Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΠ. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ "ΝΟΤΟΣ ΜΠΕΤΟΝ"


Το ζήτημα των εργαζομένων στη ΝΟΤΟΣ ΜΠΕΤΟΝ θέτουν με ερώτησή τους προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους και Κ. Αλυσανδράκης.Σε γενικές γραμμές, επισημαίνουν ότι οι 25 εργαζόμενοι στην επιχείρηση βρίσκονται σε ομηρία, από τη στιγμή που ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης εξαφανίστηκε.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ έχει ως εξής:
“Σε ιδιότυπη ομηρία βρίσκονται οι 25 εργαζόμενοι στα δύο εργοτάξια (Λευκίμμη - Βαρυπατάδες) της εταιρείας «ΝΟΤΟΣ ΜΠΕΤΟΝ Α।Ε.» στη Κέρκυρα, όταν από τις 13-6-08 ο Διευθύνων Σύμβουλος της εν λόγω επιχείρησης έγινε "άφαντος".Συγκεκριμένα, οι 25 εργαζόμενοι από τη στιγμή που έμαθαν το κλείσιμο της επιχείρησης, καθημερινά παραβρίσκονται στα εργοτάξια χωρίς όμως να δουλεύουν, αφού ουσιαστικά η εταιρεία έχει σταματήσει τις δραστηριότητές της μετά την εξαφάνιση του διευθύνοντα Συμβούλου της. Η επιχείρηση από τη μεριά της δεν προχωρά σε απολύσεις, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να διεκδικήσουν αυτά που τους οφείλει [μισθούς, δώρα, αποζημιώσεις κ.λ.π.]. Ουσιαστικά η εργοδοσία περιμένει να εξαντληθούν οι εργαζόμενοι οικονομικά και ψυχικά, ώστε να αναγκασθούν να αναζητήσουν αλλού δουλειά και έτσι να θεωρηθεί ότι αποχώρησαν οικειοθελώς από την επιχείρηση και επομένως να μη δικαιούνται ούτε μισθούς ούτε αποζημιώσεις.
Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο για πολλούς εργαζόμενους που δουλεύουν συνεχώς στην επιχείρηση πάνω από 15 χρόνια και ξαφνικά βρίσκονται στο δρόμο, χωρίς να φαίνεται διέξοδος για το πρόβλημά τους.
Ο αντιπρόεδρος της «ΝΟΤΟΣ ΜΠΕΤΟΝ Α.Ε.» δηλώνει αναρμόδιος για να προβεί σε ενέργειες, είτε για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας, είτε για την απόλυση των εργαζομένων και την χορήγηση, βέβαια, των χρωστούμενων μισθών και της νόμιμης αποζημίωσης τους. Η Επιθεώρηση Εργασίας μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που ο νόμος της επιτρέπει να κινηθεί, ουσιαστικά, δηλώνει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι που, πρακτικά, να δίνει λύση στο πρόβλημα αυτό. ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την σωστή λύση του προβλήματος αυτού: α) Για τη συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων στην επιχείρηση και β) για την εξασφάλιση όλων των οικονομικών οφειλών προς αυτούς”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: