Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΥΛΑΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


O Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας χαιρετίζει την τελεσίδικη δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία η Λιμνοθάλασσα Χαλκιοπούλου – Υλαϊκός Λιμένας είναι Δημόσιο κτήμα και συνεπώς Δημόσια περιουσία.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Χρειάστηκαν 14 χρόνια δικαστικών αγώνων για να αποφασιστεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή το λιμνοθαλάσσιο νερό δεν μπορεί να ανήκει σε ιδιώτες αλλά στο κράτος και ότι η θάλασσα δεν είναι περιουσιακό στοιχείο κανενός.
Στην προσπάθεια αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και στην εφαρμογή του νόμου βοήθησαν αρκετοί φορείς (κρατικοί και Σύλλογοι) καθώς και μεμονωμένοι πολίτες που καλό είναι να αναφερθούν κάποια στιγμή για να γνωρίζει ο κερκυραίος πολίτης ποιος ενδιαφέρθηκε για τον τόπο του. Σήμερα όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθεί ο αποφασιστικός ρόλος του Γάλλου Βιολόγου Xavier Gremillet καθώς και του Συλλόγου «ΥΛΑΪΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ» που δημιουργήθηκε για την προάσπιση και αναβάθμιση της λιμνοθάλασσας. Ιδιαίτερα ο Σύλλογος «ΥΛΑΪΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ» πρωτοστάτησε στον αγώνα για την επιστροφή της λιμνοθάλασσας στους Κερκυραίους και βρέθηκε πολλές φορές στο «μάτι του κυκλώνα» έχοντας να αντιμετωπίσει την κρατική αδιαφορία και τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που χρόνια τώρα καταπατούν την λιμνοθάλασσα μετατρέποντας το νερό σε στεριά (και μάλιστα οικοπεδοποιήσιμη!).
Για τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας η τελεσίδικη δικαστική απόφαση που ορίζει τον Υλαϊκό Λιμένα δημόσιο κτήμα είναι ένα μεγάλο θετικό βήμα προς την οριστική λύση του ακανθώδες προβλήματος που ταλαιπωρεί την τοπική κοινωνία τα τελευταία 14 χρόνια. Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί μέχρι την οριστική προστασία της λιμνοθάλασσας και την εφαρμογή του νόμου σε στεριά και θάλασσα καθώς εκκρεμεί η χάραξη των αιγιαλών (νέου και παλαιού) και η περιβαλλοντική και οικολική αναβάθμιση του οικοσυστήματος.
Καθώς όμως στον τομέα του περιβάλλοντος τα ευχάριστα νέα είναι σπάνια και δυσεύρετα (!), ο Σύλλογός μας καλεί τα μέλη και τους φίλους του να συμμετέχουν στην εορταστική εκδήλωση που οργανώνει ο Σύλλογος «ΥΛΑΪΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ» το Σάββατο, 19 Ιουλίου και ώρα 20,30 στο Ψαρόσπιτο κοντά στην Βλαχέραινα (Ποντικονήσι), επ΄ ευκαιρία της «επιστροφής» της λιμνοθάλασσας στους Κερκυραίους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: