Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας και της παράταξης Τρεπεκλή, το Δ.Σ. Κερκυραίων ενέκρινε το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου. Περιλαμβάνει 220 δράσεις και ανέρχεται στα 79 εκατ. ευρώ.
Με την εισήγηση διαφώνησαν οι παρατάξεις Σαρλή (απείχε) και Μάστορα (καταψήφισε). Στα αξιοσημείωτα η καταψήφιση της πρότασης απο τον σύμβουλο της πλειοψηφίας Χρ. Κότση.
Οι 220 δράσεις του Σχεδίου περιλαμβάνουν έργα υποδομής και βελτίωσης της λειτουργίας της πόλης, έργα που αφορούν τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών η ιδρυση και αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών. Επίσης κανονιστικές διατάξεις ρυθμίσεις, πολιτικές για το περιβάλλον, δράσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της κυκλοφορίας, έργα οδοποιίας και αυτοτελείς δράσεις της ΔΕΥΑΚ.
Στην εισηγησή του ο Δήμαρχος Σωτ. Μικάλεφ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι στην κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου ελήφθησαν υπόψη όλες οι προτάσεις απ’όπου κατατέθηκαν, φορείς, παρατάξεις κλπ.
Σύμφωνα με την εισήγηση ένα ποσό των 32 εκατ. ευρώ συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με το σχέδιο διαχείρισης της UNESCO. Aποτελεί το εκτιμώμενο ποσό της συμμετοχής του Δήμου στο συνολικό κονδύλιο των 150 εκατ. ευρώ που απαιτούνται προκειμένου η πόλη να καλύψει επαρκώς όλες τις απαιτούμενες υποδομές και δράσεις, αλλά θα έπρεπε συνολικά να καλυφθεί από τον προυπολογισμό του Φορέα Υλοποίησης του Σχεδίου Διαχείρησης ο οποίος όμως δεν έχει ακόμη ιδρυθεί.
Ο κ. Μικάλεφ τόνισε ότι αυτό το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί από την πολιτεία που έχει συνυπογράψει την υποψηφιότητα και ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς την UNESCO και μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί.
“Χωρίς αυτό το κονδύλι ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανήρχετο σε 52-55 εκατ. ευρώ και όχι σε 79, επομένως οι περιαστικές περιοχές θα χρηματοδοτούνταν με ένα ποσοστό περίπου στο 23%.
Στην εισηγησή του ο Δήμαρχος σημείωσε ακόμα ότι από τα κονδύλια που προβλέπονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα τα βέβαια προέρχονται από τον ΘΗΣΕΑ, τους ίδιους πόρους και άλλα προγράμματα, δηλαδή κοντά στα 23 εκατ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα είναι ΕΣΠΑ και Τομεακά (56 εκατ. ευρώ) για τα οποία απαιτείται η διαδικασία έγκρισης. Τα σχέδια για τις περιαστικές προέρχονται κυρίως από ιδίους πόρους και αυτό όπως είπε ο Δήμαρχος εξασφαλίζει τη βέβαιη υλοποίηση τους.
Η αντιπολίτευση
Από την υλοποίηση του προγράμματος θα κριθεί η αξιοπιστία της δημοτικής αρχής, τόνισε ο Σπ. Μωραίτης που εξέφρασε προβληματισμό γιατί μένουν εκτός σχεδιασμού οι περιαστικές περιοχές, καθώς και γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το φορέα διαχείρισης για την π.πόλη.
“Κατ’ευφημισμόν” σχέδιο χαρακτήρισε την εισήγηση της πλειοψηφίας ο Χρ. Σαρλής, που κατηγόρησε την παράταξη Μικάλεφ ότι το έφερε προς ψήφιση ερήμην της τοπικής κοινωνίας και χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τους φορείς.
Αρνητικά στάθηκε και ο Χ. Μάστορας που εκτίμησε ότι από τη στιγμή που από το 1995 ως σήμερα κανένα Τεχνικό Πρόγραμμα δεν έχει υλοποιηθεί άνω του 30%, δεν αναμένεται το κατατεθέν σχέδιο να ξεπεράσει αυτό το ποσοστό υλοποίησης.
Αλλεπάλληλες συνεδριάσεις
Απόψετο Δ।Σ। Κερκυραίων επρόκειτο να συνεδριάσει εκ νέου, παρουσία των κατοίκων της Λευκίμμης για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νομού, ενώ συνεδρίαση έχει οριστεί και για αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: