Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ


Στο συνέδριο Cruise in Greece που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 26 και 27 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, συμμετείχε η Νομαρχία Κέρκυρας μαζί με το Επιμελητήριο και τον Δήμο Αχιλλείων το οποίο πραγματοποιήθηκε από την ΗΑΤΤΑ ( Hellenic Association of Tourism & Travel Agents) και τον Οργανισμού Seatrade υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Ελλάδας είναι το μεγαλύτερο Συνέδριο Κρουαζιέρας που έχει διοργανωθεί ποτέ στη χώρα μας.
Το συνέδριο αυτό αποσκοπούσε, σε πρώτη φάση, στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, ενώ στις επόμενες ενέργειες εντάσσονται η κατάθεση προτάσεων και η ενεργή διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου της πίτας της μεσογειακής κρουαζιέρας।

Στόχος του συνεδρίου ήταν η χρηστική και αμφίδρομη ενημέρωση της βιομηχανίας κρουαζιέρας πάνω στην τεράστια ποικιλία θαλάσσιων προορισμών της χώρας μας, η ανταλλαγή απόψεων με τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες αλλά και η καλύτερη κατανόηση των συνθηκών και απαιτήσεων που θα οδηγούσαν σε μια αύξηση της παρουσίας κρουαζιεροπλοίων με δρομολόγια που θα συμπεριλαμβάνουν περισσότερα ελληνικά λιμάνια.
Στα πλαίσια αυτά, διοργανώθηκαν ομάδες εργασίας στις οποίες συμμετείχε η αντινομαρχία Τουρισμού δια του αντινομάρχη Χρήστου Σκούρτη, ο οποίος ενημέρωσε λεπτομερώς στελέχη πλοιοκτητριών εταιρειών για το λιμάνι της Κέρκυρας, τα έργα και τις βελτιώσεις που έχουν προγραμματιστεί και ήδη εκτελούνται. Επίσης δόθηκε έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό για την Κέρκυρα, τα Διαπόντια νησιά και τους Παξούς ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε σχετικά με τις δυνατότητες που έχει το νησί μας να δεχθεί κρουαζιέρες και κατά την χειμερινή περίοδο.
Τη Νομαρχία εκτός του αντινομάρχη εκπροσώπησε και ο ειδικός σύμβουλος Γιώργος Κάφυρης, το Επιμελητήριο η Ειρήνη Κορακιανίτη, πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου, ενώ την αποστολή συντόνισε ο Βασίλης Κοντός Γενικός Έφορος της ΗΑΤΤΑ.
Στο συνέδριο συμμετείχαν ως ομιλητές υψηλόβαθμα στελέχη των κυριότερων εταιρειών της διεθνούς βιομηχανίας που ειδικεύονται στον σχεδιασμό δρομολογίων και στην αξιοποίηση προορισμών, ενώ συμμετείχαν 200 περίπου σύνεδροι εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών, μεταξύ των οποίων γνωστά ονόματα της παγκόσμιας κρουαζιέρας όπως ο Bruce Krumrine Αντιπρόεδρος της Princess Cruises, ο Craig Milan Senior Αντιπρόεδρος & Land Operations της Royal Caribbean Cruises, ο Γ. Σταθόπουλος διευθύνων σύμβουλος της Louis Hellenic Cruises και ο Amilcar Cascais Tour Operatior της Carnival Cruise Line.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την διεθνή κρουαζιέρα καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι, δεν είναι πολλοί στην Ελλάδα που γνωρίζουν ότι η συνολική εκροή της διεθνούς κρουαζιέρας προς την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πλέον ξεπεράσει τα 19 δις ευρώ ετησίως.
Η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ισπανία, η Φινλανδία και η Γαλλία συγκεντρώνουν περίπου το 85% της συνολικής αυτής εκροής, ενώ η Ελλάδα μοιράζεται ένα μικρό κλάσμα του 15% που περισσεύει για τις υπόλοιπες χώρες. Επίσης, οι πρώτες τρεις από τις παραπάνω χώρες εισπράττουν σχεδόν τα δύο τρίτα των άμεσων δαπανών της βιομηχανίας της κρουαζιέρας, ενώ το μέρισμα Ελλάδας από αυτές δεν είναι παρά ένα 2.4%, σε σχέση με το 30% (δηλ. 2,5 δις ευρω ετησίως) της Ιταλίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: