Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΙΖΑΣ ΣΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Τουριστικής Ανάπτυξης, Εξωτερικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κατέθεσε η πολιτική εκπρόσωπος θεμάτων τουρισμού του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, σχετικά με την ανάγκη απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών έκδοσης τουριστικής βίζας για τους Ρώσους επισκέπτες.
Η κ. Γκερέκου επισημαίνει ότι η Ρωσία αποτελεί μία από τις πλέον ανερχόμενες δυναμικά τουριστικές «πηγές» για την Ελλάδα αλλά τα προβλήματα γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων που παρουσιάζονται στη διαδικασία έκδοσης βίζας, είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Η κ. Γκερέκου επισημαίνει επικαλούμενη σχετικό δημοσίευμα, ότι άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ισπανία, έχουν βρει τρόπους να παρακάμψουν το πρόβλημα αυτό.
Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης, έχει ως εξής:
Η τουριστική αγορά της Ρωσίας, εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης αφίξεων στη χώρα μας και μάλιστα σε αριθμούς οι οποίοι είναι ιδιαίτερα υψηλοί και εμφανίζουν τάσεις μελλοντικής ανόδου. Γενικά η τουριστική αγορά της Ρωσίας, αποτελεί τον κεντρικό στόχο όλων των ανταγωνιστριών μεσογειακών χωρών στο πεδίο του Τουρισμού.
Δυστυχώς όμως η Ελλάδα, δεν επωφελείται όσο πραγματικά θα μπορούσε και επιπλέον περιορίζει τις δυνατότητες μελλοντικής αύξησης του μεριδίου της στη Ρωσική τουριστική αγορά, λόγω των χρονοβόρων και περίπλοκων διαδικασιών για την έκδοσης της απαιτούμενης βίζας εισόδου όπως προβλέπεται από τη «Συνθήκη Σέγκεν». Τη στιγμή αυτή, η ακολουθούμενη διαδικασία απαιτεί οι ενδιαφερόμενοι Ρώσοι ταξιδιώτες, να καταθέσουν τα διαβατήρια τους στα Ελληνικά Προξενεία, μέχρις ότου να εκδοθεί η βίζα τους – διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα, εφ’ όσον η διεκπεραίωσή της ανατίθεται στο ολιγάριθμο προσωπικό των Ελληνικών Προξενείων. Χώρες όμως όπως η Ισπανία, έχουν βρει τρόπους να παρακάμψουν το πρόβλημα, επιταχύνοντας και απλοποιώντας τις διαδικασίες: τα απαιτούμενα έγγραφα, περνούν επί τόπου στα Ισπανικά Προξενεία από ηλεκτρονική σάρωση (scanning), επιστρέφονται, επίσης επί τόπου, στους κατόχους τους, τα ηλεκτρονικά αρχεία στέλνονται μέσω Διαδικτύου στην Ισπανία, όπου διεκπεραιώνονται από πολυάριθμο προσωπικό, με αποτέλεσμα η βίζα να εκδίδεται και να παραδίδεται στους ενδιαφερομένους σε σημαντικό μικρότερο χρόνο.

Να σημειωθεί ότι, με βάση τα στοιχεία του Γραφείου του ΕΟΤ στη Ρωσία για το 2007, εκδόθηκαν πέρυσι 270.000 βίζες επισκεπτών, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα επισκέφτηκαν την Τουρκία (για την οποία δεν απαιτείται βίζα) 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες, ενώ ο αριθμός αναμένεται φέτος να αυξηθεί σε 2,5 εκατομμύρια (όλα τα παραπάνω στοιχεία δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» 13.7.2008, σελ. 17, οικονομικού ένθετου).


Κατόπιν τούτων


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί


Εφ’ όσον η Ρωσία αποτελεί «προνομιακή τουριστική αγορά» για τη χώρα μας, για ποιο λόγο δεν υιοθετούνται και από την Ελλάδα, οι πρακτικές χωρών όπως η Ισπανία, για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας από τη Ρωσία; Υπάρχουν σκέψεις προς τούτο και αν ναι, πότε αναμένεται να υλοποιηθούν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: