Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ Γ.Π.Σ.


Το θέμα της τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ήταν το αντικείμενο σημερινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία και υπό την προεδρία του Νομάρχη με τη συμμετοχή της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Πολιτισμού Βιβής Βασιλοπούλου, του στελέχους της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ. κ. Προύσαλη, του Δημάρχου Κερκυραίων Σωτήρη Μικάλεφ, της αντινομάρχη Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Μερόπης Υδραίου, του αντινομάρχη Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστα Λέσση, του αντιδημάρχου Κερκυραίων Γιάννη Μάμαλου, του προέδρου του παραρτήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ Νίκου Σπίγγου, της προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Έλενας Τσολάκου, της προϊσταμένης της 21ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Τένιας Ρηγάκου, της προϊσταμένης της Η΄ Εφορίας κλασικών και προϊστορικών αρχαιοτήτων κ. Μεταλληνού, του Διευθυντή της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ανδρέα Πανδή, της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Σοφίας Κοτσιμπού, της Γενικής Διευθύντριας της Νομαρχίας Μαρίας Παπαναστασίου, της επικεφαλής του γραφείου παλιάς Πόλης του Δήμου Κερκυραίων Μαίρης Μητροπίας και του μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μιχάλη Πανδή και του μέλους του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Άγγελου Κοσκινά.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Νομάρχης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Έχω καλά νέα να σας πω για τα αποτελέσματα της σημερινής σύσκεψης. Όπως είναι γνωστό συζητήσαμε σήμερα με την εκπροσώπηση του Υπουργείου Πολιτισμού, την Γενική Διευθύντρια κ. Βιβή Βασιλοπούλου και το στέλεχος της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κ. Προύσαλη, τα θέματα που σχετίζονται με την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης της Κέρκυρας.

Όλοι οι εκπρόσωποι της Κέρκυρας, ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτ. Μικάλεφ, ο πρόεδρος του παραρτήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ Ν. Σπίγγος, η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Έλενα Τσολάκου και οι εκπρόσωποι της Νομαρχίας, ταχθήκαμε από την αρχή κατά της σκέψης για αναστολή της ισχύος του τροποποιημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Αυτό ήταν ομόφωνη θέση και στάση όλων των εκπροσώπων της Κέρκυρας.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού επεσήμανε την ανάγκη να αποτυπωθεί κατά τρόπο πλήρη και ευκρινή το πολιτιστικό αγαθό το οποίο περιλαμβάνεται εντός των ορίων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Αυτό σημαίνει ότι η παλιά πόλη, το ιστορικό και διατηρητέο μνημείο, η ζώνη προστασίας και οι αρχαιολογικοί χώροι πρέπει να αποτυπωθούν κατά τρόπο απόλυτα ευκρινή. Για να γίνει αυτό, για να βρούμε τον τρόπο που θα μπορεί να γίνει αυτή η αποτύπωση του πολιτιστικού αγαθού, συμφωνήσαμε να συγκληθεί μια σύσκεψη στην Αθήνα με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του ΥΠΕΧΩΔΕ, έτσι ώστε να βρεθεί ο τρόπος που θα οδηγήσει στην ευτυχή κατάληξη με ταυτόχρονη και αδιατάρακτη ισχύ, της τροποποίησης του ΓΠΣ και αποτύπωση αυτού που ζήτησε το ΥΠΠΟ. Δηλαδή, του πολιτιστικού αγαθού όπως σας το περιέγραψα.»

Ο Νομάρχης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οι εκπρόσωποι του ΥΠΠΟ εξήγησαν ότι δεν ήρθαν εδώ ούτε για να συγκρουστούν ούτε για να χαλάσουν τα σχέδια για την ανάπτυξη και την επέκταση της πόλης που είναι καθοριστικά στοιχεία για να διασφαλιστεί η προστασία του μνημείου που είναι ενταγμένο στον κατάλογο της UNESCO. Εξηγήσαμε ότι και μόνο οι δύο δακτύλιοι, ο εσωτερικός και ο εξωτερικός που περιλαμβάνονται στην τροποποίηση του ΓΠΣ, είναι λόγος αρκετός για να στηριχθούμε και να επιμείνουμε στην ανάγκη ισχύος του τροποποιημένου ΓΠΣ καθώς οι δύο αυτοί δακτύλιοι θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης, που είναι σοβαρός λόγος καί για την προστασία του ίδιου του μνημείου.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν τίθεται από πουθενά πλέον θέμα αναστολής της ισχύος του ΓΠΣ.»

ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΚΑΛΕΦ

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της σύσκεψης που έγινε στο γραφείο του Νομάρχη, εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Σωτ. Μικάλεφ.
Όπως δήλωσε στα ΜΜΕ, το υπ. Πολιτισμού θα πρέπει να καταλάβει ότι οποιαδήποτε υπαναχώρηση από το δημοσιευμένο και αναθεωρημένο Γ.Π.Σ συνιστά ουσιαστικά ματαίωση των προσπαθειών για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του Δήμου.
«Τέθηκαν και ζητήματα για το ιστορικό κέντρο και της έκτασης που καλύπτει τη ζώνη επιρροής. Ζητήθηκε από το Υπ. Πο. να αποτυπωθεί το πολιτιστικό αγαθό. Θα δούμε πως αυτό υλοποιείται. Θα συντονίσουμε τις ενέργειες μας για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα.
Για το θέμα του μέσου συντελεστή δόμησης, θέσαμε υπόμνημα που ξεκαθαρίζει τους κινδύνους από παρανοήσεις που έχουν να κάνουν με την ανατροπή ζητημάτων προστασίας της π.πόλης. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να καταρτιστεί άμεσα η ειδική πολεοδομική μελέτη για ολόκληρο το ιστορικό κέντρο, τη ζώνη επιρροής κατά γειτονιά και κτίριο κλπ.
Πρέπει να βοηθηθεί ο Δήμος Κερκυραίων από τα συναρμόδια υπουργεία με χρηματοδοτήσεις. Η μελέτη θα λύσει και άλλα ζητήματα, όπως οι χρήσεις γης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: