Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ-ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Tα προβλήματα των ακτοπλοϊκών γραμμών και των ναυτεργατών, επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μπάμπης Χαραλάμπους,
Γιώργος Μαρίνος, Γιαννης Ζιώγας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου, Βέρα Νικολαϊδου,Σταύρος Σκοπελίτης.


Ειδικότερα, αναφέρουν τα εξής:

"Οι εφοπλιστές αφού κατά την καλοκαιρινή περίοδο ξεζούμισαν τους ναυτεργάτες με απάνθρωπα, επικίνδυνα ωράρια, παραβιάζοντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα ελάχιστα που προβλέπει η νομοθεσία. Αφού ξεζούμισαν τους επιβάτες με τα πανάκριβα εισιτήρια. Αφού ξεκοκάλισαν και συνεχίζουν να ξεκοκαλίζουν τα εκατομμύρια Ευρώ των επιδοτήσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Τώρα ακινητοποιούν το ένα μετά το άλλο τα πλοία, παραβιάζοντας την ελάχιστη υποχρέωση για τη δεκάμηνη λειτουργία τους, πετώντας τους ναυτεργάτες, απλήρωτους, στην ανεργία, οδηγώντας δεκάδες νησιά σε απομόνωση. Περίπου 33 ακτοπλοϊκά πλοία, από τα 83 που καλύπτουν βασικούς κορμούς των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, έχουν ακινητοποιηθεί. Περίπου 2.000 ναυτεργάτες είτε έχουν απολυθεί απλήρωτοι, είτε έχουν εγκαταλειφθεί, αρκετοί από αυτούς χωρίς τροφή και νερό. Τα εργασιακά δικαιώματα του συνόλου των ναυτεργατών κουρελιάζονται. Ενώ νησιά αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της απομόνωσης. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των εφοπλιστών και η εφαρμογή του διαλυτικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, μόνο δεινά μπορούν να προσφέρουν στους ναυτεργάτες και στους χιλιάδες επιβάτες. Επιβεβαιώνουν ότι όσο τα πλοία θα είναι στα χέρια των εφοπλιστών, η κατάσταση θα επιδεινώνεται.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:

· Την άμεση αποκατάσταση όλων των ακτοπλοϊκών γραμμών και την πλήρη κάλυψη όλων των νησιών;

· Για την πλήρη τήρηση όλων των εργασιακών‚ μισθολογικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών και για την άμεση καταβολή των οφειλών;"

Δεν υπάρχουν σχόλια: