και για την ανάδειξη των μνημείων προς όφελος της Πόλης και του Νομού μας. Επιπλέον όμως αυτού, εμείς, ως το Ανώτερο θεσμικά όργανο του Νομού, στο οποίο ανήκει πλέον τυπικά και το κτήριο αυτό και έχει επομένως την αρμοδιότητα για την διάσωσή του – έχουμε χρέος να κάνουμε πράξεις πια και να αφήσουμε τις θεωρίες και τα ευχολόγια ή την ανέξοδη κριτική. Δική μας είναι η ευθύνη, πρέπει να την αναλάβουμε και αυτό πράττουμε.

Η αναστήλωση και αξιοποίηση της VILLA ROSSA ήταν και παραμένει κύριο μέλημά μας.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι η μέχρι τώρα προσπάθειά μας προς το σκοπό αυτό ήταν συνεχής και εντατική. Είχαμε αρχικά επαφές με καθηγητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού και φυσικά ερευνητικού Ιδρύματος εγνωσμένου κύρους και αξίας, στους οποίους εκθέσαμε το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και από τους οποίους ζητήσαμε να μας δώσουν κάποιες αρχικές κατευθυντήριες γραμμές για το πώς πρέπει να κινηθούμε. Απευθυνθήκαμε δηλαδή στους πλέον ειδικούς.

Οι επαφές και η προσπάθεια διήρκησε περίπου ένα χρόνο. Στο διάστημα αυτό, κλιμάκιο καθηγητών του Μετσόβιου ήρθε επανειλημμένα στην Κέρκυρα και διενήργησε αυτοψία στο κτίριο-μνημείο για τη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών, ώστε να αποφανθεί για τη σοβαρότητα των ζημιών και τις απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης καθώς επίσης και για το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί να υλοποιηθούν οι άκρως αναγκαίες αυτές παρεμβάσεις.

Επίσης υπήρξαν δικές μας επαφές στην Αθήνα για την προώθηση αυτού του ζητήματος. Από την Αντινομαρχία Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος παρείχαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία (φωτογραφίες, κατόψεις, τοπογραφικά, ιστορικά στοιχεία) τα οποία απαιτούνταν για την ολοκλήρωση του αρχικού φακέλου με τον οποίο τεκμηριώνεται η ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του κτηρίου.

Μετά από αυτή τη διαδικασία, η οποία θεωρώ ότι έγινε με συστηματικό και ενδεδειγμένο τρόπο και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, είμαι στην ευχάριστη θέση να γνωστοποιήσω στο Σώμα ότι μετά από πρότασή μας το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποδέχθηκε να αναλάβει την εκπόνηση Μελέτης αποκατάστασης του κτηρίου σε οικοδομικό και αρχιτεκτονικό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο στατικής επάρκειας. Αυτό θα υλοποιηθεί με την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Νομαρχίας Κέρκυρας και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου την οποία ήδη έχουμε καταρτίσει και θέτουμε υπόψη του Σώματος στην αποψινή συνεδρίαση.

Στο κείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης, η οποία σας επισυνάπτεται, παρατίθενται όλοι οι οικονομικοί και οι επιμέρους όροι καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, το κόστος δε της υλοποίησης της του έργου που θα περιλαμβάνει καί την παράδοση της ερευνητικής εργασίας με ολοκληρωμένα όλα τα στάδια εκτέλεσης με τα απαραίτητα σχέδια που θα τη συνοδεύουν, ανέρχεται στα 164.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., ποσό το οποίο θα καταβληθεί από τη Νομαρχία τμηματικά σε τέσσερις δόσεις. Ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι 15 μήνες. Για να μην είμαστε ανεδαφικοί, ξεκαθαρίζω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι πριν να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στο κτήριο θα πρέπει να προϋπάρχουν οι μελέτες αυτές. Είναι δηλαδή απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της αποκατάστασης και αξιοποίησης της VILLA ROSSA. Κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει. Σημειώνω μάλιστα το γεγονός ότι από αυτές τις επαφές που είχαμε για ένα χρόνο περίπου και τις αυτοψίες που έγιναν από ειδικούς, κρίθηκε ότι είναι τόσο σοβαρή η παθολογία του κτηρίου και οι ζημίες που έχει υποστεί που το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έκρινε σκόπιμο και απαραίτητο να δημιουργηθεί ειδικό μεταπτυχιακό ερευνητικό πρόγραμμα για τη VILLA ROSSA.

Με γνώμονα λοιπόν την κρισιμότητα της κατάστασης του μνημείου και της ανάγκης για τη διάσωση και αξιοποίησή του, εισηγούμαι στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την έγκριση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας (Ν.Α.Κ.) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «Πιλοτική έρευνα για την οικοδομική τεκμηρίωση και τη διερεύνηση της παθολογίας μνημειακού κτίσματος. Η VILLA ROSSA, διατηρητέο κτήριο του 19ου αιώνα στην πόλη της Κέρκυρας ως παράδειγμα εφαρμογής».

3 σχόλια:

aspioti είπε...

ΝΑΙ....!!!!H VILLA ROSSA ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1864 από τον Νικόλαο Ασπιώτη όμως μετά το θάνατό του Νικόλαου Ασπιώτη ακολούθησαν και άλλοι απόγονοι που εκτός από το να μένουν σε ενα υπέροχο οίκημα σαν τη Villa Rossa, έκαναν σπουδαία πραγματα και προσφορές στην κερκυρα.
Η Villa Rossa έπρεπε να αρχισει να φτιαχνεται απο την ημερα που πουληθηκε στο δημοσιο και ηταν ΤΕΡΑΣΤΙΟ λαθος να πεσει σε λαθος χερια , οπως αυτα της νομαρχιας. Οι νομαρχες απο τοτε που πουληθηκε το μονο που εκαναν ηταν να πεισουν τους προσφατες απογονους της, να κανουν προσφορες για δηθεν μουσεια και αφου πηρανε τις προσφορες τις αφησαν να ΣΑΠΙΣΟΥΝ εμποδιζοντας την οικογενεια να παρει πισω την προσφορα.
Κριμα να νοιαστουν για την Villa Rossa τοσο αργα και κριμα να λενε στον κοσμο ποσο ταχα μου ειναι καλο να φτιαχτει γιατι εχει τοση ιστορια, που αν τους ρωτησουμε ειμαι σιγουρη που δεν ξερουν τιποτα.
Ειμαι πολυ απογοητευμενη με ολους,εχω ζησει μεσα στη Villa Rossa, οι απογονοι μου εζησαν και πεθαναν εκει και μακαρι εστω και αργα να γινει κατι και να ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΡΜΟΖΕΙ....να δουμε ποιοι θα στεγαστουν μεσα!!!!!!! και αν θα τηρησουν το λογο τους με το μουσειο Ασπιωτη που υποσχεθηκαν............
Μ.Τ.Α

aspioti είπε...

Επισης ξεχασα να τονισω κατι που διαβασα που ειπε ο κ. Δενδιας, για το δηθεν συναισθηματικο δεσιμο που εχει με την Βιλλα Ροσσα, επειδη ηταν ενας απο τους δικηγορους που ηταν παρων στην πωληση της!!!!!!!!!!..........??????
Συγνωμη αλλα δεν ηταν παρων στην πωληση ουτε ειχε καμμια αναμειξη γενικως.

Evie είπε...

Δεν είχα την τύχη να μπορέσω καν να επισκεπτώ το εσωτερικό αυτού του υπέροχου κτιρίου, είμαι όμως κάτοικος του νησιού και πραγματικά θλίβομαι, απογοητεύομαι και θυμώνω πάρα μα πάρα πολύ κάθε μέρα που ο δρόμος μου θα με φέρει μπροστά από τη Βίλα Ρόσα. Το κτίριο αυτό θα έπρεπε να ήταν ένα πραγματικό στολίδι για τον τόπο μας, κάτι για το οποίο θα ήμασταν όλοι υπερήφανοι, και αυτό δεν θα έπρεπε να φαντάζει μακρυνό όνειρο, μιας και το κτίριο αυτό υπήρξε πραγματικό στολίδι. Δεν θα έπρεπε να μας πάρει 11 ολόκληρα χρόνια για να αποφασίσουμε να διατηρήσουμε κάτι από το οποίο όλοι έχουμε να οφεληθούμε, δεν θα έπρεπε να μας πάρει 11 χρόνια για να είμαστε ακόμα στο στάδιο του "να δούμε αν θα ψηφιστεί η προγραμματική από το συμβούλιο..." Τί είναι αυτά!!! Δεν χρειάζεται να ανοίκει κανείς στο επιτελείο του Μετσόβιου για να καταλάβει πως μετά από 11 ολόκληρα χρόνια εγκατάλειψης και αδιαφορίας θα είναι πολύ πιο δύσκολο να διατηρηθεί / συντηρηθεί / αναπαλαιωθεί το οτιδήποτε.
Μερικές φορές κύριοι "αρμόδιοι" δίνετε πάρα πολύ πειστικά την εντύπωση πως δεν είστε ικανοί για τίποτα. Ακόμα και μετά από 11 ολόκληρα χρόνια απραξίας κάνετε ολόκληρο θέμα, σαμπώς κάνατε κάτι σπουδαίο, για να καταλήξετε στο ότι ακόμα δεν γνωρίζετε αν θα εγκρίνει καν την προγραμματική μελέτη από συμβούλιο;;;
Να με συγχωρείτε πολύ, στα αυτιά μου όμως -και πιστέψτε με και στα αυτιά πολλών συμπολιτών μου, ακούγονται κοροϊδίες.
Είμαι 34 χρόνων και καθημερινά βλέπω αυτό το άλλωτε στολίδι να καταρρέει. Ελπίζω και εύχομαι να ξυπνήσουμε όλοι και να λάβουμε δράση πριν να είναι πολύ αργά.