Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Ο "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2" ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΤΕΔΚ-ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Πρώτη, διερευνητικού χαρακτήρα, συζήτηση αναφορικά με το θέμα της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας έγινε σήμερα στο Δ.Σ. της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων και η ενίσχυση με πόρους των αρμοδιοτήτων που καλείται ν’αναλάβει η Τ.Α., αποτελούν βασικές προϋποθέσεις στο να αποδεχτούν και οι Δήμοι του νομού, τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο “Καποδίστριας 2”.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αχιλλείων Τ. Καρύδη η ΤΕΔΚ έχει αρχίσει από τον Φεβρουάριο τις συζητήσεις για το θέμα αυτό με τις ΤΕΔΚ των υπολοίπων νησιών.
“ Εξαρχής τέθηκε το ζήτημα ότι αν δεν υπάρξουν οικονομικά κίνητρα, δε θα υπάρξουν συνενώσεις Δήμων”.
Ο κ. Καρύδης στάθηκε στις ήδη κατατεθειμένες θέσεις της ΚΕΔΚΕ, που προαπαιτεί να υλοποιηθεί το οργανόγραμμα του υπ. Οικονομικών για τις χρηματοδοτήσεις των οφειλομένων.
Επίσης για τις χρηματοδοτήσεις των επιπλέον αρμοδιοτήτων που παίρνουν οι Δήμοι, καθώς και η χρηματοδότηση του Καποδίστρια 2 που υπολογίζεται περίπου σε δύο δις ευρώ।


6-8 οι Δήμοι

Ο κ. Καρύδης εκτίμησε ότι οι νέοι Δήμοι που θα προκύψουν από τη διοικητική αναδιάρθρωση θα πρέπει να είναι οργανωτικά σωστοί και είναι κοντά στο δημότη.
“Αυτή η προσέγγιση δίνει 6-8 Δήμους. Κάτι τέτοιο αποτελεί άλλωστε γραμμή του Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης που δεν έθεσε πληθυσμιακούς όρους, αλλά λειτουργικούς”.
Σημείωσε ακόμη ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη ή εκτίμηση για το ποιοί Δήμοι θα συνενωθούν.
Αυτό γιατί δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν τα οικονομικά κίνητρα θ’αφορούν συνενώσεις Δήμων, ή δημιουργία νέου αυτοδιοικητικού χάρτη στην Κέρκυρα।

Ο Αλ. Αυλωνίτης

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Εσπερίων Αλ. Αυλωνίτης εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην έναρξη της συζήτησης για τον Καποδίστρια 2.
Πρόσθεσε ότι ταυτίζεται πλήρως με τη θέση που κατέθεσε ΚΕΔΚΕ στο πρόσφατο συνέδριο, ότι δεν θα γίνει καμία συζήτηση αν πρώτα δεν λυθούν τα θεσμικά αιτήματα της Αυτοδιοίκησης.
“Από την στιγμή που ο κ. Παυλόπουλος δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση, θεωρώ εντελώς άκαιρη κάθε τέτοια συζήτηση”.
Ο Δήμαρχος Εσπερίων εκτίμησε ότι θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων και κυρίως να θεσμοθετηθεί η οικονομική αυτοτέλεια τους με αυξημένους πόρους.
Επίσης να κατοχυρωθεί νομικά η επιστροφή των υπεξαιρεθέντων χρημάτων της Τ.Α.
Ο κ. Αυλωνίτης συνόψισε με την εκτίμηση, ότι “δεν μπορεί η κυβέρνηση μεταφέρει τους όποιους κοινωνικούς κραδασμούς στην Τ.Α. και ότι η μέχρι τώρα στάση της στο συγκεκριμένο θέμα συνιστά πολιτική δειλία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: