Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών, κ.Σωτήρη Βόσδου, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης για την λήψη μέτρων αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Ο κ. Βόσδου στην εισήγηση του αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την αναγκαιότητα λήψης προληπτικών μέτρων προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε ή ακόμα και να εξαλείψουμε τις επιπτώσεις των πλημμυρικών φαινομένων.

Ζήτησε από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις των Ιονίων Νήσων να προβούν στην άμεση σύγκληση των Σ.Ν.Ο. , καθώς επίσης και στην σύνταξη ή επικαιροποίηση των μνημονίων ενεργειών για τις πλημμύρες, καθώς και την επικαιροποίηση των μηχανημάτων και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που διαθέτουν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αλλά και ιδιωτών.

Ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της ΠΙΝ κ. Ιωάννης Λιανάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, να προχωρήσουν δηλαδή άμεσα στον προληπτικό καθαρισμό των φρεατίων, απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων, καθαρισμό των κοιτών και των ρεμάτων ακόμα και όταν αυτοί διασχίζουν ιδιόκτητους χώρους. Επίσης ζήτησε να υπάρχει σωστός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των σωμάτων ασφαλείας ( Π.Υ, Ε.Λ.Α.Σ, Λ.Σ ) σε περίπτωση συμβάντος καθώς επίσης και της άμεσης ενημέρωσης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για συμβάντα.

Ο Νομάρχης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Γάσπαρος έκανε λόγο για σχεδιασμό και υλοποίηση κέντρου επιχειρήσεων στη Νομαρχία το οποίο θα στελεχώνεται από προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Νομάρχης Κεφαλονιάς κ. Διονύσιος Γεωργάτος μίλησε για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης των νομοθετικών προβλημάτων με την υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου και όπου εμπλέκονται ιδιώτες για τις αρμοδιότητες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που τους εμποδίζουν στην εκτέλεση των έργων.

Μεγάλο πρόβλημα επεσήμανε αντιμετωπίζεται με τις συμβάσεις για την πρόσληψη ειδικευμένων οδηγών για την χρήση των μηχανημάτων της Ν.Α καθώς και με την άμεση κινητοποίηση των ιδιωτών.

Ο Νομάρχης Κέρκυρας κ. Πουλημένος υπογράμμισε ότι η Κέρκυρα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα σχετικά με τις πλημμύρες ενώ τόνισε ότι υπάρχει ο ανάλογος προγραμματισμός.

Ο Αναπληρωτής Περιφερειακός Δ/της των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος Βαλοδήμος αναφέρθηκε στις ενέργειες της υπηρεσίας σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων, στην ετοιμότητα των ανδρών και γυναικών της Π.Υ και των διαθέσιμων υλικών-τεχνικών μέσων , στην επικαιροποίηση των σχεδίων επέμβασης καθώς επίσης και στην αναγκαιότητα της βοήθειας και συνεργασίας των ΟΤΑ με την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε περίπτωση συμβάντος.

Ο Διευθυντής της Δ.Ε.Η κ. Καλούς είπε ότι το τεχνικό προσωπικό της Δ.Ε.Η βρίσκεται σε 24ωρου βάσεως ετοιμότητα για την άμεση επίλυση προβλημάτων στο δίκτυο και ότι για το πρόβλημα της πλημμύρας των σταθμών της Δ.Ε.Η έχουν εγκατασταθεί αυτόματες αντλίες.

Τέλος ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ι.Ν. κ. Σωτήρης Βόσδου ζήτησε και πάλι από τους Νομάρχες Π.Ι.Ν. την άμεση σύγκληση των Σ.Ν.Ο. Επίσης τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις να κοινοποιηθούν άμεσα στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Π.Ι.Ν. καθώς και στην Γ.Γ.Π.Π. Ο κ. Βόσδου επισήμανε την ανάγκη έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού, την εκπόνηση σχεδίων απομάκρυνσης πολιτών, την ενεργοποίηση εθελοντικών οργανώσεων αλλά και του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών καθώς και την καταγραφή των περιοχών που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: