Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ


Με νομοσχέδιο που καταθέτει σύντομα η κυβέρνηση διευρύνονται οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία, όπως ακριβώς και η Αγροφυλακή, επιφορτίζεται ακόμα και με καθήκοντα ελέγχου των μέτρων που αποφασίζονται για την πυροπροστασία.
Μεταξύ άλλων, οι δημοτικοί αστυνόμοι θα ελέγχουν την τήρηση των διατάξεων που αφορούν την ύδρευση, τους όρους για τη χρήση των αλσών, των κήπων, των πλατειών, των παιδικών χαρών, των αγορών και των εμποροπανηγύρεων, θα επιβλέπουν τις διατάξεις που έχουν σχέση με το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές, θα μεριμνούν για την υπαίθρια διαφήμιση, για την τήρηση της καθαριότητας σε κοινόχρηστους και υπαίθριους χώρους, θα μετέχουν στην πρόληψη των πυρκαγιών σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους.
Επίσης, θα περισυλλέγουν τα εγκαταλελειμμένα οχήματα, θα ελέγχουν την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων, επιχειρήσεων, θεάτρων, κινηματογράφων και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, θα φροντίζουν για την τήρηση των διατάξεων για την ηχορρύπανση και την κοινή ησυχία, θα αφαιρούν άδειες οικοδομής για οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ και θα ελέγχουν την τήρηση των μέτρων για την προστασία των μουσείων, μνημείων, σπηλαίων και αρχαιολογικών χώρων. Πάντως, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων δεν αφορά όλους τους δήμους της χώρας.
Στην παρ. 2 του άρθρου 2 του νομοσχεδίου ορίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. συνδράμει το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας κατά την άσκηση του έργου του και ειδικότερα σε προγραμματισμένους ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας ή σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Από την άλλη πλευρά, εφόσον η Δημοτική Αστυνομία στελεχώνεται με προσωπικό λιγότερο των 50 ατόμων, τότε ασκεί περίπου τις μισές αρμοδιότητες। Οι υπόλοιπες εξακολουθούν να ασκούνται από την ΕΛ.ΑΣ.


Βλάσσης: Χρειάζεται στελέχωση και επιπλέον εκπαίδευση

Ερωτηθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις αυτές ο προιστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Γεράσιμος Βλάσσης υποστήριξε αρχικά ότι “η μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε κατασταλτικό μηχανισμό βρίσκει σίγουρα αντίθετους τους εργαζόμενους”.
“Πρόκειται ουσιαστικά για επαναφορά προτάσεων οι οποίες είχαν συσταθεί από το 2002 βάση προεδρικού διατάγματος και που τότε είχαν απορριφθεί καθώς είχε κριθεί πως η Δημοτική Αστυνομία δεν είχε την απαιτούμενη εκπαίδευση.
Η Κυβέρνηση σταθερή στην απόφασή της να μετατρέψει τη Δημοτική Αστυνομία σε ένα είδος Ελληνικής Αστυνομίας, καταθέτει νέες προτάσεις οι οποίες αλλάζουν την υφή, το χαρακτήρα και τον τρόπο λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας. Εμείς είμαστε δημοτικοί υπάλληλοι και οι δήμοι, αυτό που έχουν ανάγκη είναι ένας μηχανισμός ο οποίος θα βοηθά το έργο τους και τους πολίτες” τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βλάσσης υποστήριξε ακόμη ότι για να μπορέσει η Δημοτική Αστυνομίας ν αναλάβει επιπλέον αρμοδιότητες, χρειάζεται στελέχωση της υπηρεσίας αλλά και ειδική εκπαίδευση.
“Λάθος του νομοσχεδίου είναι ο διαχωρισμός της δημοτικής αστυνομίας σε υπηρεσίες που έχουν από 50 και πάνω υπαλλήλους και από 50 και κάτω. Αυτό θα προκαλέσει τεράστια σύγχυση στους πολίτες. Θα πρέπει οι αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας να είναι οι ίδιες σε όλους τους δήμους”.
Εν κατακλείδι, ανέφερε ότι η υπηρεσία στο Δήμο Κερκυραίων διαθέτε 12 υπαλλήλους και μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα προστεθούν άλλοι 8 οι οποίοι αυτό το διάστημα εκπαιδεύονται. “Το προσωπικό της Κέρκυρας δεν είναι εκπαιδευμένο και απαιτείται η εκπαίδευσή τους για ένα διάστημα 6 μηνών σε άλλους νομούς. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και η θέση της Ομοσπονδίας μας είναι να γίνει αυτή η εκπαίδευση στα κέντρα των Περιφερειών προκειμένου να μην εμφανιστούν σημάδια ελλείψεων στους Δήμους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: